Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ της αύξησης του ΦΠΑ στα προϊόντα απέφερε τις αντιδράσεις και τις εξελίξεις που η κοινή λογική υποδείκνυε.
Η ΑΓΟΡΑ θα προσπαθήσει να απορροφήσει τον νέο φόρο, ώστε να μη γίνει αισθητός στο καταναλωτικό κοινό. Φοβάται, και εύλογα, ότι οι ανατιμήσεις «θα αποτελειώσουν» τη ζήτηση και θα αφανίσει τις επιχειρήσεις.
Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ του φόρου, όμως, είναι μια κουβέντα. Κάπως πρέπει να αντισταθμιστεί η απώλεια, διότι τα μαγαζιά λειτουργούν, εδώ και μια 5ετία, με σπιθαμιαία κέρδη.
ΑΥΤΟ μπορεί να γίνει με χειρότερες πρώτες ύλες, άρα με υποχώρηση της ποιότητας (και αυτό μπορεί να πλήξει, κατ' αρχάς, τον τουρισμό). Μπορεί να γίνει με μείωση λειτουργικών εξόδων, άρα κάποιος θα βγει χαμένος. Ο υπάλληλος ή ο ιδιοκτήτης του ενοικιαζόμενου ακινήτου. Μπορεί να γίνει και με λαθροχειρία: Στις περιπτώσεις «που μας παίρνει», δεν κόβουμε απόδειξη. Οποια επιλογή και να γίνει, οι συνέπειες δεν θα είναι καλές. Η αγορά θα κάνει βήματα προς την παθογένεια και όχι προς την υγιή ανταγωνιστικότητα.
ΑΝ, πάλι, ο φόρος μετακυλιστεί στον καταναλωτή, και με δεδομένο ότι η τσέπη του παραμένει προβληματική, θα πέσουν οι τζίροι. Θα κλείσουν μαγαζιά. Θα παρουσιάσουν περαιτέρω υστέρηση τα έσοδα.
Η ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ είναι αντικοινωνικό μέτρο, αντιπαραγωγικό, αποαναπτυξιακό και παράλογο. Λειτουργεί διαβρωτικά στο πεδίο της σχέσης κράτους-πολίτη, και της εκτίμησης της κοινωνίας στη θεσμική οργάνωση της Πολιτείας. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα οι φόροι αποκαλούνται «χαράτσια», γιατί υπάρχει η μνήμη της τουρκοκρατικής καταδυνάστευσης, όπου ο Σουλτάνος φορολογούσε όχι με βάση το πρέπον, αλλά με βάση τις ανάγκες του.
Η ΑΥΞΗΣΗ των φόρων δικαιολογείται και επιβάλλεται μόνο όταν επικρατεί άνθηση στην οικονομική ζωή και όταν δεν τη θέτει εν κινδύνω.
ΤΟΥΤΟ δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δεξιό. Το υπαγορεύει η λογική, εφόσον υπάρχει.


Πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top