Η τοποθέτηση του ΝΙΚΟΥ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ανεξάρτητου Βουλευτή και Προέδρου

ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.


Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

«Για την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων»


(Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2015)


Από τα Ζάππεια στη Θεσσαλονίκη… Από τη σεισάχθεια στους πλειστηριασμούς.
Από το κανένα σπίτι σε χέρι Τραπεζίτη φτάσαμε στο κανένα σπίτι σε χέρια ιδιοκτήτη.

Με το συζητούμενο πολυνομοσχέδιο , δια γυμνού οφθαλμού ο καθένας διαπιστώνει πως τελικά η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου περπάτησε στα μονοπάτια Σαμαρά-Βενιζέλου , άνοιξε διάπλατα το δρόμο στους πλειστηριασμούς , έστρωσε κόκκινα χαλιά στα ξένα κερδοσκοπικά funds νομοθετώντας πώληση «κόκκινων» δανείων στα «κοράκια», όπως χαρακτήριζε προεκλογικά τα ξένα funds που αγοράζουν δάνεια.

Ισοπεδωτικό το κουαρτέτο, αξίωνε ακόμα και τα σπίτια του κοσμάκη να βγουν στο σφυρί και τελικά τα κατάφερε.

Προκειμένου να γίνει κατανοητή η στροφή της Κυβέρνησης, παραθέτουμε παρακάτω τις εξαγγελίες για το θέμα αυτό στο περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα είχε εξαγγελθεί : «Νέα σεισάχθεια» για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Η «νέα σεισάχθεια», όπως αναφέρονταν, θα περιλάμβανε κατά περίπτωση, διαγραφή μέρους των οφειλών για όσους δανειολήπτες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και ως γενική αρχή, είχε την αναπροσαρμογή των οφειλών έτσι ώστε η συνολική εξυπηρέτησή τους σε Τράπεζες, Δημόσιο και Ασφαλιστικούς οργανισμούς, να μην ξεπερνά η δόση το 1/3 του εισοδήματος του δανειολήπτη.Παράλληλα είχε εξαγγελθεί ότι θα συσταθεί ένας δημόσιος ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, όχι ως μία «κακή τράπεζα», αλλά, αντίθετα, ως διαχειριστής κάθε τύπου ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες και ως ελεγκτής των τραπεζών, ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων ρυθμίσεων.

Δεν θα πρέπει επίσης κανείς να ξεχνά την νομοθετική ρύθμιση που είχε κατατεθεί στην Βουλή, από τον ΣΥΡΙΖΑ για την επ' αόριστον παράταση της αναστολής στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αξίας έως 350.000 €, καθώς και νομοθετική απαγόρευση πώλησης ή εκχώρησης δικαιωμάτων δανειακών συμβάσεων και εμπραγμάτων ασφαλειών.

Και όμως μετά από όλες αυτές τις προεκλογικές δεσμεύσεις εντέλει κέρδισαν οι κεφαλαιοκράτες, οι ξένοι κερδοσκόποι, οι εχθροί της Αριστεράς, το τζόκερ με το παρών πολυνομοσχέδιο.

Με βάση όλα αυτά, τη λαϊκή οργή προκαλεί η νέα άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης, η οποία προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα των δανειστών, συναίνεσε στην πώληση των επιχειρηματικών δανείων και όπως θα πω λίγο μετά και της πρώτης κατοικίας, των μικρομεσαίων ακόμα και τα καταναλωτικά σε distress funds. (ΝΤΙΣΤΡΕΣ ΦΑΝΤΣ)

Με αυτό τον τρόπο έκλεισε η διαπραγματευτική ομάδα των Υπουργών άρον-άρον το θέμα των προαπαιτούμενων ώστε να ψηφιστεί άρον, άρον το πολυνομοσχέδιο.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Τα ψιλά γράμματα είναι αυτά που λένε συνήθως όλη την αλήθεια. Και ιδίως όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά απ' ότι φανταζόμασταν.

