Με μόνη του έννοια τους αριθμούς και όχι τι έργο παράγεται, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σπεύδει να προαναγγείλει ΕΣΠΑ για νέους ανέργους. Οπως είχε κηρύξει πανηγυρικά τον περασμένο Απρίλιο την επανέναρξη των έργων στους τέσσερις αυτοκινητόδρομους, που θα συνοδεύονταν και από τη δημιουργία 25.000 νέων θέσεων εργασίας, σήμερα λέει ότι εργάζεται για ένα νέο ΕΣΠΑ με κοινωνικό χαρακτήρα.
«Το νέο ΕΣΠΑ θα δίνει μεγάλη έμφαση σε δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, καθώς έχουμε μια πρωτοφανή ανεργία μπροστά μας, με γνώμονα όχι τους διαχειριστές των προγραμμάτων αλλά τους δικαιούχους, τους νέους ανέργους» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που έδωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα.
Εάν το νέο ΕΣΠΑ έχει την τύχη των αυτοκινητόδρομων που όχι μόνο δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, αλλά είναι αδιευκρίνιστο το πότε θα τελικά θα ξεκινήσουν, η αισιοδοξία του υπουργού Ανάπτυξης κρίνεται ουτοπική. Οπως εκτός τόπου και χρόνου κρίνεται η δήλωση περί τελευταίας δύσκολης χρονιάς, όταν στην πραγματική οικονομία...
όλοι διαπιστώνουν την τραγική έλλειψη ενός στρατηγικού αναπτυξιακού πλάνου και ταυτόχρονα την επικοινωνιακή τακτική προβολής της ευημερίας των αριθμών να περισσεύει.
Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσουν δεκάδες χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενοι την εμμονή του υπουργού να τονίζει το πόσο καλά πηγαίνει η απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ για το 2007-2013, όταν οι ίδιοι βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής χωρίς ρευστότητα και καμιά ελπίδα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. Να σημειωθεί ότι ο Κ. Χατζηδάκης επσήμανε ότι έως το τέλος της χρονιάς θα έχει επιτευχθεί ο στόχος του 2013, να απορροφηθεί δηλαδή το σύνολο των 3,890 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Επίσης, όταν έχουν χαθεί 40 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ της χώρας την περίοδο 2008-2013 και, παρ' όλα αυτά, οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί το ίδιο διάστημα 13%, ποιος να πιστέψει τον υπουργό όταν δηλώνει: «Η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει. Ξεκίνησε να υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, ο τουρισμός φέτος ξεπέρασε κάθε ρεκόρ. Χωρίς να εξωραΐζω την εικόνα, πιστεύω πως, αν συνεχίσουμε την προσπάθεια με την ίδια αποφασιστικότητα, θα αφήσουμε πίσω μας οριστικά τα δύσκολα και από την επόμενη χρονιά θα περάσουμε στην ανάπτυξη»;

Δημοκρατία
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top