Η Γερμανία αναγνωρίζει την γενοκτονία των Αρμενίων παρά τις απειλές της Άγκυρας - Με συντριπτική πλειοψηφία κατά το ρεπορτάζ

Μίνα Αγγελίνη
Το ψήφισμα στηρίζει και η Μέρκελ αν και δεν θα βρίσκεται στη Bundestag καθώς θα έχει συνομιλίες με τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπερκ - «Σε περίπτωση που εγκριθεί το ψήφισμα, φυσικά και θα ζημιωθούν οι σχέσεις μας», υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός
Mε συντριπτική πλειοψηφία αναμένεται να εγκρίνει σήμερα η Bundestag (γερμανική βουλή) ψήφισμα το οποίο χαρακτηρίζει ως γενοκτονία την σφαγή των Αρμενίων το 1915.
Η επιμονή των Γερμανών βουλευτών να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην ισλαμοσυντηρητική χώρα του Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να ρίξει «λάδι» στις σχέσεις των δύο χωρών την ώρα που η γείτονα εκτοξεύει απειλές κατά του Βερολίνου.

Την πρόταση έχουν καταθέσει οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Groko, του μεγάλου συνασπισμού που αποτελείται από τους Χριστιανοδημοκράτες , τους Χριστιανοκοινωνικούς βαυαρούς εταίρους τους και τους Σοσιαλδημοκράτες καθώς επίσης και τους Πράσινους γεγονός που σημαίνει ότι το ψήφισμα θα εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία, σχολιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Στο επίμαχο ψήφισμα γίνεται επίσης αναφορά σε ενοχή κι συνυπευθυνότητα της Γερμανίας ως συμμάχου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το ψήφισμα στηρίζει και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, η οποία παρά την προειδοποίηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι το ψήφισμα θα έβλαπτε τις διμερείς σχέσεις, έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ.

Η Μέρκελ την ώρα της ψηφοφορίας δεν θα βρίσκεται στη Bundestag καθώς θα έχει συνομιλίες με τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπερκ.

Από τη σημερινή ψηφοφορία θα είναι απών και ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος μεταβαίνει στην Αργεντινή. Και ο Στάινμαγερ κινείται στο ίδιο μήκος με την Μέρκελ θεωρώντας πως το ψήφισμα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τις γερμανικές σχέσεις , ωστόσο, και ο ίδιος θα ψήφιζε υπέρ.

Στο μεταξύ, χτες ο νέος Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ χαρακτήρισε γελοία την σημερινή ψηφοφορία στη Bundestag επισημαίνοντας ότι το ψήφισμα θα είναι νέο πλήγμα στις διμερείς σχέσεις.

«Σε περίπτωση που εγκριθεί το ψήφισμα, φυσικά και θα ζημιωθούν οι σχέσεις μας με τη Γερμανία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι΄αυτό», υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός , σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, σε ανοιχτή επιστολή του, το Κεντρικό Συμβούλιο των Αρμενίων καλεί τους Γερμανούς βουλευτές να εγκρίνουν το ψήφισμα, τονίζοντας μάλιστα ότι έπρεπε να έχει γίνει "εδώ και καιρό".
Πρώτο Θέμα


ΠΗΓΗ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top