της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Business με ασθενείς και εργαστηριακές εξετάσεις φαίνεται ότι κάνουν διάφοροι επιτήδειοι, δίνοντας έτσι ένα καλό πρόσχημα στην κυβέρνηση για να περικόψει και πάλι τις διαγνωστικές εξετάσεις από όσους τις χρειάζονται.
Η όλη υπόθεση φαίνεται ότι διευκολύνεται από το γεγονός ότι καταργήθηκε η θεώρηση των παραπεμπτικών για εξετάσεις κάτω των 150 ευρώ Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με καταγγελίες ιατρικών συλλόγων που έχουν φθάσει τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα έχουν ξεφυτρώσει σαν τα μανιτάρια σε όλη τη χώρα. Τι περίεργο έχουν κάποια από αυτά; Δανείζουν μικρούς χώρους σε γιατρούς μέσα στο κτήριο (κάτι σαν ιατρεία), ώστε εκείνοι να υπογράφουν παραπεμπτικά για εξετάσεις που σε μεγάλο ποσοστό δεν είναι απολύτως απαραίτητες.
Ετσι οι ασθενείς αφού βρίσκονται εντός του κτηρίου των διαγνωστικών κέντρων δεν έχουν παρά να κάνουν λίγα βήματα σε διπλανό χώρο και να πραγματοποιήσουν και τις εξετάσεις.
Η όλη υπόθεση φαίνεται ότι διευκολύνεται από το γεγονός ότι καταργήθηκε η θεώρηση των παραπεμπτικών για εξετάσεις κάτω των 150 ευρώ που απαιτούνταν μέχρι πρόσφατα και δημιουργούσαν όμως χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Επίσης, αγκάθι φαίνεται ότι αποτελεί και ο νόμος που πλέον επιτρέπει...
σε ιδιώτες που δεν είναι γιατροί να ανοίγουν κλινικές ή διαγνωστικά κέντρα. Μέχρι πρόσφατα για τη δημιουργία μονάδας υγείας έπρεπε το 51% να ανήκει σε γιατρό.
Πάντως, μ' αυτά και μ' αυτά κάποιοι φαίνεται να θησαυρίζουν την ώρα που οι Ελληνες ασθενείς καλούνται να συμμετέχουν όλο και περισσότερο στα έξοδα της θεραπείας τους.
Σχετικές καταγγελίες έφθασαν πρόσφατα και στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία προτίθεται να ξεκινήσει σχετικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα.
Φαίνεται, πάντως, πως η τακτική αυτή εκτοξεύει και πάλι τις δαπάνες για εξετάσεις στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ, με συνέπεια να δίνεται και μια καλή αφορμή στο υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα εκτός από το claw back που πρόσφατα υιοθέτησε (σύστημα αυτόματου κουρέματος όταν ξεπεραστεί συγκεκριμένη δαπάνη).
Και αυτό, όπως όλα δείχνουν, είναι γνωστό ειδικά στους επιτήδειους του χώρου, που φροντίζουν να γράφουν ακόμη και πλασματικές εξετάσεις σε ασθενείς. Ετσι, όταν θα έρθει η ώρα του «κουρέματος», τα ποσά που θα πρόκειται να εισπράξουν έστω κι αν μειωθούν με το claw back, θα πλησιάζουν στα πραγματικά, χωρίς απώλειες για τις τσέπες τους. Κάτι όμως που θα βλάψει όσους δεν προβαίνουν σε ανάλογες παρατυπίες.
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, σε συνάντηση που είχε με την Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, είχε επισημάνει ότι οι δαπάνες σε κλινικές και διαγνωστικά έχουν ξεφύγει και πάλι λίγο κάτω από το 50%.
Και το ζήτημα είναι ότι σήμερα μετά την απαξίωση των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), που δεν διαθέτουν ούτε αντιδραστήρια για εξετάσεις, περίπου το 97% της διαγνωστικής περίθαλψης οδηγείται στον ιδιωτικό τομέα και αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.
«Είναι αλήθεια ότι διάφορα διαγνωστικά κέντρα που έχουν επιχειρηματίες -μη γιατροί- ανοίγουν μέσα σε αυτά ιατρεία κλινικών γιατρών. Εχουμε επισημάνει στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ πως πρέπει να τα ελέγξει, ώστε να δούμε τι γίνεται και πού πάνε οι εξετάσεις αυτές. Η μαύρη τρύπα, βέβαια, σε αυτόν τον τομέα άνοιξε από αυτούς που κατήργησαν τις θεωρήσεις των παραπεμπτικών έως 150 ευρώ αλλά και από αυτούς που επέτρεψαν να ανοίγουν επιχειρήσεις ιατρικές μη γιατροί», επιβεβαιώνει στην «Ε» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Βαρβάρα Ανεμοδουρά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), Γιώργος Ελευθερίου: «Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και ήδη το έχουμε επισημάνει σε επίσημη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Υγείας. Θεωρούμε απαράδεκτο στον ίδιο χώρο να ασκείται κλινική ιατρική και συγχρόνως να εκτελούνται διαγνωστικές εξετάσεις, διότι αυτή η τακτική δημιουργεί προϋποθέσεις διαπλοκής. Καλούμε το υπουργείο να ερευνήσει το θέμα και να προχωρήσει σε πλήρη διαχωρισμό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας. Αλλωστε, αυτό είναι μία από τις συνέπειες της απαράδεκτης κατάργησης του 51% και πλέον κάθε ένας μπορεί να ανοίξει ιατρική εταιρεία χωρίς να είναι καν γιατρός».

Eλευθεροτυπία
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top