Μπορεί να μοιάζει με τα Thunderbirds  ωστόσο στην πραγματικότητα είναι ένα πειραματικό αεροσκάφος που θα μπορούσε να είναι το μέλλον των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων.
Βάσει της ταχύτητάς του θα μπορούσε να κάνει το ταξίδι Λονδίνο-Νέα Υόρκη, μέσα σε... μόλις μια ώρα.
Ο λόγος για τον νέο υπέρ-υπερηχητικό πύραυλο πλεύσης  που ονομάζεται X-51A Waverider και αναμένεται την Τρίτη να κάνει την τελευταία του δοκιμασία καθώς θα πετάξει από ένα βομβαρδιστικό Β52.
Το σκάφος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη στη βάση Πολεμικής Αεροπορίας Edwards στην έρημο Mojave.
Η  αποστολή θα διαρκέσει μόλις 300 δευτερόλεπτα και αναμένεται να πετάξει με με ταχύτητα έξι φορές την ταχύτητα του ήχου.
Το X-51A Waverider κατασκεύασαν για λογαριασμό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων η Pratt & Whitney Rocketdyne (κινητήρας scramjet) και η Boeing (σχεδίαση και ανάπτυξη, ολοκλήρωση).
Έχουν κατασκευαστεί...
τέσσερα X-51A WaveRider μέχρι σήμερα και στο πρόγραμμα ανάπτυξης συμμετέχουν η USAF, DARPA, Pratt & Whitney Rocketdyne, και Boeing. Η Pratt & Whitney Rocketdyne κατασκευάζει τον κινητήρα SJY61, ο οποίος είναι η καρδιά του συστήματος.
Για να μην υπερθερμανθεί ο θάλαμος καύσης μέσω του καυτού αέρα, περιβάλλεται πριν από καύσιμο που απορροφά τη θερμότητα, με αποτέλεσμα να εξατμίζεται και να σπάει σε μικρότερα μόρια. Αυτά στη συνέχεια καίγονται.
Μετά την πτήση, το X-51 θα πέσει και πάλι στον Ειρηνικό Ωκεανό, μιας και δεν προβλέπεται οτιδήποτε άλλο, λόγω του υψηλού κόστους της αναζήτησης και ανάσυρσης του συστήματος.
Ο Robert Mercier, αναπληρωτής στο τμήμα υψηλής ταχύτητας στο εργαστήριο ερευνας της Πολεμικής Αεροπορίας στο Οχάιο δήλωσε στους New York Times “εξετάσαμε το πώς να κάνουν τα αεροσκάφη καλύτερα και γρηγορότερα” και συμπλήρωσε “ Οι υπερηχητικές πτήσεις αναμένεται να εξελίξουν την αεροναυπηγηκη”
Το έργο χρηματοδοτείται από τη NASA και το Πενταγώνου το οποίο ελπίζει ότι στο μέλλον θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία στα  στρατιωτικά αεροσκάφη stealth.
Σύμφωνα με το Globalsecurity.org το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα κοστίσει 140 εκατομμύρια δολάρια.
Δείτε το σχετικό βίντεο με τα  χαρακτηριστικά που έχει το αεροσκάφος X-51A Waverider, που μπορεί να κάνει τα ταξίδια μας ακόμα πιο σύντομα...


X-51A Waverider Test Flight May26 10' #3 by Splatflys
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top