Όπως προκύπτει, στο σφυρί θα βγαίνουν μετά τις 15 Φεβρουαρίου 2016 και τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα καταναλωτικά, καθώς και εκείνα που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του Δημοσίου.

Μπορεί τώρα να εξαιρέθηκαν και το σκεπτικό που προβλήθηκε είναι πως θα γίνει νέα διαπραγμάτευση για να εξαιρεθούν, όμως το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή άλλα ορίζει. Συγκεκριμένα, στην τελευταία φράση της παραγράφου 9 του άρθρου 3 αναφέρεται ότι: «Το εφαρμοστικό πλαίσιο της μεταβίβασης των παραπάνω κατηγοριών απαιτήσεων (σ.σ. που έχουν εξαιρεθεί προσωρινά) θα καθοριστεί νομοθετικά καταλλήλως».

Σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι θα έχουμε μεταβιβάσεις και αυτών των δανείων στις νέες εταιρείες διαχείρισης, αλλά ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιοι άλλοι όροι και προϋποθέσεις εφόσον αυτό προκύψει από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το κουαρτέτο το νέο έτος. Μάλιστα, στην εισηγητική έκθεση τα πράγματα είναι πιο καθαρά αφού αναφέρεται πως η παράταση "αποσκοπεί στο να δοθεί χρόνος, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν στην πράξη και να διορθωθούν με τον κατάλληλο νομοθετικό καθορισμό του εφαρμοστικού πλαισίου πριν την εφαρμογή της προτεινόμενης ρύθμισης στις ανωτέρω κατηγορίες".Αυτό σημαίνει ότι και οι κατηγορίες των δανείων που εξαιρέθηκαν θα μεταβιβαστούν στα «κοράκια», μόνο που προηγουμένως θα διορθωθούν τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν στην πράξη. Δηλαδή οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – κουαρτέτου δεν θα αφορούν στη μεταβίβαση ή όχι αυτών των δανείων, αλλά στη διόρθωση τυχόν προβλημάτων κατά την εφαρμογή του νέου νόμου. Αυτό τουλάχιστον λένε οι συντάκτες του νομοσχεδίου.

Επίσης κυρίες και κύριοι συνάδελφοι , θα βρεθούν αντιμέτωποι ακόμα και με πλειστηριασμό νοικοκυριά και επιχειρηματίες, που έχουν οφειλές καθυστερούμενες, άνω των 90 ημερών, σε τράπεζες.

Με τη ψήφο μας λοιπόν εμείς πρέπει να επικυρώσουμε την συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές;

Μια συμφωνία που είναι αντίθετη με εκείνη την προεκλογική συμφωνία που ψήφισαν, οι ψηφοφόροι των κομμάτων που με κόκκινες γραμμές είχαν συμβολίσει την αντίθεση τους & είχαν υποσχεθεί σεισάχθεια των δανείων καθώς επίσης & κανένα σπίτι να μην πάει σε χέρι Τραπεζίτη !

Εάν όμως δώσουμε την ψήφο μας, τότε είμαστε συμμέτοχοι της διαμόρφωσης ενός νέου τοπίου για τους φτωχοποιημένους δανειολήπτες των μη εξυπηρετούμενων δάνειων , καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν να αναθέτουν ή να πωλούν τις συμβάσεις των κόκκινων δανείων σε ειδικές κερδοσκοπικές εταιρείες.

Και μπορεί να μας λέτε πως τα funds μένουν μακριά από τα δάνεια των νοικοκυριών ως τις 15 Φεβρουαρίου, ωστόσο εκτός από όσα είπα λίγο πριν , τώρα σας υπογραμμίζω ότι, όσοι έχουν εκκρεμότητες με το δάνειο τους, θα νιώσουν να σφίγγει ο κλοιός, με την εφαρμογή των νέων προβλέψεων του Κώδικα Δεοντολογίας.

Το πλαίσιο για την είσοδο στην ελληνική αγορά και των αυστηρών κανόνων λειτουργίας των κερδοσκοπικών επιχειρήσεων αυτών, γνωστών και ως funds επιδιώκει να θεσπίσει η κυβέρνηση, με τρία άρθρα του παρόντος πολυνομοσχεδίου.

