«Το να αποκρύπτεις ή να απαρνιέσαι το κακό είναι σαν να αφήνεις μια πληγή να αιμορραγεί...», είπε ο ΠοντίφικαςΤην 100ή επέτειο της σφαγής των Αρμενίων τίμησε σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος, αποκαλώντας τη «την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα», μια πολιτικά εκρηκτική δήλωση που είναι βέβαιο ότι θα εξοργίσει την Τουρκία.

Ο Φραγκίσκος, που είχε στενές σχέσεις με την κοινότητα των Αρμενίων από την Αργεντινή, υπερασπίστηκε την ανακοίνωσή του λέγοντας ότι ήταν καθήκον του να τιμήσει τη μνήμη αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών, ιερέων και επισκόπων που δολοφονήθηκαν «παράλογα» από τους Οθωμανούς. «Το να αποκρύπτεις ή να απαρνιέσαι το κακό είναι σαν να αφήνεις μια πληγή να αιμορραγεί χωρίς να βάζεις επίδεσμο» είπε ο Ποντίφικας στην αρχή της λειτουργίας, που έγινε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, για την επέτειο της σφαγής.

Ο Πάπας Φραγκίσκος χοροστατεί σε λειτουργία για την γενοκτονία των Αρμενίων 


Πιστεύεται ότι 1,5 εκατ. Αρμένιοι σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο η Τουρκία αρνείται να αποκαλέσει τη συστηματική εξόντωση «γενοκτονία», επιμένει ότι ο αριθμός των νεκρών έχει διογκωθεί και πως αυτοί που σκοτώθηκαν ήταν θύματα του εμφυλίου και των ταραχών.

Η τουρκική πρεσβεία στο Βατικανό ματαίωσε την προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη Τύπου όταν πληροφορήθηκε ότι ο Ποντίφικας θα ξεστόμιζε τη λέξη «γενοκτονία», παρά τις αντιδράσεις της.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναγνωρίσει τη σφαγή ως γενοκοτονία, αλλά άλλες, όπως η Ιταλία και οι ΗΠΑ, έχουν αποφύγει να χρησιμοποιήσουν τον όρο για να μην ταράξουν τη σχέση τους με την Άγκυρα.Ο επικεφαλής της Αρμενικής Ορδόδοξης Εκκλησίας, Καρέκιν ο Β' (δεξιά) 


Ο Φραγκίσκος δεν είναι ο πρώτος προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας που αποκάλεσε τη σφαγή «γενοκτονία». Στα σχόλιά του ο Φραγκίσκος αναφέρθηκε σε μια διακήρυξη του 2001 που είχε υπογράψει ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' και ο επικεφαλής της αρμενικής εκκλησίας, Καρένκιν ο Β', στην οποία έκαναν λόγο για την «πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα».

Από την άλλη πλευρά, ο Πάπας Βενέδικτος, του οποίου οι σχέσεις και με την Τουρκία και με τον μουσουλμανικό κόσμο ήταν αρχικά τεταμένες, είχε αποφύγει να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία».

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων είναι βέβαιο ότι θα εξοργίσει την Αγκυρα 

Ο Φραγκίσκος είπε ότι οι μαζικές δολοφονίες των Αρμενίων ήταν οι πρώτες από τις τρεις «μαζικές και χωρίς προηγούμενο» γενοκτονίες. Ακολούθησαν το Ολοκαύτωμα και ο σταλινισμός. Και μετά έγιναν κι άλλες, τόνισε, όπως στην Καμπότζη, τη Ρουάντα, το Μπουρούντι και τη Βοσνία.

«Φαίνεται ότι η ανθρωπότητα έχει αρνηθεί να μάθει από τα λάθη που προκλήθηκαν από την επικράτηση του νόμου του τρόμου», είπε ο Πάπας, «γι' αυτό και σήμερα υπάρχουν αυτοί που προσπαθούν να εξοντώσουν άλλους, με τη βοήθεια λίγων και με τη συνένοχη σιωπή πολλών, οι οποίοι παρακολουθούν άπραγοι».

Ο Φραγκίσκος έχει καταδικάσει πολλές φορές τη «συνένοχη σιωπή» της παγκόσμιας κοινότητας για τις σύγχρονες σφαγές χριστιανών και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων από ισλαμιστές εξτρεμιστές. Και το διάστημα που ήταν αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες είχε μιλήσει για τη γενοκτονία των Αρμενίων σε αρκετές περιπτώσεις, κάνοντας αναφορά και στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 2010.πηγή: efsyn.gr ... 12.04.2015
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top