Είμαστε πλούσιοι σε στωικότητα εμείς οι Έλληνες και αντιμετωπίζουμε την εσωτερική υποτίμηση (αποτέλεσμα της παραμονής μας στο ευρώ) με εξαιρετική ψυχραιμία. Πώς τα βγάζουμε πέρα αλήθεια όταν η Ελλάδα έρχεται δεύτερη σε ακρίβεια σε βασικά αγαθά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ (παρά το αισθητά χαμηλότερο εισόδημα του Έλληνα) είναι πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο και σχεδόν όλα τα είδη καθημερινής ανάγκης; Αυτό είναι το greek paradox που θα μελετήσουν οι επόμενες γενιές…

Σύμφωνα λοιπόν με την Eurostat, η Ελλάδα έρχεται δεύτερη σε ακρίβεια στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα αβγά, ενώ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ είναι οι τιμές στο ψωμί,στα ψάρια, στο αλκοόλ, στα αναψυκτικά, στα δημητριακά και σε πολλά άλλα τρόφιμα.

Η Γερμανία, από την άλλη, όπου το επίδομα ανεργίας είναι 1.200 ευρώ και όχι 300 όπως εδώ, και όπου ο κατώτατος μισθός είναι 1.400, έχει το ίδιο επίπεδο τιμών τροφίμων με την Ελλάδα, ενώ είναι φθηνότερη από τη χώρα μας στο ψωμί, στα γαλακτοκομικά, στα αλκοολούχα ποτά, στα λάδια και στα ψάρια.

Η Ελλάδα είναι κατά τι φθηνότερη στα τσιγάρα, στα φρούτα, στα λαχανικά και στα κρέατα. Στα καπνά είμαστε κατά 24% φθηνότεροι, στα λαχανικά και στα φρούτα κατά 17% και στα κρέατα κατά 12%. Ας μην πούμε πόσο φθηνότεροι είμαστε στους μισθούς με τους οποίους πρέπει να τα αγοράζουμε όλα αυτά…. Επισήμως (χωρίς να υπολογίζεται ο αριθμός των ανέργων και το γεγονός ότι ένα εισόδημα συχνά συντηρεί πλέον τετραμελή οικογένεια) το εισόδημά μας σύμφωνα με την Eurostat έχει μειωθεί κατά 25%, δηλαδή έχουμε χάσει το 1/4 του εισοδήματός μας.

Εντούτοις πρέπει να αγοράζουμε γαλακτοκομικά και αβγά που είναι κατά 31% ακριβότερα από τον κοινοτικό μέσο όρο, ψωμί που είναι κατά 14% ακριβότερο, ψάρια που είναι κατά 13% ακριβότερα, αλλά και λάδι (εμείς, μια χώρα ελαιοπαραγωγός!) κατά 16% ακριβότερο! Στα αναψυκτικά είμαστε κατά 8% ακριβότεροι και στα αλκοολούχα κατά 17%.

Τα πιο ακριβά αλκοολούχα ποτά πωλούνται στην Ιρλανδία και τα πιο ακριβά τσιγάρα στη Βρετανία.

Γενικά οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Δανία, που ξεπερνούν κατά 145% τον κοινοτικό μέσο όρο, στη Σουηδία (124% ακριβότερη), στην Αυστρία (120%), στην Ιρλανδία και στη Φιλανδία (119%)

Φθηνότερες χώρες (όχι από εμάς, αλλά απο τον κοινοτικό μέσο όρο) είναι η Πολωνία (63% φθηνότερη), η Ρουμανία (64%), η Βουλγαρία (70%), η Λιθουανία (78%), η Τσεχία και η Ουγγαρία (79%).


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top