Η εισήγηση του Δ. Αβραμόπουλου στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής

Νέο ρόλο θα έχει το Πολεμικό Ναυτικό μας στο Αιγαίο, στον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης, εάν περάσει η εισήγηση του αρμόδιου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. Κι αυτό γιατί μεταξύ των προτάσεών του είναι να αξιοποιηθούν τα θετικά αποτελέσματα από την επιχείρηση «Αταλάντα» (κατά της πειρατείας), που θα πρέπει να μας εμπνεύσουν για νέες επιχειρήσεις εναντίον των δουλεμπόρων στη Μεσόγειο. Η Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί υπό το βάρος των αλλεπάλληλων ναυτικών τραγωδιών με θύματα εκατοντάδες πρόσφυγες και αντικείμενο την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και τη διαφύλαξη των ανθρώπινων ζωών.

Χθες, στο Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής και η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης περιέχει, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω θέσεις:
α) Αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο.
β) Στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που υποδέχονται έναν κύμα μεταναστών και προσφύγων πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητές τους, με δίκαιη κατανομή των βαρών σε επίπεδο οικονομικής βοήθειας και φιλοξενίας.
γ) Ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του τζιχαντισμού.

Ο πρωθυπουργός σκοπεύει να υπογραμμίσει το επείγον της κατάστασης, τονίζοντας ότι η αργοπορία κοστίζει ανθρώπινες ζωές.
Η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στην ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης της χώρας μας για να ανταποκριθεί στις αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις, καθώς και την ανάγκη επιμερισμού των επιπτώσεων ως προς τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές μεταξύ όλων των μελών της Ε.Ε

«Το σχέδιο που εφαρμόστηκε στη Σομαλία οδηγός για λύση»

«Εχουν στήσει ένα ανελέητο σύστημα άνθρωποι που θα έκαναν τα πάντα για τα χρήματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαθέτοντας καλύτερη οργάνωση από ορισμένες χώρες της περιοχής» επεσήμανε -μεταξύ άλλων- ο επίτροπος Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa». Παράλληλα, τόνισε: «Κηρύξαμε πόλεμο στους διακινητές ανθρώπων. Η λύση είναι να υπάρξει έμπνευση από εμπειρίες σαν και τη θαλάσσια αποστολή Atalanta, η οποία χρησιμοποιήθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα για να παταχθούν οι πειρατές».

Ο επίτροπος Μετανάστευσης υποστήριξε ακόμα: «Θα κατασχεθεί και θα καταστραφεί κάθε πλεούμενο, το οποίο χρησιμοποιούν οι διακινητές ψυχών για να εισέλθουν στην Ενωση διαμέσου των εξωτερικών της συνόρων». Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών. Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό σχέδιο για την εθελοντική επανατοποθέτηση των προσφύγων και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας ότι η αρχή θα γίνει με 5.000 θέσεις (αριθμός που πιθανότατα θα ανέβει) που θα δοθούν κατά κύριο λόγο σε Σύρους.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top