Με τις διατάξεις αυτές, επιδιώκεται η ταχύτερη διευθέτηση των κόκκινων δανείων που εκτιμώνται σε 107 δισ. ευρώ επί συνόλου 212 δισ., καθώς οι τράπεζες προκειμένου να καθαρίσουν τα προβληματικά χαρτοφυλάκιά τους, θα μπορούν να τα διαθέτουν έναντι χαμηλότερης τιμής από την πραγματική τους αξία, στις Εταιρίες Διαχείρισης και Μεταβίβασης Απαιτήσεων!Τα «κόκκινα» δάνεια των ιδιωτών, δηλαδή κατά βάσιν τα στεγαστικά, επιμένετε ότι θα τεθούν επί τάπητος μέσα στον Ιανουάριο, ωστόσο το ξεπούλημα των επιχειρηματικών μάλλον δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις και για τα στεγαστικά, αλλά και για καταναλωτικά δάνεια, γεγονός που προκαλεί ξεσηκωμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος οργανώσεις και φορείς ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, προκειμένου να αποτραπεί το ξεπούλημα που θα ξεσπιτώσει εκατομμύρια πολίτες.

Είναι ηλίου φαεινότερο πως η παραχώρηση τους σε “distress funds”, δηλαδή κεφάλαια με μόνη επιδίωξη την αποκόμιση εύκολου και γρήγορου κέρδους, επενδυτές που δεν ενδιαφέρονται να λειτουργούν οι επιχειρήσεις αλλά να τις αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές και να τις πωλούν με κέρδος. Είναι μια πολιτική επιλογή που θα οδηγήσει χιλιάδες επιχειρήσεις –ειδικά στον τουρισμό- σε οριστικό κλείσιμο ή απόκτησή τους από ξένους οίκους.

Η αυτόματη πώληση καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων όπως από το παρόν πολυνομοσχέδιο προβλέπεται σε τέτοια funds και όχι μόνο, ανοίγει την αγορά της πλειστηριασμένης κατοικίας. Δηλαδή ρίχνει ακόμα περισσότερο τις αξίες της ακίνητης περιουσίας, μιας που στην αγορά θα προσφέρονται σε εξευτελιστικές τιμές πλειστηριασμένοι χώροι. Ταυτόχρονα επίσης μεγάλες μάζες υπερχρεωμένων καταναλωτών, θα οδηγηθούν στην αστεγία, είτε δηλαδή στον δρόμο, είτε στην ενοικιαζόμενη κατοικία –οπότε θα αυξηθούν και τα ενοίκια παλαιών και ακατάλληλων κατοικιών.

Κυρίες και κύριοι συνάδερφοι της συμπολίτευσης, όλα αυτά για να εφαρμοστούν προϋποθέτουν την κοινωνική συναίνεση, την ανοχή των πολιτών στις εξώσεις-όπου η πυροσβεστική θα ρίχνει νερό για να σπάσει πόρτες και παράθυρα ταμπουρωμένων οικογενειών- και τις αυτοκτονίες.Εμείς οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες της κοινωνικής κεντροδεξιάς ελπίζουμε και θα εργαστούμε για την ανάπτυξη ενός κινήματος ενάντια στις εξώσεις όπως συνέβη στην Ισπανία. Αυτή η λαϊκή αντίδραση θα αυξήσει τρομερά το πολιτικό κόστος τέτοιων επιλογών και έτσι τις εξώσεις θα τις ματαιώσει στην πράξη.

Εκτός από αυτά θέλω να υπογραμμίσω τελειώνοντας ότι η ψηφοφορία των προαπαιτούμενων που θα γίνει στη Βουλή για να μην ξεγελιέται κανένας αφορά τα λιγότερα επώδυνα από εκείνα τα θέματα της συνολικής «ατζέντας» και όποιος τραβήξει την «κουρτίνα» των γελοίων κινδυνολογιών, τότε αντιλαμβάνεται ο καθένας πως το «καυτό πακέτο» έρχεται μετά τις γιορτές.

