Του Βαγγέλη Στολάκη / Φωτορεπορτάζ Σάββας Αυγητίδης

Ούτε ένα, ούτε δυο αλλά τουλάχιστον δέκα πούλμαν περνούν σχεδόν καθημερινά τις πύλες του Μοναστηριού του Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου, εκεί όπου από το 1994 οπότε και… εκοιμήθη βρίσκεται ο τάφος του γνωστότερου Αγίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, του Γέροντα Παϊσίου. Και μπορεί να πέρασαν 22 ολόκληρα χρόνια από τον θάνατό του για να ανακηρυχτεί «Άγιος» ο Αγιορείτης μοναχός τον περασμένο Γενάρη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το ενδιαφέρον των πιστών να προσκυνήσουν στον τάφο του, παραμένει υψηλό. 
Βέβαια, μετά την αγιοποίησή του ο αριθμός των επισκεπτών από όλα τα μέρη της χώρας συνεχώς αυξάνεται με τον μέσο όρο να κυμαίνεται στα εξακόσια άτομα για τις τρεις μόλις ώρες και τις τέσσερις ημέρες της εβδομάδας που το Μοναστήρι στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης είναι ανοικτό για το κοινό. 
Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής η «αγιοποίησή του θα φέρει ανάπτυξη αφού πολλαπλασιάζονται οι ημερήσιες εκδρομές που διοργανώνουν ταξιδιωτικοί πράκτορες».

Και μπορεί οι περίπου εξήντα μοναχές του ιερού ησυχαστηρίου να κρατούν τα στόματα κλειστά, καθώς δεν απαντούν σε δημοσιογράφους για τον αριθμό των επισκεπτών και την αύξηση αυτών μετά την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να ανακηρύξει τον π. Παΐσιο σε Άγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας η επισκεψιμότητα έχει «χτυπήσει» κόκκινο. 
Οι εικόνες της Karfitsa μιλούν από μόνες τους. Πιστοί από όλα τα μέρη της χώρας συρρέουν κατά εκατοντάδες στο μοναστήρι όπου βρίσκεται ο τάφος με τα λείψανα του Αγίου. Η ουρά που σχηματίζουν οι πιστοί ξεκινά από την είσοδο του μοναστηριού και φτάνει μέχρι μπροστά από τον τάφο του Πατέρα. Μια μοναχή στέκεται δίπλα από αυτόν και καλεί τους πιστούς να… συντομεύουν, αφού οι ώρες και οι ημέρες του επισκεπτηρίου είναι συγκεκριμένες και πρέπει όλοι οι πιστοί να μείνουν ικανοποιημένοι και εντός… προγράμματος.Τρεις ώρες για ένα άγγιγμα

Οι γερόντισσες υποδέχονται τους επισκέπτες με τα χαμόγελα στα χείλη προσφέροντάς τους λουκούμια και νερό. Μικρά παιδιά, νέοι, γέροι, υγιείς αλλά και άρρωστοι περιμένουν καρτερικά κάτω από τον ήλιο προκειμένου να βρεθούν στην τελευταία κατοικία του… δημοφιλέστερου Αγίου σε Ελλάδα και εξωτερικό για λίγα δευτερόλεπτα, να αφήσουν ένα λουλούδι και να αγγίξουν το μάρμαρο του τάφου. Οι φωτογραφίες απαγορεύονται! Το γράφει και η τεράστια πινακίδα στην είσοδο του Μοναστηριού, ενώ οι μοναχές το επαναλαμβάνουν σε όσους τραβούν… αναμνηστικές φωτογραφίες. Σημειώνεται πως στον προαύλιο χώρο αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται εργασίες για την ανέγερση νέου κτίσματος της Μονής.

Πάνω στον τάφο υπάρχει ένας μεγάλος ξύλινος σταυρός και μια μαρμάρινη πλάκα που γράφει: «Εδώ τελείωσε η ζωή, εδώ και η πνοή μου, εδώ το σώμα θα θαφτή, θα χαίρη κι η ψυχή μου, ο Άγιος μου κατοική, Αυτό είναι τιμή μου, πιστεύω Αυτός θα λυπηθή, την άθλια ψυχή μου, θα εύχεται στο Λυτρωτή, Να ‘χω την Παναγιά μαζί μου». Η παραπάνω φράση ανήκει στον Αγιορείτη Μοναχό, επιθυμία του οποίου ήταν να μην γίνει εκταφή της σορού του. Μετά την αγιοποίησή του ωστόσο είναι ανοικτό το ενδεχόμενο τα λείψανά του να μεταφερθούν στην εκκλησία του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη.

Από όλη την Ελλάδα

Επισκεφτήκαμε το Μοναστήρι του Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου την περασμένη Πέμπτη το πρωί, ημέρα και ώρα που το ησυχαστήριο ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό. Στον προαύλιο χώρο ήταν παρκαρισμένα πολλά ΙΧ αυτοκίνητα και περίπου δέκα πούλμαν που πραγματοποιούν εκδρομές. Όπως πληροφορηθήκαμε οι ταξιδιώτες προέρχονταν από διάφορες περιοχές ολόκληρης της χώρας. 
Άλλοι από Αθήνα, άλλοι από Δράμα και άλλοι από τα Τρίκαλα. Σύμφωνα με ταξιδιωτικούς πράκτορες και οδηγούς λεωφορείων μετά την αγιοποίηση του Γέροντα Παϊσιου αυξήθηκε το ενδιαφέρον για εκδρομές ακόμα και ημερήσιες στο μοναστήρι όπου βρίσκεται ο τάφος του. «Κάνουμε το συγκεκριμένο δρομολόγιο πολύ συχνά. Τα τελευταία πέντε χρόνια οι Έλληνες έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στην Εκκλησία. Στον τάφο του Αγίου Παϊσίου ερχόμαστε από τα Τρίκαλα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. 

