Την ώρα που η ευρωζώνη βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη διάλυσή της, ένα από τα γεράκια που εμπνεύστηκαν την πολιτική της λιτότητας επιβραβεύεται! Ο λόγος για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Καρλομάγνου «για τη συμβολή του στην υπέρβαση της διαίρεσης της Γερμανίας και της Ευρώπης και σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στη σταθεροποίηση της Νομισματικής Ενωσης»! Το βραβείο Καρλομάγνου θεσπίστηκε το 1949 από τον Κουρτ Πφάιφερ για την προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας στη μεταπολεμική Ευρώπη. Βέβαια, η βράβευση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπορεί να ερμηνευτεί και ως κίνηση που προλειαίνει το έδαφος για την υποψηφιότητά του στην προεδρία του Eurogroup μετά το τέλος της θητείας του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ τον Ιούνιο. Στην ομιλία του κατά την τελετή βράβευσης στο Ααχεν, ο κ. Σόιμπλε κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να αποκτήσει...
έναν εκλεγμένο πρόεδρο για να δώσει «ένα πρόσωπο» στην Ευρώπη που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή οικονομικές δυσκολίες. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εξελιχθεί σε «ευρωπαϊκή κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από ισχυρούς θεσμούς με πολιτική νομιμοποίηση. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γερμανός υπουργός υπερασπίζεται την ιδέα της εκλογής του επικεφαλής της Ευρώπης με καθολική ψηφοφορία.
Ομως, σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα γίνεται πιο πιεστικό σήμερα. «Εχουμε ανάγκη από ισχυρούς θεσμούς με πολιτική νομιμοποίηση... Γιατί αν όλα μείνουν ως έχουν, φοβάμαι ότι θα φτάσουμε στο τέλος του ευρωπαϊκού σχεδίου... Το κλειδί για το μέλλον μας βρίσκεται στην Ευρώπη». Ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ έπλεξε το εγκώμιο της προσήλωσης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην Ευρώπη. «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανήκει σ' αυτούς τους κλασικούς που πιστεύουν ότι αυτό που είναι καλό για την Ευρώπη είναι καλό για τη χώρα τους, πως αυτό που είναι κακό για την Ευρώπη είναι κακό για τη χώρα τους» δήλωσε χαρακτηριστικά, ζητώντας κι αυτός να υπάρξει περισσότερη Ευρώπη ώστε να ξεπεραστεί η κρίση. Μεταξύ των προσωπικοτήτων που έχουν τιμηθεί με το βραβείο είναι η Ανγκελα Μέρκελ (2008), ο Μπιλ Κλίντον (2000), ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' (2004), ο Ουίνστον Τσόρτσιλ (1955), ο Ρομπέρ Σουμάν (1958), ενώ από την Ελλάδα το βραβείο έχει απονεμηθεί στον Κωνσταντίνο Καραμανλή (1978), προκειμένου να σηματοδοτηθεί το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας. Το 2002 δεν τιμήθηκε πρόσωπο, αλλά το ευρώ. Το βραβείο δεν απονεμήθηκε δέκα φορές, καθώς δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί η κατάλληλη προσωπικότητα.


www.dimokratianews.gr
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top