Από το 2017Ακριβό "σπορ" καθίσταταθ το κάπνισμα καθώς από το 2017 θα σημειωθεί νέα αύξηση και οι καπνιστές θα πρέπει να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.Από την 1η Ιανουαρίου ,λόγω της αύξησης της φορολογίας που ψηφίστηκε πρόσφατα, θα αυξηθεί κατά μέσο όρο 0,45 -0,50 ευρώ. Δηλαδή, η μέση τιμή για ένα πακέτο τσιγάρα θα διαμορφωθεί στα 4,16 ευρώ (σ.σ. με τιμή βάσης τα 3,71 ευρώ), πολύ πιο πάνω απο τις εκτιμήσεις, στις οποίες είχαν προβεί υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης, όταν ψηφιζόταν η αύξηση της φορολογίας.

Η απόκλιση μεταξύ των αρχικών προβλέψεων και της πραγματικότητας έχει να κάνει με την άσκηση βιωσιμότητας όλης της αλυσίδας (καπνοπαραγωγή, βιομηχανία, λιανεμπόριο), όπως ανέφεραν νωρίτερα, το μεσημέρι της Πέμπτης, στελέχη της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η αύξηση της τιμής του πακέτου στα επίπεδα των 20-22 λεπτών, (σ.σ. όπως υποστήριζε η Κυβέρνηση), είναι μη βιώσιμη για την αγορά (σ.σ. το περιθώριο περιορίζεται στα 38 λεπτά ανά πακέτο για να μοιραστεί στην αλυσίδα όταν σήμερα είναι στα 60 λεπτά). Αντιθέτως, για να παραμείνει βιώσιμη η συγκεκριμένη δραστηριότητα, θα πρέπει το περιθώριο να παραμείνει στα 60 λεπτά, όπως είπαν οι ίδιοι.

Σημειώνεται πως η μέση φορολογική επιβάρυνση από την 1η/1/2017 θα πάει στο 90% της τελικής τιμής από 84% που είναι σήμερα.

Η νέα αύξηση φορολογίας που θα "χτυπήσει" την τελική τιμή, "θα αποσταθεροποιήσει, εκ νέου, την εγχώρια νόμιμη αγορά", είπε ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος κ. Ιάκωβος Καργαρώτος. Ο ίδιος υποστήριξε πως το ύψος της φορολογίας έχει ξεπεράσει κάθε όριο λογικής, τονίζοντας πως η αύξηση της φορολογίας που έχει ανακοινωθεί θα είναι σημείο καμπής προς τα κάτω για την αγορά και τα επιδιωκόμενα κρατικά έσοδα.

Προς τα πάνω, αντιθέτως, εκτιμάται ότι θα κινηθεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων, το οποίο πέρυσι είχε εμφανίσει οριακή κάμψη.

Σε ό,τι αφορά τη νόμιμη αγορά, έχει μειωθεί στο μισό σε σχέση με το 2009, ενώ το κόστος για έναν καπνιστή διαμορφώνεται στο 13% του μέσου εισοδήματος του.

Οι εξαγωγές στήριξαν τα μεγέθη της Παπαστράτος

Σε ό,τι αφορά την Παπαστράτος και την πορεία των οικονομικών της μεγεθών το 2015, σε σχέση με το 2014, οι καθαρές πωλήσεις της αυξήθηκαν 35,4% στα 274,2 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων ενισχύθηκαν κατά 115,6% στα 7,9 εκατ. ευρώ.

Ανάπτυξη των οικονομικών μεγεθών, η οποία προήλθε από τη διατήρηση της θέσης της εταιρείας στην εσωτερική αγορά και κυρίως της αύξησης των εξαγωγών και του βάρους που έχουν αυτές στον τζίρο της καπνοβιομηχανίας. Αποτέλεσμα, πέρυσι, το 55% του τζίρου να προέρχεται από τις διεθνείς αγορές από 32% που ήταν το 2004.

πηγή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top