Eν μέσω τελεσιγράφων, εκβιασμών, διαρροών και ενός κλίματος που μοιάζει με καζάνι που βράζει (με βουλευτές και συνδικαλιστές στα... κάγκελα) η νύχτα στην οποία βύθισε τη χώρα ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει ακόμη τελειώσει. Ο τέως πρωθυπουργός «κάρφωσε» χθες τον διορισμένο διάδοχό του στο Μαξίμου ότι ζήτησε ένα ολοκληρωμένο σημείωμα για ης συνέπειες τυχόν ενεργοποίησης του Plan B για χρεοκοπία της χώρας. Το θρίλερ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η χθεσινή συνάντηση των τριών αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο αναβλήθηκε και μεταφέρθηκε πιθανότατα για σήμερα. Το ίδιο συνέβη και με το κείμενο με ης ελληνικές θέσεις που θα έπρεπε να «κλειδώσουν» για να πάνε στο Eurogroup όπως και με τη συνεδρίαση της διευρυμένης Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ, που θα γίνει μετά τη συνάντηση των αρχηγών. Τέλος δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ και του ΛΑΟΣ να έχουν τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Το ρολόι μετρά αντίστροφα και οι δάνειες δυνάμεις φροντίζουν να μας το θυμίζουν. Οι επόμενες ώρες θα είναι δύσκολες και κρίσιμες, με τον πρόεδρο της Ν.Δ Αντώνη Σαμαρά να σηκώνει το βάρος μιας αλλαγής νοοτροπίας στους ελληνικούς χειρισμούς και να βάζει στο τραπέζι όχι θεωρητικά τη λέξη «διαπραγμάτευση» αλλά ουσιαστικά με θέσεις και επιχειρήματα που ξάφνιασαν τους εταίρους και την τρόικα. Το ότι είχαν επί δύο χρόνια μια κυβέρνηση που τους υποσχόταν τα πάντα χωρίς να κάνει τίποτε και τώρα έναν κεντρικό πρωταγωνιστή με άποψη, τούς έχει κάνει επιφυλακτικούς. Γι' αυτό συνεχίζουν να σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την Ελλάδα. 
Βρόμικος πόλεμος
Την ίδια ώρα ο ύπαρχος του... Τιτανικού συνεχίζει απτόητος τον βρόμικο πόλεμο του την πιο κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κύριος υπεύθυνος για τη μαύρη τρύπα του Προϋπολογισμού, που οδηγεί στα νέα επώδυνα μέτρα, συνεχίζει...
τους εξυπνακισμούς. Χθες μέσω κύκλων του αναρωτιόταν με ποιον διαπραγματεύτηκε ο κ. Σαμαράς. Τα αποτελέσματα της συνάντησης με τους αρχηγούς θα του έδιναν απάντηση αν τα έβλεπε, όπως και ότι οι αρχηγοί διαφώνησαν με τη φορομπηχτική επιλογή του να αυξήσει (σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό) τις αντικειμενικές αξίες. Ο Αντώνης Σαμαράς προσέρχεται με δεδομένες θέσεις και σε αυτή τη συνάντηση, με δεδομένο ότι έχουν διασωθεί από την προηγούμενη σύσκεψη ο 13ος και ο 14ος μισθός. Ο πρόεδρος της Ν.Δ παλεύει να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες. Αυτό θα προκαλούσε νέα φοροεπιδρομή. Μάχη δίνεται και για να μη μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις. Η Ν.Δ βάζει ως όριο τα 300 ευρώ και όχι τα 100 ευρώ, που θέτει ο κ. Κουτρουμάνης. Επίσης ο πρόεδρος της Ν.Δ έχει κάνει σαφές ότι η μείωση του κατώτατου μισθού αφορά μόνο τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας, χωρίς να προσαρμόζονται σε αυτό οι υπόλοιπες αμοιβές. Παράλληλα για πρώτη φορά έχει τεθεί θέμα μείωσης εργοδοτικών εισφορών ως ένα αναπτυξιακό μέτρο. Τέλος, στην πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης θα περιλαμβάνονται και 6 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους.
(Δημοκρατία)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top