Μετά την αγιοποίηση όλο και περισσότεροι θέλουν να έρθουν» αναφέρει στην «Κ» ο Βασίλης Ταφίλης, οδηγός στα τουριστικά ΚΤΕΛ Τρικάλων. Συνήθως βέβαια, οι επισκέπτες που έρχονται από μακριά συνδυάζουν την εκδρομή με επίσκεψη και σε άλλους Ιερούς Ναούς της Βόρειας Ελλάδας και Μοναστήρια της Θεσσαλονίκης, όπως είναι η Πατριαρχική Μονή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας στα Βασιλικά. 
Σε ό,τι αφορά το κόστος των εκδρομών αυτών, ενδεικτικά αναφέρεται πως μια διήμερη εκδρομή από την Αθήνα με μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένου του γεύματος και των μεταφορικών κοστίζει εκατό ευρώ το άτομο. 
Μια επίσκεψη από τα Τρίκαλα μπορεί να κοστίσει στους ενδιαφερόμενους κάτι παραπάνω από δέκα ευρώ το άτομο, ενώ πολλοί ταξιδιωτικοί πράκτορες από τη Βόρεια Ελλάδα έχουν επενδύσει στον προσκυνηματικό – θρησκευτικό τουρισμό και πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές στον τάφο του Αγίου Παϊσίου με… οκτώ ευρώ το άτομο. Σε ένα τέτοιο γκρουπ συμμετείχε και ο κ Δημήτρης, ο οποίος μένει στη Δράμα και βρέθηκε στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης με μόλις… οκτώ ευρώ. «Πήγα στον τάφο και προσκύνησα. Δεν είχα έρθει ξανά, παρότι το σκέφτηκα αρκετές φορές. Έχω διαβάσει τα βιβλία του. Η αγιοποίησή του ήταν η καλύτερη αφορμή» λέει χαρακτηριστικά στην «Κ».

«Ήρθαμε να δούμε τον Άγιο. Από τότε που αγιοποιήθηκε ο κόσμος έχει αυξηθεί αισθητά» υποστηρίζει από την πλευρά της η κ. Σοφία που ζει και κατοικεί στη Χαλκιδική και έχει επισκεφτεί το Μοναστήρι και στο παρελθόν. «Πρόκειται για μια πολύ ωραία εκδρομή. Μπράβο στην ενορία μας» υπογραμμίζει ο Γιώργος Λάγκας που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα. Τον τάφο του Αγίου Παϊσίου ήθελε να δει και η κ. Δήμητρα, η οποία ταξίδεψε από τον Πειραιά. Νωρίτερα βρέθηκε στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ το πρόγραμμα της εκδρομής περιελάμβανε τον περίπλου του Αγίου Όρους. «Ήταν πολύ ωραία γιατί μας κατέβασαν από την Μονή και προσκυνήσαμε την χείρα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου» αναφέρει στην «Κ».

Ημέρες και ώρες λειτουργίας

Το Ησυχαστήριο του Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου δεν λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Παραμένει κλειστό Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, λειτουργεί Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 13:00 και τις Κυριακές το πρωί:11:00-13:00 και το απόγευμα: 17:00-19:00. Εάν κάποιος το επισκεφτεί πέραν του προγράμματος θα βρει τις πόρτες κλειστές και αυτό γιατί όπως αναφέρει μοναχή στην «Κ»: «βλέπετε τι γίνεται. Κοσμοσυρροή. Δεν θα πω κάτι παραπάνω. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Πρέπει να βρούμε κι εμείς χρόνο για τις δουλειές μας». Από την πλευρά τους οι επισκέπτες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι μπορούν να προσκυνήσουν τον τάφο για τόσες λίγες ώρες. Δεδομένου μάλιστα πως καθημερινά μετά την αγιοποίηση του π. Παϊσίου ο μέσος όρος αναμονής των πιστών ξεπερνά τις δυόμιση ώρες εξετάζεται η διεύρυνση του ωραρίου.

Απαγορεύονται τα πολλά κεριά

Ουρές… πιστών όμως σχηματίζονται και δίπλα από τον τάφο του Άγιου Παΐσιου, στον Ιερό Ναό Αγίου Αρσενίου, όπου εκτίθενται τα λείψανα του τελευταίου. Οι πιστοί με χαρτιά και μολύβια στα χέρια σημειώνουν τα ονόματα των αγαπημένων τους προσώπων προκειμένου να τους… διαβάσουν στη λειτουργία του ναού. Τα δεκάδες σημειώματα τα παίρνει η ηγουμένη της Μονής και τα συγκεντρώνει σε μια πλαστική σακούλα σούπερ μάρκετ. Εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση στην είσοδο του Ναού πως ο κάθε πιστός δικαιούται να ανάψει μόνο… ένα κερί!

Παρόμοια είναι η εικόνα και στο μαγαζί όπου πωλούνται αναμνηστικά και εικόνες. Η Μοναχή που βρίσκεται στον χώρο δεν σταματά να πατά μανιωδώς τα κουμπιά της ταμειακής μηχανής και να κόβει­­­­­ αποδείξεις! Ο κόσμος περιμένει υπομονετικά να αγοράσει κοσποσχοίνια, ευχές, θυμίαμα, εικόνες, φωτογραφίες και καρτ ποστάλ του Αγίου Παϊσίου, παιδικά βιβλία με παραμύθια και πολλά άλλα. Το αντίτιμο αυ­­­τών ποικίλει αφού κανείς μπορεί να βρει είδη από 0,50 ευρώ μέχρι και εκατοντάδες ευρώ.

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top