του Γιώργου Δρακούλη
6η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού, ενός φαινομένου που κλιμακώνεται επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια και στην χώρα μας.
 
Η κρίση του θεσμού της οικογένειας, η ανεπάρκεια και η κρίση του εκπαιδευτικού συστήματος, ο εθισμός στο διαδίκτυο, τα προβαλλόμενα πρότυπα βίας, ο ρατσισμός και η διεύρυνση της φτώχειας είναι μερικές από τις σημαντικότερες γενεσιουργές αιτίες αυτού του φαινομένου. Οι συνέπειες της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού είναι πολλαπλές για το θύμα, για τον θύτη και για τα παιδιά-παρατηρητές, καθώς είναι καθοριστικές για την ψυχοσωματική τους ανάπτυξη.
 
Η ενδοσχολική βία φέρνει στο φως ολοκάθαρα την ανεπάρκεια της εκπαίδευσης όσον αφορά την διάπλαση χαρακτήρων και ήθους, αλλά και την κοινωνική εξαχρείωση. Οι τωρινοί έφηβοι, που καταφεύγουν σήμερα στην με ποικίλους τρόπους προσβολή των συνομήλικων τους, είναι οι μετέπειτα ενήλικες, που θα προξενήσουν ανεπανόρθωτο πλήγμα στην συνοχή της κοινωνίας, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την πρόοδό της.
 
Η ενδοσχολική βία, ως βία που εκφράζει αίτημα χρειάζεται πάνω από όλα απάντηση ανοχής, ουσιαστικού διαλόγου με τα παιδιά και στήριξης, καθώς είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό φαινόμενο, που απαιτεί κοινή δράση αντιμετώπισης από τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.
Η ενδοσχολική βία είναι η απαρχή μιας δυσλειτουργικής κοινωνίας χωρίς αξίες…Ας μην εθελοτυφλούμε άλλο…ΟΧΙ στην βία…ΝΑΙ στην φιλία…!!! 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top