Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Τον Μάρτιο η τότε κυβέρνηση κυριολεκτικά ίδρωσε, για να βρει «ισοδύναμα» της τάξης των 320 εκατ. ευρώ, δίδοντας έτσι... παράταση σε ειδικά μισθολόγια και άλλα μέτρα που «έκαιγαν» αλλά λαμβάνοντας παρεμβάσεις 3,2 δισ. ευρώ.
Τώρα, αναζητούνται ισοδύναμα αξίας 3 δισ. ευρώ σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για να... απαλύνουν τις παρεμβάσεις που έρχονται σε αγρότες, ειδικά μισθολόγια, άρση φοροαπαλλαγών, αφορολόγητο, εξίσωση φόρων στα καύσιμα, τιμολόγια ΔΕΗ και στις δαπάνες.
Το οικονομικό επιτελείο διαμορφώνει λίστα με... ισοδύναμα. Μόνο που πληροφορίες αναφέρουν ότι για μία ακόμη φορά το «εύκολο» και πιο ανώδυνο θύμα είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που έχει περικοπεί στα 7,3 δισ. ευρώ από 10,3 δισ. ευρώ το 2010 και συστήνεται να οδεύσει ξανά στον... Προκρούστη.
Τα μέτρα θα τεθούν επί τάπητος με την ηγεσία της τρόικας που έχει προαναγγείλει επιστροφή στις 23 - 24 Ιουλίου.
Η Ελλάδα θα ζητήσει:...
* Υποκατάσταση μέρους των μέτρων 3 δισ. ευρώ του Μαρτίου με ισοδύναμα και ενδεχομένως προώθηση κάποιων από τις προεκλογικές δεσμεύσεις (π.χ. χαμηλότερος ΦΠΑ στην εστίαση).
* Περισσότερες δόσεις στο τέλος επί των ακινήτων ώστε δόσεις του να πληρωθούν το 2013.
* Περισσότερες δόσεις στους φόρους εισοδήματος ώστε να φτάσουν οι δόσεις και στο 2013.
* Δέσμευση όταν αν ληφθούν όλα τα μέτρα του μνημονίου και το έλλειμμα αποκλίνει (κάτι που θεωρείται δεδομένο πλέον) να μην ζητηθούν και νέα μέτρα γιατί θα βυθιστεί και άλλο η χώρα στην ύφεση.
Η κυβέρνηση, επιχειρεί να περιορίσει ή να υποκαταστήσει εντελώς παρεμβάσεις που θεωρεί κοινωνικά ή πολιτικά επώδυνες. Τα  σχέδιά της τελούν υπό την  έγκριση της τρόικας και περιλαμβάνουν:
* Εξισωτικές αποζημιώσεις αγροτών ύψους 60 εκατ. ευρώ. Επιχειρείται να μην εφαρμοσθεί το μέτρο που έχει ψηφιστεί από τον Μάρτιο...
* Μείωση στα ειδικά μισθολόγια κατά 205 εκατ. ευρώ με έναρξη από τον Ιούνιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιχειρείται να μην πέσει μεγάλο «μαχαίρι» στους ενστόλους, υιοθετώντας μικρότερη περικοπή και θεσπίζοντας παράλληλα «ισοδύναμο μέτρο». Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα «κουρευθούν» και άλλο οι αμοιβές σε ιατρούς, πανεπιστημιακούς κλπ.
* Εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Αβέβαιη θεωρείται η τύχη του επιδόματος θέρμανσης για τις ευπαθείς ομάδες.
* Άρση όλων των φοροαπαλλαγών και ειδικών καθεστώτων αλλά και αύξηση αντικειμενικών αξιών.
* Κατάργηση μίας σειράς επιβαρύνσεων όπως  η διάθεση της εισφοράς 0,15% υπέρ του Λογαριασμού Αρωγής Εξωτερικού Εμπορίου, η εισφορά 0,5% υπέρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, της Ακαδημίας Αθηνών κλπ.
* Ενεργοποίηση της εργασιακής εφεδρείας για 15.000 «πλεονάζον προσωπικό» για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 12 μηνών, μετά το οποίο απομακρύνονται. Η δέσμευση για μη απολύσεις, πρέπει να συμβαδίσει με τον παραπάνω κανόνα.
* Παρεμβάσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Υιοθετούνται περαιτέρω μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ενεργειακή συνιστώσα των επίσημων τιμολογίων για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις αντανακλά, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής αγοράς, με εξαίρεση τους ευπαθείς καταναλωτές.
* Κλείσιμο ή συγχώνευση φορέων που προβλέπονται στο νόμο Μαρτίου.
* Δέσμευση για μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη κατά τουλάχιστον 1.076 εκατομμύρια ευρώ το 2012  «θα πρέπει άμεσα να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ώστε η φαρμακευτική κατανάλωση να διατηρηθεί υπό έλεγχο» λέει το Μνημόνιο με  οριζόντιες περαιτέρω περικοπές τιμών και περιθωρίων κέρδους και αυξήσεις των συμμετοχών».
www.capital.gr
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top