(της Νεφέλης Λυγερού)
Το 2005 η παγκόσμια οικονομική κρίση ήταν ακόμα μακριά, το κίνημα «Occupy WallStreet» ούτε που είχε ξεμυτίσει και οι απανταχού «Αγανακτισμένοι» δεν είχαν ακόμα... αγανακτήσει. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που η ταινία «V for Vendetta» δεν έκανε ιδιαίτερη αίσθηση κυκλοφορώντας τότε. Απέκτησε λίγους φανατικούς φίλους, αλλά σίγουρα μέχρι κι αυτοί θα έχουν εντυπωσιαστεί σήμερα από την «παρουσία» του Γκάι Φοκς: Το προσωπείο με το μουστάκι και το λεπτό κάθετο γένι πρωταγωνιστεί πια σε όλες τις διαδηλώσεις σε πολλές χώρες του πλανήτη. Η Ελλάδα είναι μόνο μία από αυτές. Ακόμα, πάντως, κι ο Τζούλιαν Ασάντζ, ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks, έφτασε στη διαμαρτυρία «Occupy London Stock Exchange» κρυμμένος πίσω απ’ αυτή τη μάσκα.
Οι Anonymous πίσω από τη μάσκα
Η ταινία «V for Vendetta» βασίζεται στo ομώνυμο κόμικ των Άλαν Μουρ και Ντέιβιντ Λόιντ. Οι δύο άνδρες εμπνεύστηκαν το χαρακτήρα του «V» από την ιδέα ενός αστικού αντάρτη που αγωνίζεται ενάντια στο φασισμό. Η ταινία κυκλοφόρησε το 2005 και η WarnerBros χρησιμοποίησε τις μάσκες στην προώθηση της ταινίας. Η μάσκα αυτή, όμως, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά με συμβολικό τρόπο από την ομάδα ακτιβιστών Anonymous το 2008.
Η συγκεκριμένη ομάδα προϋπήρχε στο προσκήνιο, χωρίς, ωστόσο, να έχει «ενοχλήσει» ιδιαίτερα. Όλα άλλαξαν όταν τα ’βαλε με την «εκκλησία» της Σαϊεντολογίας. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή. Επιτέθηκαν στην ηλεκτρονική σελίδα της «εκκλησίας» και παγίδεψαν τις κεντρικές τηλεφωνικές γραμμές, κάνοντας φάρσες σε υψηλόβαθμα μέλη.
Οι Anonymous δεν περιορίστηκαν στους υπολογιστές τους. Κατέβηκαν στους δρόμους και περικύκλωσαν τις περισσότερες «εκκλησίες» της Σαϊεντολογίας ανά τον κόσμο, φορώντας τις μάσκες του Γκάι Φοκς. Ο Ντέιβιντ Λόιντ βρίσκει λογική την επιλογή τους: «Η ομάδα Anonymous χρειαζόταν μια εικόνα προκειμένου να κρύψει την ταυτότητά της αλλά και να συμβολίσει αυτό που αντιπροσωπεύει: την ατομικότητα. Το VforVendetta είναι μια ιστορία για ένα πρόσωπο ενάντια στο σύστημα».
Η ομάδα, όμως, δεν σταμάτησε εκεί:...
Υπέκλεψε συνομιλίες της ScotlandYard με το FBI. Επιτέθηκε στη SonyPlaystation. Κατέλαβε κυβερνητικούς ιστότοπους από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα μέχρι την Τυνησία και το Ιράν. Δημοσιοποίησε ηλεκτρονική αλληλογραφία του Μπασάρ Αλ Άσαντ... Αίφνης, το ζήτημα της ελευθερίας στο Διαδίκτυο μπήκε στο δημόσιο διάλογο...
