Θα εισάγονταν αλλοδαποί φοιτητές με δίδακτρα 

Την κατάργηση των υπό ιδρυση-λειτουργία πανεπιστημιακών τμημάτων  τμημάτων  στα οποία θα εισάγονται αποκλειστικά αλλοδαποί φοιτητές, οι οποίοι δεν έχουν ιθαγένεια κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είναι κάτοχοι απολυτηρίου ελληνικού λυκείου, και θα φοιτούν με δίδακτρα, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο καταργούνται οι παράγραφοι 2 και 5 του άρθρου 73 και το άρθρο 122 του ν.4316/2014 (Α’ 270), που ορόζουν τα εξής:

Α.  Ιδρύονται τμήματα πρώτου κύκλου σπουδών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με πρόγραμμα σπουδών, όπου η διδασκαλία των μαθημάτων θα γίνεται εν όλω σε ξένη γλώσσα. Στα τμήματα αυτά θα εισάγονται αποκλειστικά αλλοδαποί φοιτητές, οι οποίοι δεν έχουν ιθαγένεια κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είναι κάτοχοι απολυτηρίου ελληνικού λυκείου. Οι αλλοδαποί φοιτητές που θα επιλέγονται για φοίτηση θα συμμετέχουν οικονομικά στην κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των προγραμμάτων αυτών. Με το προεδρικό διάταγμα της παραγράφου 6 του παρόντος ρυθμίζεται η ονομασία των τμημάτων αυτών και τα ειδικότερα θέματα που θα αφορούν τη λειτουργία των τμημάτων αυτών, τη στελέχωση τους, τη διαδικασία εισαγωγής των αλλοδαπών φοιτητών, το ύψος της οικονομικής συμμετοχής αυτών, τον τρόπο καταβολής της οικονομικής αυτής συμμετοχής και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Β. . Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ιδρύονται τμήματα πρώτου κύκλου τουριστικών σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ιδρύεται τμήμα πρώτου κύκλου ναυτιλιακών σπουδών και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ιδρύεται τμήμα πρώτου κύκλου ελληνικών σπουδών σύμφωνα με την ανωτέρω παράγραφο 11. Το πρόγραμμα σπουδών των παραπάνω τμημάτων θα διδάσκεται εν όλω στην αγγλική γλώσσα. Στα τμήματα αυτά θα εισάγονται αποκλειστικά αλλοδαποί φοιτητές, οι οποίοι δεν έχουν ιθαγένεια κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είναι κάτοχοι απολυτήριου ελληνικού λυκείου. Οι αλλοδαποί φοιτητές που θα επιλέγονται για φοίτηση θα συμμετέχουν οικονομικά στην κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των προγραμμάτων αυτών. Με το προεδρικό διάταγμα της παραγράφου 6 του παρόντος ρυθμίζεται η ονομασία των τμημάτων αυτών και τα ειδικότερα θέματα που θα αφορούν τη λειτουργία των τμημάτων αυτών, τη στελέχωσή τους, τη διαδικασία εισαγωγής των αλλοδαπών φοιτητών, το ύψος της οικονομικής συμμετοχής αυτών, τον τρόπο καταβολής της οικονομικής αυτής συμμετοχής και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.»
 ΤΟ ΠΑΣΟΚ
Την ιδιαίτερη ανησυχία της διατυπώνει με ανακοίνωση η Τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Δυστυχώς μετά την εξαγγελθείσα κατάργηση των βασικότερων διατάξεων του ν. 4009/2011, ο κ. Μπαλτάς φαίνεται να συνεχίζει το «τσεκούρωμα» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αποστερώντας  κάθε προοπτική εξωστρέφειας των ελληνικών ΑΕΙ, τονίζει η κ. Χριστοφιλοπούλου και καλεί το υπουργείο  «να συνειδητοποιήσει -έστω την ύστατη στιγμή- τη σημασία της εκπαίδευσης και της έρευνας για την ανάπτυξη της χώρας και την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της. Σπασμωδικές κινήσεις, που εμφορούνται από ιδεοληψίες του παρελθόντος προκαλούν τεράστια ζημία σε συμβολικό και ουσιαστικό επίπεδο. Ας χτίσουμε μαζί την Παιδεία που μας αξίζει».
πηγη: esos.gr

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top