Και σας θυμίζω ότι το επόμενο πακέτο αφορά το εργασιακό, το ασφαλιστικό και επιπλέον, τα «κόκκινα δάνεια» που αφορούν πρώτες κατοικίες, καθώς και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και επαγγελματιών, εκτός και εάν βγουν στο σφυρί με τις διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου 3 του σημερινού πολυνομοσχεδίου.

Κύριοι Υπουργοί για να γίνει πιο κατανοητό τι εννοούμε στην κοινωνία, εκείνο που θα μετρήσει –και θα στοιχίσει πολύ στην κυβέρνηση- θα είναι να μην χαθούν τα σπίτια του κοσμάκη και ζήσουμε «εικόνες Ισπανίας».Ή να μην χαθούν τα σπίτια εμπόρων και μικρομεσαίων επαγγελματιών που τα υποθήκευσαν για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους και… τους παρέσυρε το ποτάμι της κρίσης.

Επίσης εκείνο που θα μετρήσει είναι το μεγάλο πλήγμα της μείωσης των συντάξεων. Εάν επιπλέον χάσει αλλά 50-100 ευρώ ο συνταξιούχος των 800 ευρώ ή εάν η ήδη αστεία «εθνική σύνταξη» των 360 ευρώ πάει ακόμα πιο κάτω…

Και τότε θα καταλάβουν όλοι , ότι το μόνον που έκανε η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους «θεσμούς»-ήταν να μετέφερε τις νέες θυσίες για το νέο έτος.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να εξακολουθεί να «σπάει» το νέο μνημόνιο σε μικρά κομμάτια, ευελπιστώντας ότι οι μικρές δόσεις θα είναι πιο… εύπεπτες για την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, όμως στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό.

Για πόσο ακόμα, οι βουλευτές θα πηγαίνουν και θα έρχονται, ψηφίζοντας «επείγοντα» νομοσχέδια;

Είναι τυχαίο που κάποιοι πρωτοκλασάτοι Υπουργοί έχουν ήδη εξαφανιστεί από τα κανάλια…

Κύριες και Κυρίοι συνάδελφοι,

Ξέρω ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, αλλά νιώθω ότι έχει πεθάνει εδώ και καιρό , και απλά την κρατάμε δια σωληνωμένη ευελπιστώντας ότι θα γίνει κάποιο θαύμα και θα ξαναζωντανέψει .

Ζούμε μια εποχή που πρέπει να προσέχεις τι θα πεις , πως θα το πεις και με τι τόνο φωνής σου θα το πεις, για να μη σου κολλήσουν ταμπέλα.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω, ότι μόνο όταν το έθνος ήταν ενωμένο, μόνο όταν το ομόγλωσσο και ομόθρησκο ενώθηκε μπορούσε να κερδίσει τον κατακτητή. Είτε ήταν οι Πέρσες, είτε οι Ιταλοί, είτε οι Τούρκοι. Η Ιστορία αυτό έχει δείξει. Μόνο όταν ενώνονται αυτοί που έχουν κοινά, μπορούν να καταστρέψουν τον εχθρό. Και μπορεί παλιότερα ο εχθρός να ήταν οι Πέρσες και οι Οθωμανοί, αλλά σήμερα είναι η παγκόσμια οικονομική ελίτ. Αυτή η ομάδα των ψυχοπαθών, που κατέχουν τις τράπεζες, οι οποίες ελέγχουν τις κυβερνήσεις και όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των χωρών. Οι ψυχοπαθείς που δημιουργούν δάνεια με έναν υπολογιστή και τα μοιράζουν σε άτομα και χώρες για να τους δημιουργήσουν χρέος. Αυτοί που με τους τόκους των δανείων, που δημιούργησαν με τον υπολογιστή, έχουν θησαυρίσει. Αυτοί που φτιάχνουν τους κανόνες και τους νόμους για να προστατεύουν τις περιουσίες τους. Αυτοί που χρηματοδοτούν όλες τις πλευρές των πολέμων, για το κέρδος τους φυσικά, και χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ για να προπαγανδίσουν υπέρ τους, αλλά και να καταστρέψουν οποιανδήποτε πάει κόντρα στα σχέδια τους.