Μια... ομάδα που τα ’βαλε με το «σύστημα»
Όσο συνεχίζεται αυτός ο διαδικτυακός πόλεμος, κυβερνήσεις και κολοσσοί προσπαθούν να κατανοήσουν το φαινόμενο Anonymous αλλά και το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από τη μάσκα. Οι ίδιοι οι Anonymous έχουν δηλώσει πως δεν έχουν καμία «τυπική δομή». Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που ονομάζονται έτσι. Είναι πάνω απ’ όλα άνθρωποι που ήρθαν κοντά μέσω του Διαδικτύου και μοιράζονται κοινές ανησυχίες και προβληματισμούς. Λειτουργούν και δρουν βασισμένοι σε ιδέες και όχι σε «οδηγίες» ή «προστάγματα». Αυτός είναι και ο λόγος που δεν αποδέχονται τον όρο «ομάδα».
Οι Anonymous αντιπαθούν το χαρακτηρισμό «χάκερς» που τους αποδίδεται. Προτιμούν να θεωρούνται «παράγοντες διαδικτυακής αφύπνισης». Οι ίδιοι έχουν δηλώσει ότι «μέσα σ’ αυτή τη σύντομη διάρκεια ζωής μας δεν αποτελούμαστε από τα ίδια άτομα ούτε έχουμε την ίδια μορφή ή κάποιου είδους “συνέπεια”». Σ’ ένα βίντεο που δημιούργησαν και ανάρτησαν στο Διαδίκτυο εξηγούν πως «ο οργανισμός δεν έχει ηγεσία, δεν έχει εκπρόσωπο και δεν θέλει τίποτα από τα δύο».
Μπορεί η διάρκεια της ζωής των Anonymous να είναι πράγματι σύντομη, αλλά είναι γεμάτη ένταση και δράση. Ξεκίνησαν με έναν εφηβικό διαδικτυακό βανδαλισμό και σταδιακά η δράση τους άρχισε να πολιτικοποιείται. Η ωρίμανση ήρθε όταν βρέθηκαν στο πλευρό της ιστοσελίδας WikiLeaks, οργανώνοντας επιθέσεις ενάντια στην PayPal, τη Mastercard και τη Visa.
Σε μια κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα, που σκοπό είχε να περιορίσει τους φόβους των καταναλωτών, η ομάδα ισχυρίζεται διαρκώς ότι δεν ασχολείται με τις καθημερινές λειτουργίες των επιχειρήσεων. «Δεν θέλουμε να σου κλέψουμε τα προσωπικά σου δεδομένα, όπως είναι ο αριθμός της κάρτας σου. Στόχος μας είναι να αφυπνίσουμε τον κόσμο, για να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει έξω από το μικρόκοσμό του».
Οι Anonymous «χτύπησαν» και στην Ελλάδα. Έχουν αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις σε επίσημες ιστοσελίδες της ελληνικής κυβέρνησης, στις ιστοσελίδες της Αστυνομίας, του ΠΑΣΟΚ, του υπουργείου Δικαιοσύνης και σε άλλες.
Οι Anonymous δεν είναι... κανείς και, συνάμα, είναι όλοι. Η δύναμή τους είναι μεγάλη, καθώς η φωνή τους αντηχεί παντού με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι κρύβεται πίσω από τη μάσκα. Δεν μπορεί να αμφισβητήσει, όμως, ότι πρόκειται για ένα καινούριο είδος πολιτικού ακτιβισμού, που δεν έχει ακόμα ξεδιπλώσει τις δυνατότητες και τα όριά του. Οι δε παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις δεν είναι καθόλου απίθανο να συμβάλουν στην ενδυνάμωσή τους. «Οι λαοί δεν πρέπει να φοβούνται τις κυβερνήσεις τους. Οι κυβερνήσεις πρέπει να φοβούνται τους λαούς. Είμαστε οι Anonymous. Είμαστε λεγεώνα. Δεν συγχωρούμε. Δεν ξεχνάμε. Να μας περιμένετε!».

(Eπίκαιρα) 

 
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top