Μπορεί στόχος του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι να είναι η μεταρρύθμιση της ιταλικής οικονομίας ώστε να τη γλιτώσει από την παρακμή και τη χρεοκοπία, ωστόσο, πρώτα θα πρέπει να γλιτώσει από τη χρεοκοπία τον δήμο της Ρώμης και μάλιστα γρήγορα. Την Τετάρτη, η κυβέρνηση Ρέντσι αναγκάστηκε ν’ αποσύρει διάταγμα που είχε προετοιμάσει ο προκάτοχός του και προέβλεπε μεταφορά πόρων ύψους 485 εκατομμυρίων ευρώ στον δήμο της Ρώμης προκειμένου να καλυφθεί έλλειμμα ύψους 816 εκατομμυρίων.
 
Ο πρωθυπουργός Ρέντσι απέσυρε το διάταγμα όταν έγινε σαφές ότι θα συναντούσε πολύ μεγάλη αντίσταση στο κοινοβούλιο. Τα 485 εκατομμύρια θα δίνονταν στη Ρώμη ως αποζημίωση για τα έξοδα που κάνει ο δήμος προκειμένου ν’ αντεπεξέλθει στον ρόλο του ως σημαντικός τουριστικός προορισμός, πρωτεύουσα της Ιταλίας και έδρα του Βατικανού.
 
Αύξηση τελών
Ο νέος δήμαρχος της Ρώμης κ. Ιγκνάσιο Μαρίνο άφησε να εννοηθεί την Τετάρτη ότι δεν έχει σκοπό να προχωρήσει σε βαθιές περικοπές ή να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία του δήμου. Ωστόσο, αν δεν δοθεί λύση, ο δήμος δεν θα έχει χρήματα να πληρώσει τον Μάρτιο τους 20 χιλιάδες υπαλλήλους του, να λειτουργήσει τις δημόσιες συγκοινωνίες της πόλης ή να συλλέξει τα σκουπίδια. Στην προσπάθειά του να περιορίσει το έλλειμμα, ο κ. Μαρίνο έχει ήδη αυξήσει τα τέλη σε νεκροταφεία και κρεματόρια και σχεδιάζει να ενοποιήσει τις διαδικασίες δημοσίων προμηθειών, ελπίζοντας να εξοικονομήσει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ. 

Καθώς όμως ο χρόνος πιέζει, ο δήμαρχος ίσως αναγκαστεί ν’ αυξήσει τον φόρο εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας, φόροι που ήδη είναι από τους υψηλότερους στην Ιταλία και να μειώσει τον μισθό των εργαζομένων του δήμου. Η ήδη κακή οικονομική κατάσταση του δήμου της Ρώμης επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο από την κρίση και την ύφεση της ιταλικής οικονομίας αφού περιορίστηκαν τα φορολογικά έσοδα και ταυτόχρονα περιορίστηκαν και τα χρήματα που έδινε η κεντρική κυβέρνηση στους δήμους.
 
Σίγουρα δεν βοηθάει και το γεγονός ότι περίπου ένας στους τέσσερις επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς της Ρώμης δεν πληρώνει εισιτήριο με τα διαφυγόντα έσοδα ν’ ανέρχονται σε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Την ίδια στιγμή οι κοπάνες εργαζομένων στους οργανισμούς των ΜΜΕ και της αποκομιδής σκουπιδιών ανέρχονται στο 19%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον ιταλικό μέσο όρο. Οπως φαίνεται ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να πείσει τόσο τους Ιταλούς βουλευτές να δώσουν τα 485 εκατομμύρια ευρώ στον δήμο της Ρώμης όσο και τους υπόλοιπους δημάρχους να μην επαναστατήσουν ζητώντας και αυτοί οικονομική ενίσχυση.
 
Στην περίπτωση που το ιταλικό κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τη χρηματική βοήθεια, το υπουργείο Εσωτερικών θα διορίσει επίτροπο με αποστολή να περιορίσει το κόστος λειτουργίας των υπηρεσιών του δήμου και ν’ αυξήσει τα έσοδά του μέσω απολύσεων, περικοπής μισθού και αύξησης των φόρων. Την Τετάρτη ο δήμαρχος κ. Μαρίνο άφησε να εννοηθεί ότι σε αυτή την περίπτωση μάλλον θα παραιτηθεί.

Καθημερινή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top