Αποκαλυπτήρια για τον θρόνο του Αγαμέμνονα

Αποκαλυπτήρια για τον θρόνο του Αγαμέμνονα


Του Χρήστου Μαζάνη 

Μια ακόμα σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη, η οποία πρόκειται επίσημα να παρουσιαστεί στις 14 Ιουνίου, έρχεται να αποδείξει πως η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας είναι ανεκτίμητη.


Στις 14 Ιουνίου ανακοινώνεται η ανακάλυψη του θρόνου του βασιλιά ΑγαμέμνοναΟ θρόνος του θρυλικού βασιλιά Αγαμέμνονα βρέθηκε και, έπειτα από χρόνια μελέτης, ο καθηγητής Χριστοφίλης Μαγγίδης, πρόεδρος του Μυκηναϊκού Ιδρύματος και υπεύθυνος ανασκαφής της Κάτω Πόλης Μυκηνών, διαθέτει - όπως ισχυρίζεται - όλα τα επιστημονικά δεδομένα που αποδεικνύουν τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου μνημείου.Οι ισχυρισμοί του καθηγητή πως ανακάλυψε τον θρόνο του Αγαμέμνονα, είχαν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια αλλά και την αμφισβήτηση πολλών αρχαιολόγων, τον Νοέμβριο του 2015, μετά από σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου.

Φαίνεται πως ήταν απολύτως λογικό στο άκουσμα μιας τέτοιας σημαντικής αρχαιολογικής ανακάλυψης να υπάρχει επιφυλακτικότητα από την πλευρά της επιστημονικής κοινότητας, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και με ανακοινώσεις, οι οποίες έκαναν λόγο για αναληθή δημοσιεύματα και γεγονότα.
Στις 14 Ιουνίου, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, στο κέντρο της Αθήνας, θα ξεκινήσει ουσιαστικά ο πρώτος σοβαρός επιστημονικός διάλογος με θέμα την ανακάλυψη του θρόνου του Αγαμέμνονα.Το Μυκηναϊκό Ίδρυμα σε ανακοίνωση-πρόσκληση που εξέδωσε αναφέρει:

«Η πρόσφατη ανακάλυψη (2014) μεγάλου λίθινου θραύσματος του μυκηναϊκού βασιλικού θρόνου στο ρέμα του Χάβου, ακριβώς κάτω από το ανάκτορο των Μυκηνών, προκάλεσε μεγάλη αίσθηση λόγω της μοναδικότητας του ευρήματος και της αρχαιολογικής του αξίας (ο μοναδικός έως τώρα ανακαλυφθείς θρόνος μυκηναϊκού ανακτόρου στην ηπειρωτική Ελλάδα), αλλά και της σημειολογικής του βαρύτητας ως συμβόλου συνδεδεμένου με τον μύθο και την αρχαία λογοτεχνική παράδοση.

  

»Η πολύπλευρη και διεπιστημονική μελέτη του ευρήματος οδήγησε στην ασφαλή ταύτισή του με τον θρόνο της τελευταίας φάσης του ανακτόρου των Μυκηνών (1250 -1200 π.Χ.). Η ερμηνεία του θρόνου βασίζεται σε αλληλένδετα αρχαιολογικά τεκμήρια, αρχαιολογικά παράλληλα εντός και εκτός του
Ελλαδικού χώρου, μορφολογική και τεχνική ανάλυση, γεωλογική και τοπογραφική μελέτη, συγκριτική εξέταση διαστάσεων και αναλογιών, ανάλυση ιχνών πρόσκρουσης, μελέτη ιστορικών πηγών και κειμένων.

»Παραδόξως, η ανακάλυψη του θρόνου αντιμετωπίσθηκε εχθρικά από τη διοίκηση του υπεύθυνου θεσμικού φορέα, της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, με τέτοια αυθαίρετη και παράτυπη παρέμβαση που εγείρει σοβαρό θέμα παραβίασης της επιστημονικής δεοντολογίας και περιορισμού των πνευματικών δικαιωμάτων του επιστήμονα ως προς τη δημοσίευση και την ελευθερία έκφρασης. Η επιστημονική δημοσίευση, συντήρηση και ανάδειξη του θρόνου των Μυκηνών είναι επιτακτική, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά και εμβληματικά ευρήματα».

Το zougla.gr, επικοινώνησε με τον καθηγητή αρχαιολογίας του Dickinson College, Χριστοφίλη Μαγγίδη, ο οποίος ανέφερε ότι η παρουσίαση που θα γίνει θα έχει πολλές αρχαιολογικές εκπλήξεις. Ο καθηγητής συμπλήρωσε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα πως διαθέτει αυτός και η ομάδα του όλες τις επιστημονικές αποδείξεις για τη σπουδαιότητα του ευρήματος.


O καθηγητής Χριστοφίλης Μαγγίδης

Η σπουδαία ανακάλυψη, για την οποία έχει ενημερωθεί το Υπουργείο Πολιτισμού, ενδέχεται να αναδειχθεί σε ένα από τα πιο λαμπρά κληροδοτήματα του μυκηναϊκού πολιτισμού.

Πηγή 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top