Πρόκειται για μία από τις τελευταίες ταινίες της Βρετανικής περιόδου του Χίτσκοκ. Βασισμένη στο μυθιστόρημα της Έθελ Λίνα  Γουάιτ με τίτλο «Ο τροχός γυρίζει» (The Wheel Spins) . Η σεναριακή μεταφορά έγινε από τους Gilliat και Launder.
Η ιστορία ξεκινά στη φανταστική μικρή και χιονισμένη χώρα της Μαντρίκα , κάπου στην Ευρώπη τη δεκαετία του ’30. Οι επιβάτες ενός τρένου θα αποκλειστούν λόγω κακοκαιρίας και θα περάσουν τη νύχτα σ’ένα πανδοχείο. 

Είναι χαρακτηριστικά τα χειροποίητα πανέμορφα σκηνικά –μακέτες στα αρχικά καρέ. Μια κοσμική αγγλίδα, η Ίρις (Margaret Lockwood) απολαμβάνει την ελευθερία της με τις φίλες της, λίγο πριν ταξιδέψει στο Λονδίνο προκειμένου να παντρευτεί  κάποιον που δεν αγαπά. Γνωρίζεται με τη γλυκύτατη μις Φρόυ (Dame May Whitty) ,μια ηλικιωμένη γκουβερνάντα και τον ενοχλητικό μα γοητευτικό μουσικό Γκίλμπερτ (Michael Redgrave). 

Οι ταξιδιώτες επιβιβάζονται, η Ίρις και η μις Φρόυ βρίσκονται στο ίδιο βαγόνι. Η πρώτη κοιμάται για λίγα λεπτά αλλά αφού ξυπνήσει δεν βρίσκει πουθένα τη μις Φρόυ! Ρωτά τους συνεπιβάτες μα κανείς δεν θυμάται να έχει δει τη γριούλα!.. Η Ίρις ζητά τη βοήθεια του Γκίλμπερτ για να εξιχνιάσει το μυστήριο. Γρίφος, μαύρο χιούμορ και αγωνία συνδυάζονται αριστοτεχνικά  από τον μετρ του σασπένς σε φόντο συνωμοτικό με κωδικοποιημένα μηνύματα και ρομάντζο! 

Το βρετανικό δίδυμο των αδέξιων οπαδών του κρίκετ Τσάρτερς (Basil Radford) και Κάλντικοτ (Naunton Wayne) χαρίζει ανεμελιά και γέλιο. 
Οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη κρατώντας τον θεατή σε αγωνία. Η ταινία απέσπασε Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας του κύκλου κριτικών κινηματογράφου της Νέας Υόρκης.

Γουρδούπη Γιολάντα
Ψυχολόγος, πτυχιούχος Παντείου Πανεπιστημίου

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top