Το «Ολύμπιο» πάθημα, ας γίνει μάθημα


Διονύσης ΖακυνθινόςΑυτή τη φορά οι δυσμενείς μετεωρολογικές προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν στο ακέραιο, με το δριμύ κύμα των χιονοπτώσεων να προκαλεί ακραίες καταστάσεις που πήραν δικαίως την πρώτη θέση στην επικαιρότητα.
Κάποιες απ' αυτές ήταν αναπόφευκτες, κάποιες άλλες ενδεχομένως θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί.
Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την επέλαση ενός χιονιά, μπορεί όμως να περιορίσει τις σοβαρές επιπτώσεις του, εάν υπάρχει η αναγκαία προνοητικότητα και η κατάλληλη προετοιμασία.
Το Σάββατο αποδείχθηκε ότι δεν είχε εκπονηθεί ένας σχεδιασμός της προκοπής, καθώς εκ του αποτελέσματος η πολυδιαφημιζόμενη και πανάκριβη «Ολυμπία Οδός» παίρνει κάκιστο βαθμό ως προς την ετοιμότητα της να αντιμετωπίσει ένα ισχυρό αλλά αναμενόμενο κύμα κακοκαιρίας, για το οποίο οι πάντες ήταν εκ των προτέρων ενήμεροι, τόσο από τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ όσο και από τα μέσα ενημέρωσης, ενίοτε με δραματικούς τόνους.
Το χάος που προκλήθηκε, με τον εγκλωβισμό κατά μήκος του εν λόγω οδικού άξονα επί πολλές ώρες χιλιάδων οδηγών, ήταν ένα σενάριο που δεν μπορούσε μάλλον να αποφευχθεί, ωστόσο ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί εγκαίρως και αποτελεσματικά.
Οι ευθύνες που βαρύνουν την εταιρεία είναι σημαντικές, ενώ επανέφεραν στο προσκήνιο τον προβληματισμό για την ανταποδοτικότητα των διοδίων που καταβάλλονται (τα οποία θα αυξηθούν κατακόρυφα με την παράδοση του υπό εκτέλεση έργου) σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Οπως έχουμε επισημάνει και το παρελθόν από τη στήλη αυτή, οι χρήστες των αυτοκινητοδρόμων δεν έχουν μόνο την υποχρέωση να τους πληρώνουν, έχουν και δικαιώματα που απορρέουν από τη χρήση τους.
Η οδήγηση με ασφάλεια ακόμη και υπό τις χειρότερες καιρικές συνθήκες και η άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν απ' αυτές, είναι αυτονόητη υποχρέωση των εταιρειών που κατασκεύασαν και διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους.
Ωστόσο, πέραν των ευθυνών της «Ολυμπίας», υπάρχει σε ένα βαθμό και το μερίδιο της ατομικής ευθύνης. Πολλοί από τους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν έπρεπε να μετακινηθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο για κάποια επαγγελματική ή οικογενειακή υποχρέωση.
Εξίσου πολλοί, όμως, ήταν αυτοί που έκριναν σκόπιμο να κάνουν ένα ταξίδι αναψυχής, παρά τις επανειλημμένες συστάσεις για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων.
Επομένως, η έλλειψη επαρκούς προετοιμασίας από την πλευρά της εταιρείας σε συνδυασμό με την αυξημένη κίνηση (και από την απόφαση μερικών χιλιάδων να αψηφήσουν τον χιονιά και να πάνε μια εκδρομή στα χιόνια) έστρωσαν το έδαφος για να εκτυλιχθεί μια άνευ προηγουμένου χαοτική κατάσταση σε λευκό φόντο.
Επειδή όμως ουδέν κακόν αμιγές καλού, εάν μπορεί να προκύψει κάτι θετικό απ' αυτήν την περιπέτεια, αυτό δεν είναι άλλο από τη διδαχή. Το πάθημα, δηλαδή, να γίνει μάθημα.
Καθώς σε λίγους μήνες το σύνολο της «Ολυμπίας Οδού» θα παραδοθεί στην κυκλοφορία, η εμφάνιση αντίστοιχων φαινομένων στο μέλλον θα είναι αδικαιολόγητη και άκρως δυσφημιστική για έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο.


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top