Η Τράπεζα της Ελλάδος, επιμένει στην θέση της και ανακοινώνει σήμερα τα stress tests και την άλλη εβδομάδα θα καλέσει τις τράπεζες να ετοιμάσουν capital plans, ώστε μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να ανακεφαλαιοποιηθούν.
Η ΤτΕ θα ζητήσει από τις τράπεζες την άλλη εβδομάδα, να παραδώσουν άμεσα capital plans,  εξέλιξη που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διαρροές του ΥΠΟΙΚ ότι παγώνουν τα πλάνα ανακεφαλαιοποίησης έως τα stress tests του Νοεμβρίου του 2014 της ΕΚΤ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος με αυτή την στάση της όχι μόνο αποδεικνύει τον θεσμικό της ρόλο αλλά επιβεβαιώνει ότι δεν συμμετέχει σε επικίνδυνα παιχνίδια που παίζουν….επικίνδυνοι κύκλοι για το ελληνικό banking, επικίνδυνα παιχνίδια που παίζουν ορισμένοι εντός Ελλάδος με στόχο να αποτρέψουν την κρατικοποίηση της Εθνικής τράπεζας.
Η ΤτΕ λειτουργεί θεσμικά και η στάση της είναι ξεκάθαρη, υπεύθυνη, αξιοκρατική και το κυριότερο εναρμονισμένη 100% με τις επιταγές της Τρόικα.
Μπορεί να διαφωνεί το ΔΝΤ αλλά η Τρόικα ζήτησε τα stress tests και η ΤτΕ με την Blackrock και άλλων 2 συμβουλευτικών οίκων διαμόρφωσε τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών με κριτήρια απόλυτα αξιοκρατικά.
Η ΤτΕ
1)Θα ανακοινώσει σήμερα τα stress tests, δηλαδή το report κεφαλαιοποίησης 70 σελίδων  και την μελέτη της Blackrock 115 σελίδων. 
Συγκεκριμένα θα προβλέπει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα ανέρχονται στα 6,4 δισεκ. ευρώ και θα κατανέμονται ως εξής σύμφωνα με αξιόπιστες τραπεζικές πηγές.
(Καλούμενη η ΤτΕ να επιβεβαιώσει τα ποσά ανακεφαλαιοποίησης κατά τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει,  τονίζοντας ότι θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις σήμερα και δεν σχολιάζει δημοσιογραφικές πληροφορίες).
Με βάση τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr οι κεφαλαιακές ανάγκες κατανέμονται ως εξής.
Εθνική 2,185 δισεκ. ευρώ.
Eurobank 2,945 δισεκ. ευρώ
Πειραιώς 425 εκατ ευρώ.
Alpha 262 εκατ ευρώ
Οι 4 συστημικές τράπεζες 5,817 δισεκ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα κατανέμονται
 Attica bank 385 εκατ ευρώ
Πανελλήνια 170 ή 180 εκατ ευρώ
Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι υποχρεωμένη να ανακοινώσει τα stress tests και αποτελεί την μόνη αρχή που τηρεί τα χρονοδιαγράμματα της Τρόικα.
Η ΤτΕ κινείται θεσμικά, υπεύθυνα και στόχος είναι ένας να διασφαλίσει την σταθερότητα στο ελληνικό banking.
Οι κινήσεις των τραπεζών
Οι συστημικές τράπεζες τουλάχιστον οι 3 Πειραιώς, Alpha και Eurobank εναρμονίζονται πλήρως με την Τράπεζα της Ελλάδος και ετοιμάζουν άμεσα σήμερα ή αύριο ανακοινώσεις που περιλαμβάνουν μείγμα στρατηγικών κινήσεων.
Η Πειραιώς μεταξύ άλλων σχεδιάζει και αμκ 1,5 δισεκ. ευρώ παρ΄ ότι δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου.
Η Alpha bank μεταξύ άλλων αμκ 1 δισεκ. ευρώ παρ΄ ότι δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου.
Η Eurobank εφόσον υπάρξει νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση 3 δισεκ. ευρώ
Με τις κινήσεις αυτές δείχνουν ότι μπορούν να συγκεντρώσουν 5,5 με 6 δισεκ. άμεσα στηρίζοντας τις τράπεζες και στέλνοντας ένα μήνυμα προς την εθνική οικονομία ότι το ελληνικό banking είναι ισχυρό και θέλει να ιδιωτικοποιηθεί γρήγορα.
bankingnews.gr - Πέτρος Λεωτσάκος
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top