του Μάκη Νοδάρου
Την πόρτα στις ορέξεις των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που επιχειρούν επί σειρά ετών να βάλουν στο χέρι την πανέμορφη και προστατευόμενη από τη διεθνή σύμβαση Ramsar παραλία της «Καλογριάς» στην Αχαΐα, άνοιξε ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς με τη σύμφωνη γνώμη του για την κατασκευή μόνιμων καντινών πάνω στους αμμόλοφους!
Οι Οικολόγοι Πράσινοι (Δυτικής Ελλάδας) κάνουν λόγο για παραβίαση των αρχών προστασίας και για σοβαρό λάθος πολιτικής, σημειώνοντας ότι με αυτόν τρόπο ανοίγει ο δρόμος και για άλλες εγκαταστάσεις που θα βλάψουν σοβαρά την προστατευόμενη περιοχή.
«Για τα δύο κτίσματα συμφώνησε ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου επειδή είναι "πολεοδομικά" νόμιμα. Κι όμως, ο Φορέας Διαχείρισης μπορούσε και είχε κάθε λόγο να τα αποτρέψει. Δυστυχώς, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των περιβαλλοντικών οργανώσεων, η πλειοψηφία στα Συμβούλια των Φορέων Διαχείρισης ανήκει σε φορείς άσχετους με την προστασία της φύσης. Ετσι συνεχώς πέφτουν σε σοβαρά ατοπήματα περιβαλλοντικής πολιτικής που αντί να προστατεύουν, καταστρέφουν τα πιο περιζήτητα στοιχεία της κληρονομιάς μας», αναφέρει ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, περιφερειακός σύμβουλος, γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.
Τα δύο μόνιμα αναψυκτήρια (ένα ολοκληρωμένο, ένα υπό κατασκευή) έχουν εμφανιστεί...
στη ζώνη των αμμόλοφων στη δημοφιλή παραλία της «Καλογριάς» στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς.
«Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη, επειδή αυτές οι μόνιμες κατασκευές δεν βοηθούν στη χρήση της παραλίας από τους επισκέπτες. Αντίθετα, δεσμεύουν δεκάδες θέσεις στάθμευσης από τους αυστηρά προσδιορισμένους χώρους, ωθώντας περισσότερα αυτοκίνητα στους αμμόλοφους και στο δάσος», καταγγέλλει ο κ. Παπακωνσταντίνου και προσθέτει:
«Είναι γεγονός ότι οι υπάρχουσες καντίνες στην αμμουδιά είναι αισθητικά απαράδεκτες. Είναι όμως προσωρινές και μπορούν να μετακινηθούν. Με τις μόνιμες, όμως, υποδομές αλλάζουμε οριστικά τη φυσιογνωμία του Εθνικού Πάρκου».
Οι Οικολόγοι Πράσινοι της Δυτικής Ελλάδας καταγγέλλουν ότι η παραλία «Καλογριάς», το δάσος Στροφυλιάς και οι λίμνες συνθέτουν ένα από τα ομορφότερα και πιο «φωτογενή» εθνικά πάρκα της Μεσογείου. Ωστόσο, εμείς το αντιμετωπίζουμε σαν «κοινή» πλαζ των τραπεζιών, του αλκοόλ και της εκκωφαντικής μουσικής...

Eλευθεροτυπία
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top