Από όλα τα ζόρια της συγκυβέρνησης των τριών, το πιο επείγον είναι οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ. Μπορεί ο Βενιζέλος να είναι αυτός που έχει το μεγαλύτερο ειδικό βάρος , καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρότερη κοινοβουλευτική δύναμη και θα μπορούσε να συγκυβερνήσει με τη Ν.Δ. ακόμη και χωρίς το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, αλλά η αριθμητική δεν παράγει πολιτική.
Αν η ΔΗΜΑΡ αναγκαστεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, τότε το εγχείρημα θα χάσει πολύ μεγάλο μέρος από την πολιτική του νομιμοποίηση και θα προκληθεί πολιτική καταιγίδα. Έτσι στην κυβέρνηση σκέπτονται με τρόμο το ενδεχόμενο να υλοποιήσει την -ιδιωτική προς το παρόν - απειλή του για παραίτηση ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος διαφωνεί σφόδρα με την εφεδρεία, που θα στείλει δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους στον προθάλαμο της ανεργίας.
Μάλιστα, οι κακές γλώσσες λένε ότι η επιχειρηματολογία Ρουπακιώτη εδράζεται, σε σημαντικό βαθμό, σε παλαιότερες επεξεργασίες του έτερου υπουργού της ΔΗΜΑΡ, με άμεση εμπλοκή στο θέμα λόγω του χαρτοφυλακίου της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, συνταγματολόγου Αντώνη Μανιτάκη.
Παράλληλα βλέπουν τις διαφοροποιήσεις -κανονικό... αντάρτικο με απειλή καταψήφισης των μέτρων στη Βουλή- των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Οδυσσέα Βουδούρη και Γιάννη Μιχελογιαννάκη, με τον δεύτερο να είναι και υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών του κόμματος.
Αίνιγμα Μανιτάκη
Οι πιο επιφυλακτικοί στο Μαξίμου πάντως κοιτάζουν και προς την πλευρά του Αντώνη Μανιτάκη, καθώς πολλοί νιώθουν... ανασφαλείς με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού, ο οποίος εσχάτως δήλωσε ότι...
θέμα εφεδρείας υπάρχει μεν, αλλά ο ίδιος δεν πρόκειται να εμπλακεί στη σύνταξη του νομοθετήματος. Προφανώς δεν πρόκειται ακριβώς για δήλωση... πίστης στην εφεδρεία, ενώ και άλλες δηλώσεις του προκαλούν προβληματισμό τον τελευταίο μήνα:
 Στις 10 Αυγούστου, περί συνταγματικότητας της εφεδρείας: «Επειδή είμαι συνταγματολόγος και ξέρω πώς μιλώ, γενικό και αόριστα για αντισυνταγματικότητα δεν είχα μιλήσει ούτε όταν ήμουν στην έδρα. Τώρα πώς θα μιλήσω; Να απαντώ έτσι γενικά και αόριστα; Η αντισυνταγματικότητα προκύπτει όταν γίνουν νόμοι από συγκεκριμένες διατάξεις και εφαρμοστούν. Προφανώς θα τηρήσουμε όλες τις εγγυήσεις του Συντάγματος και την ισχύουσα νομιμότητα. Αυτά τα θεωρώ αυτονόητα» .
Προ μηνός, στις 11 Ιουλίου, διαβεβαίωνε την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο και, σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών του Δημοσίου, το προσωπικό θα μεταφερθεί με μετατάξεις και μετακινήσεις.
Μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 3 Ιουλίου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, έλεγε τα εξής ενδιαφέροντα: «Η οριζόντια περικοπή προσωπικού, χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση και εκτίμηση των αναγκών των δημόσιων υπηρεσιών για τον εντοπισμό του πραγματικά πλεονάζοντος προσωπικού, δημιουργεί τεράστιες ελλείψεις σε δομές που παρέχουν κρίσιμες υπηρεσίες στους πολίτες, ενώ την ίδια στιγμή παραμένουν ανέπαφοι οργανισμοί των οποίων η κατάργηση ή η συγχώνευση δεν θα είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στους πολίτες και τις επιχειρήσεις».
Πάντως, στους... εφιάλτες της κυβέρνησης μπορούμε να συνεισφέρουμε και κάτι ακόμη: ένα άρθρο του... συνταγματολόγου Αντώνη Μανιτάκη στην «Αυγή» (φύλλο 18.4.2010, όταν δεν υπήρχε καν η υποψία ότι ο καθηγητής επρόκειτο να γίνει υπουργός), με το οποίο υπερασπίζεται, με εντυπωσιακά μάλιστα επιχειρήματα, τη συνταγματική κατοχύρωση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.  Όσο γιο το ερώτημα αν το πνεύμα του καθηγητή Μανιτάκη θα υπερισχύσει του κυβερνητικού προσανατολισμού, μην περιμένετε να το απαντήσουμε εμείς...

(Το Ποντίκι)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top