Μήνας  επαναλήψεων είναι, ως γνωστόν, ο Αύγουστος. Κι επειδή αυτές τις μέρες γίνεται πολύς λόγος για διορισμούς συγγενών (ιδίως στη Βουλή), σας παραθέτω άρθρο για την πασοκική συγγενειοκρατία που έγραψα στο τέλος της δεκαετίας του '80, με τίτλο
...Και λοιποί συγγενείς .
Απολαύστε το:
Πρώτα άρχιζαν να διορίζουν τους αδελφούς... Τις αδελφές... Τις συζύγους... Μετά όμως, καθώς προχωρούσαν σφαιρικά  ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός και η βαθιά Αλλαγή , η αξιοκρατία υλοποιήθηκε κάθετα: .Διόρισαν ξαδέρφια, κουμπάρους, παρακούμπαρους, μπατζανάκια, συμπεθέρους και συμπεθέρες και λοιπούς συγγενείς. Η στήλη θέλησε να κάνει έναν πρόχειρο απολογισμό αυτής της χωρίς προηγούμενο πασοκικής... αξιοκρατίας. Που στο σοσιαλιστικό λεξικό αναφέρεται και ως... συγγενειοκρατία.
Και ιδού η πρώτη συγκομιδή:... Εν αρχή ην το Καστρί. Εντελώς αξιοκρατικά έκανε τον Γιωργάκη (το πρώτο παιντί, να πούμε) βουλευτή πρώτα και μετά υφυπουργό. Αξιοκρατικότατα και η Μάργκαρετ έγινε πρόεδρος της ΕΓΈ.
Έπειτα είναι και το άλλο παιντί, ο γαμπρός όοοολων των Ελλήνων, ο Θοδωράκης. Αξιοκρατικότατα του δώσανε πρώτα τον ΟΑΕΔ να παίζει κι έπειτα το ΙΚΑ (προεδράρα στο ΙΚΑ ο Θοδωράκης!..). ΕΧΟΥΜΕ, επίσης, τον Γιάννη τον Χαραλαμπόπουλο. Αυτός μιλιά μπορεί να μην έχει, έχει όμως δύο αδέρφια. Τον μεν Κώστα Χαραλαμπόπουλο τον έκανε γενικό διευθυντή του EOT, τον δε Χρήστο Χαραλαμπόπουλο αντιπρόεδρο της ασφαλιστικής εταιρείας Εθνική .
Πολύτεκνη ήταν και η μαμά του Άκη. Εκτός από τον ίδιο ο κυρίαρχος λαός πληρώνει άλλους τρεις λεβέντες. Τσοχατζαραίους:...
Τον ένα τον πήρε ο Άκης από γκαρσόνι στο Ρέμβη (Θεσσαλονίκη) και τον έκανε αξιοκρατικά διευθυντή του EOT Κεντρικής Ευρώπης! Τον άλλον τον πήρε από σταθμάρχη στα λεωφορεία και τον έκανε... πρόεδρο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Και τον τρίτο τον διόρισε στην ΕΡΤ Θεσσαλονίκης!..
Τρία αδερφάκια έχει και ο υπουργός Ποττάκης. Τους έχει διορισμένους στο ιδιαίτερο γραφείο του... Ατελείωτοι είναι και οι Βαλυράκηδες. Τον έναν, τον Γιώργο Βαλυράκη, τον διόρισε διευθυντή στον Ιππόδρομο. Τον άλλο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο Σήφης έχει κι έναν θείο, μπακάλη στα Χανιά. Τον έφερε στην Αθήνα και τον διόρισε διευθυντή του γραφείου του!
Ο Αδελφός  του Νίκου Ακριτίδη διορίστηκε αξιοκρατικά επικεφαλής της Διοικητικής Επιτροπής του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου... Φαμίλια ολόκληρη και οι Σκουλάδες που μετά πέντε χρόνια... Σκουλοκρατίας, αρχίζουν να μας τελειώνουν. Τον έναν πρόεδρο του EOT, τον... παραίτησαν ήδη. Τον άλλον, πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ (εκείνον που αποκάλεσε τον Ανδρέα... Ζαπάτα), τον παραίτησαν και τον κάνανε (αξιοκρατικά πάντα) σύμβουλο παρά τω πρωθυπουργώ . Μένουν δύο ακόμα Σκουλάδες, ένας στρατηγός κι ο άλλος γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας. Ο γνωστός Ζιάγκας έκανε πρώτα τον αδελφό του πρόεδρο της ΣΤΑΓΙΕΡ κι έπειτα ευρωβουλευτή και... καθάρισε. Ρε, θα ξεχνούσαμε τον Μενιο. Κι αυτός έχει έναν αδερφό που αποστρατεύθηκε σε ανύποπτο χρόνο με τη θέληση του, με το βαθμό του μοιράρχου (λοχαγού δηλαδή) της Χωροφυλακής. Εν μία νυκτί ο καλός αδελφός Μένιος τού απένειμε έξι (6) βαθμούς μαζί και τον έκανε... αντιστράτηγο! Έπειτα τον διόρισε σύμβουλο του!.. Ο Υφυπουργός Εργασίας Παπαναγιώτου διόρισε πρώτα την αδελφή του στην Αγροτική Τράπεζα στην Αχαΐα. Έπειτα, εντελώς αξιοκρατικά, διόρισε και τη γυναίκα του στην Ιονική Τράπεζα!..
Ο αξέχαστος Μαρούδας διόρισε την αδελφή του Μαριάννα Κούτση στο υπουργείο Προεδρίας. Ο Τρίτσης διόρισε την εν διαστάσει σύζυγο του Σουζάνα στην ΕΡΤ. Ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος έχει κι αυτός το συγγενολόι του: Διόρισε τον ανιψιό του Καμπόλη υποδιοικητή της Πολιτικής Αεροπορίας. (Και τράβα κορδέλα... διορισμών πράσινων συγγενών!..).
 

(Του Δημήτρη Ρίζου – Αδέσμευτος Τύπος)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top