Το θέμα είναι ότι οι ισχυροί της γης γνωρίζουν ότι ο λαός ενωμένος μπορεί να τους καταστρέψει, άρα προσπαθούν να καταστρέψουν οτιδήποτε κοινό έχει ο άνθρωπος. Τη γλώσσα, τη φυλή, το έθνος, τη θρησκεία. Να καταστραφούν όλα, γιατί έτσι δε θα αντιδράσει σε οτιδήποτε.Ποιος θα αντιδράσει; Ο ξένος; Ο απρόσωπος; Ο άπατρις;

Για τον λόγο αυτό ζητείται κάποιος που να ενώσει όλους τους Έλληνες !

Κάποιος που να δώσει ελπίδα στον λαό!

Κάποιος που δε θα έχει τα χέρια του λερωμένα ώστε να μη φοβηθεί απειλές και «ανακαλύψεις!

Κάποιος καθαρός, ειλικρινής, τίμιος και αληθινός πατριώτης!

Κάποιος που θα μπει μπροστά, ασπίδα στην πατρίδα και στο λαό !

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. προέβη σε άτακτη υποχώρηση αποδεχόμενη αυτό που ολόκληρη η Ελλάδα φοβόταν.

Η κυβέρνηση έγινε από αναγκαίο καλό τραγικό κακό.

Οι κυβερνητικοί εταίροι έδωσαν την εμπιστοσύνη μας στα μαύρα γεράκια των αγορών και τους άνοιξαν την κερκόπορτα, να μπουν στα σπίτια μας και στην ελληνική οικονομία και να αγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί τις περιουσίες των Ελλήνων πολιτών αλλά και να εξαφανίσουν το ελληνικό «επιχειρείν» με την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων και στεγαστικών σε τιμές εξαιρετικά χαμηλές. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν γίνει αγορές δανείων με 10 και 15 λεπτά το ευρώ, δηλαδή στο 10% - 15% της αξίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με μόλις 5,5 δις που επένδυσαν κατά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση οι ξένοι, για να πάρουν στα χέρια τους τις ελληνικές τράπεζες, πήραν όλες μαζί τις καταθέσεις και τα δάνεια, ενήμερα και κόκκινα, και απέκτησαν τον έλεγχο της διαχείρισης 107 δις κόκκινων δανείων.

Έτσι, και μόνον 10% να βγάλουν από αυτή τη δουλειά, θα βάλουν στην τσέπη τους 10 τουλάχιστον δις, δηλαδή θα εξασφαλίσουν απόδοση 100 % στα 5,5 δις που επένδυσαν, όλα και όλα.

Non bad…. Που λένε και οι Άγγλοι!!!

Tόσο μάλιστα non bad, που τους φτάνει να κάνουν μόνον αυτό!


Μετά, μόλις οι τράπεζες χρειαστούν την επόμενη ανακεφαλαιοποίηση, αφού θα έχουν γράψει ζημίες τουλάχιστον 60 δις από τη διαχείριση και την πώληση των κόκκινων δανείων και έτσι θα έρθει η ώρα για το μεγάλο κανόνι του bail in!

Τότε θα μας τις ξεφορτώσουν και πάλι και μετά θα αναχωρήσουν για άλλους εξωτικούς επενδυτικούς προορισμούς, διαμαρτυρόμενοι μάλιστα για την κακή τύχη της επένδυσης που έκαναν στην Ελλάδα.

Παλιά και δοκιμασμένη συνταγή να φωνάζει μονίμως ο κλέφτης, για να ακούσει ο νοικοκύρης !!! Και εμείς;

Εμείς οι κεντροδεξιοί του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ελλάδος, λέμε ΟΧΙ με την ψήφο μας , δεν θα χαρίσουμε το κεραμίδι και την επιχείρηση των Ελλήνων πολιτών.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top