Κοντράστ συναισθημάτων στη Βραζιλία 100 μέρες πριν από την έναρξη του παγκοσμίου κυπέλου ποδοσφαίρου: Οι Βραζιλιάνοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, αλλά όχι και τους «αξιωματούχους» του ποδοσφαίρου.

Αν και η προετοιμασία της διοργάνωσης αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα, το ενδιαφέρον για την προπώληση εισιτηρίων παραμένει αμείωτο. Ήδη έχουν διατεθεί 2,3 εκατομμύρια εισιτήρια, ενώ περισσότεροι από 13 εκ. ενδιαφερόμενοι συμμετείχαν στην τελευταία κλήρωση για το «μαγικό χαρτάκι» που έγινε στα τέλη Φεβρουαρίου. Ένας από τους 900.000 Βραζιλιάνους που έχουν εξασφαλίσει εισιτήριο είναι ο Λούις Τερένζι από το Μπέλο Οριζόντε: «Χαίρομαι για το ότι μπορώ να δω τα παιχνίδια στην πατρίδα μου, αλλά όχι και για τη διοργάνωση καθεαυτή» λέει ο 47χρονος Τερένζι, αναλογιζόμενος το υψηλό κόστος του Μουντιάλ. «Φαίνεται αντιφατικό να επενδύεις τόσα χρήματα σε γήπεδα, όταν σε κάποιους λείπουν τα απολύτως απαραίτητα» συμπληρώνει ο Φελίπε Αλενκάρ, φοιτητής από το Σάο Πάολο.

Οι προβλέψεις για την προσέλευση των φιλάθλων είναι πάντως αισιόδοξες: οι αρχές υπολογίζουν ότι περίπου τρία εκατομμύρια Βραζιλιάνοι θα παρακολουθήσουν από κοντά την εθνική τους ομάδα, πληρώνοντας συνολικά πάνω από έξι δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλοι 600.000 φίλοι του ποδοσφαίρου από όλον τον κόσμο θα έρθουν στη Βραζιλία για χάρη της «στρογγυλής θεάς», αφήνοντας στη χώρα επιπλέον δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Οι περισσότεροι επισκέπτες αναμένονται από τις ΗΠΑ, όπου έχουν διατεθεί 125.465 εισιτήρια, ενώ ακολουθούν η Κολομβία και η Γερμανία. Ισχυρή παρουσία θα έχει και ο προαιώνιος «ποδοσφαιρικός εχθρός», η Αργεντινή, όπου έχουν πωληθεί 53.809 εισιτήρια.

Μειώνεται η υποστήριξη της κοινής γνώμης
Χρειάζεται ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αμαζόνιο; Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha , μόλις το 52% των Βραζιλιάνων υποστηρίζει πλέον τη διοργάνωση του Μουντιάλ στη «χώρα του καφέ», ενώ στη διάρκεια του Confederation Cup τον περασμένο Ιούνιο το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε το 65% και το 2008, ένα χρόνο μετά την ανάθεση της διοργάνωσης στη Βραζιλία, ακόμα και το 79%.

«Ο απλός κόσμος δεν κερδίζει κάτι από το Παγκόσμιο Κύπελο. Οι περισσότεροι δεν μπορούν να δουν τα ματς, γιατί οι τιμές των εισιτηρίων είναι απαγορευτικές» λέει ο 21χρονος Φελίπε Αλενκάρ. Εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών ασκούν ακόμη πιο έντονη κριτική και υποστηρίζουν ότι οι ανάγκες του Μουντιάλ δεν είναι παρά ένα πρόσχημα για να υλοποιηθούν μεγάλα έργα, τα οποία στην πραγματικότητα δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. ΄Οπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο Ορλάντο Ντος Σάντος Τζούνιορ, μέλος στην συντονιστική επιτροπή των ΜΚΟ που παρακολουθούν τη διοργάνωση «δεν αμφιβάλλω ότι η κατασκευή του γηπέδου στην πόλη Μανάους θα ολοκληρωθεί εγκαίρως, αλλά αναρωτιέμαι: χρειαζόμαστε πραγματικά ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αμαζόνιο;»
 
Καθυστερήσεις στα έργα του Μουντιάλ

Διαδηλώσεις εναντίον του Μουντιάλ στο Σάο Πάολο. Σε δώδεκα στάδια θα διεξαχθεί το Μουντιάλ της Βραζιλίας, εκ των οποίων τα πέντε ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί. Στις πόλεις Κουριτίμπα, Σάο Πάολο, Κουιαμπά και Μανάους δεν τηρείται το χρονοδιάγραμμα της FIFA. Στο Πόρτο Αλέγρε το έργο της διαμόρφωσης των εξωτερικών χώρων του σταδίου βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προκήρυξης έργου. Καθυστερήσεις παρατηρούνται και στην επέκταση των αεροδρομίων στο Ρίο και στη Φορταλέζα.
Δεν λείπουν βέβαια και οι αισιόδοξοι. «Έχεις την αίσθηση ότι συμμετέχεις σε κάτι σημαντικό και βλέπεις ότι οι άνθρωποι απολαμβάνουν την αίσθηση αυτή. Επιπλέον είναι μία ευκαιρία για να γνωρίσεις πολύ κόσμο» λέει η Αϊντέ ντε Σιμόνε, γυμνάστρια και εθελόντρια της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου FIFA. Από αυτήν την άποψη «ο Πελέ έχει δίκιο όταν λέει ότι δεν μπορείς να κατηγορείς το Μουντιάλ για τα πάντα», τονίζει η ντε Σιμόνε.
Marina Estarque / Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ.σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη
 
dw.de
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top