Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP αν μπει στη Βουλή δεν θα τον αφήσει να αλλάξει το Σύνταγμα και να γίνει «σουλτάνος»!

Ενα φιλοκουρδικό κόμμα με αριστερό μανιφέστο που «ξεκολλά» για πρώτη φορά από τις κουρδικές ρίζες συστήνει τον νέο εφιάλτη του «σουλτάνου», μόλις έναν μήνα και κάτι πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου!

Το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα της Τουρκίας (HDP) απειλεί ότι θα γίνει ο «εφιάλτης» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εφόσον εισέλθει στην Εθνοσυνέλευση, τη στιγμή που ο πρόεδρος και ιδρυτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) διατυμπανίζει την επιδίωξή του να συγκεντρώσει 400 κοινοβουλευτικές έδρες, οι οποίες θα επιτρέψουν στην επόμενη κυβέρνηση να προχωρήσει με άνεση στην αλλαγή του Συντάγματος. «Το μανιφέστο μας είναι ο εφιάλτης του "σουλτάνου" και το όνειρο όλων των πολιτών της Τουρκίας» προειδοποιεί ο συμπρόεδρος του HDP Φιγέτ Γιουσεκντάγκ, διασαφηνίζοντας ότι στο Σύνταγμά τους δεν θα υπάρξει ποτέ προεδρικό σύστημα.
Το φιλοκουρδικό κόμμα φιλοδοξεί να μπλοκάρει τα σχέδια του Τούρκου ηγέτη για συνταγματική μεταρρύθμιση, που έχει απώτερο στόχο την ενίσχυση των εξουσιών του. Οσο για την απάντηση του Ερντογάν; Θα είναι «εφιάλτης» εάν οι βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου οδηγήσουν σε κυβέρνηση συνασπισμού!

Ως γνωστόν όμως, μια συντριπτική νίκη του AKP είναι απολύτως απαραίτητη για να μπορέσει ο Τούρκος πρόεδρος να προωθήσει μέσω της αναθεώρησης του τουρκικού Συντάγματος την εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος.

Οι έδρες

Για την ακρίβεια, το AKP θα χρειαστεί τουλάχιστον 330 έδρες για να αλλάξει το Σύνταγμα μέσω ενός δημοψηφίσματος και 367 έδρες για να το κάνει χωρίς να χρειαστεί λαϊκή εντολή. Οι δημοσκοπήσεις όμως προβλέπουν την πτώση του AKP στις εκλογές του Ιουνίου. Σε ελεύθερη μετάφραση: Ενδέχεται να αναγκαστεί να αναζητήσει εταίρους για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού και, κατά συνέπεια, θα αποδυναμωθούν οι προεδρικές εξουσίες του.

Το HDP, το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει περί το 10% των ψήφων, που αποτελεί και το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, εκφράζει για άλλη μία φορά τη στήριξή του στον τερματισμό της 30ετούς σύγκρουσης της Τουρκίας με τους Κούρδους αυτονομιστές.
Αν το φιλοκουρδικό κόμμα σημειώσει μικρότερο ποσοστό και δεν μπει στην τουρκική εθνοσυνέλευση, οι ψήφοι του θα διανεμηθούν στα άλλα κόμματα και θα ευνοηθεί το AKP. Αν μπει, θα διεκδικήσει μεγαλύτερα δικαιώματα για τις γυναίκες και τις μειονότητες στην Τουρκία και, φυσικά, θα περιορίσει την παντοδυναμία του «σουλτάνου».

πηγη: εφημερίδα Δημοκρατία, 23/4/2015
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top