Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, όμως, προειδοποιούν πως η συνεχής εγκεφαλική ενασχόληση με τα οικονομικά προβλήματα όχι μόνο εμποδίζει την ικανότητά μας να σκεφτούμε καθαρά, αλλά μειώνει και την ευφυΐα μας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science», και μόνο η σκέψη των οικονομικών δυσκολιών μπορεί να ρίξει το IQ μας κατά 13 μονάδες!
Ισως έτσι να εξηγείται και ο φαύλος κύκλος της φτώχειας, με τα άτομα χαμηλότερου εισοδήματος να λαμβάνουν πιο παράλογες και ριψοκίνδυνες αποφάσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι σχετίζεται με τα χρήματα. Για να προσδιορίσουν τι επιπτώσεις έχουν οι χρηματικές έγνοιες στη νοητική λειτουργία, εξέτασαν την επίδραση των οικονομικών προβλημάτων σε δυο ομάδες ανθρώπων: στους επισκέπτες ενός εμπορικού κέντρου στις ΗΠΑ και σε καλλιεργητές ζαχαροκάλαμου στην Ινδία. Τα οικογενειακά εισοδήματα των πρώτων κυμαίνονταν από 20.000 έως 150.000 δολάρια. Οι αγρότες είχαν εισροή χρημάτων κατά τη συγκομιδή αλλά βυθίζονταν στην ανέχεια τον υπόλοιπο χρόνο.
Στους καταναλωτές, όταν αντιμετώπιζαν σχετικά μικρά οικονομικά προβλήματα, εκείνοι με τα χαμηλότερα εισοδήματα είχαν τα ίδια σκορ στα τεστ IQ με εκείνους με τα υψηλότερα εισοδήματα. Αλλά όταν οι οικονομικές δυσκολίες ήταν σοβαρότερες, τότε οι φτωχότεροι...
συγκέντρωσαν χαμηλότερο σκορ από τους πλουσιότερους. Μάλιστα, σε ένα μέρος του πειράματος, όπου οι συμμετέχοντες πληρώνονταν για κάθε σωστή απάντηση που έδιναν, οι «έχοντες» αποκόμισαν 18% περισσότερα χρήματα από τους «μη έχοντες».Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα και στους Ινδούς αγρότες. Οταν εξετάζονταν μετά τη συγκομιδή, με τα πορτοφόλια γεμάτα, είχαν καλύτερα αποτελέσματα στα νοητικά τεστ συγκριτικά με την περίοδο πριν από τη συγκομιδή, όπου οι τσέπες ήταν άδειες, όταν το IQ τους έπεφτε κατά 10 μονάδες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποδεικνύεται πως το χαρακτηριστικό τού λιγότερο ικανού ή έξυπνου, που αποδίδεται στους φτωχότερους, δεν σχετίζεται με το άτομο, αλλά με τις συνθήκες στις οποίες διαβιούν. Οι ειδικοί εξηγούν πως όταν δεν έχεις αρκετά χρήματα, η σκέψη αυτή κυριαρχεί στο μυαλό σου και αφαιρεί το εύρος της εγκεφαλικής λειτουργίας που θα αφιέρωνες και σε άλλα θέματα. Αρκετές έρευνες επιβεβαιώνουν, άλλωστε, πως όταν το νοητικό φόρτο αυξάνει, η ποιότητα των αποφάσεων που λαμβάνουμε μειώνεται. Ετσι, εξηγείται γιατί οι άνθρωποι συνηθίζουν να κάνουν τις χειρότερες επιλογές στο τέλος της ημέρας ή μετά τη λήψη πολλαπλών αποφάσεων, ακόμη ανούσιων.
 
Β. Αγγουρίδη - Ελευθεροτυπία


 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top