Να θεραπεύσει την περιβαλλοντική πληγή του Ασωπού, αντιμετωπίζοντας τη ρύπανση από το εξασθενές χρώμιο κι αλλά βαρέα μέταλλα, επιχειρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, δημοπρατώντας μέχρι το τέλος Ιουλίου τις μελέτες για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Συστημάτων Περιοχής Ασωπού». Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνης, οι μελέτες υπολογίζεται να έχουν ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, ενώ άλλο τόσο διάστημα εκτιμάται ότι θα χρειαστεί προκειμένου να ολοκληρωθούν και τα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ.

Η επιχειρούμενη λύση προβλέπει -μεταξύ άλλων- τη μεταφορά νερού από τον αγωγό του Μόρνου. Θα διυλίζεται το νερό και από εκεί με χαλύβδινο αγωγό θα οδηγείται σε δεξαμενές αποθήκευσης νερού από τις οποίες θα τροφοδοτούνται οι οικισμοί, οι βιομηχανίες (τόσο για χρήση από τους εργαζομένους όσο και για χρήση από τις ίδιες τις βιομηχανίες). Με δεύτερο έργο, θα μεταφέρεται νερό από την Υλίκη -μέσω ενός αγωγού που θα ενισχυθεί και επισκευαστεί- σε μια υψηλή θέση πάνω από την Τανάγρα. Με το νερό αυτό, θα γίνει ο εμπλουτισμός του υδροφορία από γεωτρήσεις σε συγκεκριμένες θέσεις.

Επιπλέον, θα εξακολουθεί να πέφτει νερό από την Υλικη σε ημερησία βάση στην κοίτη του Ασωπού ως «οικολογική παροχή» προκειμένου να έχει το ποτάμι μια μόνιμη ροη καθαρού νερού και να μη λιμνάζουν τα ύδατα. Υπεύθυνοι για το έργο είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος, η ΕΥΔΑΠ και ο Δήμος Τανάγρας και στην παρούσα φάση έχουν ενταθεί στο νέο ΕΣΠΑ μόνο οι μελέτες. Σημειώνεται ότι το σχέδιο εξυγίανσης του Ασωπού είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2014.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top