Του Γιώργου Βλάβιανού

Ως «στρατηγική επιλογή» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδος με τη Ρωσία «που επιτάσσουν τόσο οι ιστορικά ισχυροί πολιτισμικοί και πνευματικοί δεσμοί όσο και οι δυνατότητες ενίσχυσης της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή», υποδεχόμενος το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι «πρέπει να μετουσιώσουμε τις καλές σχέσεις και τα συναισθήματα μεταξύ των δύο λαών σε απτά οικονομικά αποτελέσματα.» Κι επεσήμανε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί όχι μόνον στην ενέργεια, αλλά και στις υψηλές τεχνολογίες και τις υποδομές. Και οι δύο τόνισαν ότι θα καταβάλουν προσπάθειες ώστε να γίνουν αμοιβαίες επενδύσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έφθασε στην Αθήνα το απόγευμα συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος. Η επίσκεψη του στην ελληνική πρωτεύουσα γίνεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Το κέντρο της Αθήνας αλλά και η περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο στο Καβούρι όπου θα καταλύσει το βράδυ έχουν μεταβληθεί σε απόρθητα φρούρια.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες στις συζητήσεις διεφάνη ότι βασικά πεδία που προκαλούν το ενδιαφέρον της Μόσχας είναι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε συνδυασμό όμως με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης. Για το ενεργειακό σκέλος το ενδιαφέρον της Μόσχας για τον South Stream 2 παραμένει αμείωτο ενώ δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί η συνεργασία σε ζητήματα που άπτονται της ΔΕΗ.

Αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα ο Ρώσος πρόεδρος μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου είχε συνομιλίες για μία ώρα με τον ομόλογό του Πρ. Παυλόπουλο. Ο Ελληνας πρόεδρος είπε ότι υπάρχουν ευκαιρίες σήμερα στον οικονομικό τομέα που θα πρέπει να τις εκμεταλλευθούν οι δύο χώρες και επεσήμανε φυσικά ιδιαιτέρως τον τομέα του Τουρισμού καθώς κάθε χρόνο πολλοί είναι οι Ρώσοι που επισκέπτονται τη χώρα μας.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε επίσης την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να επιτευχθεί επιτέλους ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και στη Συρία και να αντιμετωπισθεί η απειλή του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε τον Πρ. Παυλόπουλο που υποστήριξε την επικείμενη επίσκεψή του στο Αγιον Όρος, σε μία δύσκολη εποχή τόσο στα οικονομικά θέματα όσο και στη διεθνή ασφάλεια. Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι είναι επιβεβλημένο να εξετασθούν και να βρεθούν όλες οι δυνατές λύσεις.

Μετά τις συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία ο Ρώσος πρόεδρος επισκέφθηκε το Βυζαντινό Μουσείο όπου θαύμασε την περίφημη συλλογή βυζαντινών εικόνων που φιλοξενούνται εκεί.

Αύριο ο Ρώσος πρόεδρος θα μεταβεί στο Αγιον Όρος όπου θα τον συνοδεύσει ο Έλληνας πρόεδρος Πρ. Παυλόπουλος. Εκεί θα τον αναμένει ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος ο οποίος βρίσκεται ήδη στη Μονή Παντελεήμονος προκειμένου να είναι παρών στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 1.000 χρόνων από την παρουσία Ρώσων μοναχών στο Άγιον Όρος. Οι τρεις επίσημοι θα παραστούν στη δοξολογία που θα τελεστεί στις Καρυές.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top