Οι επιθυμίες της τρόικας, προσταγές, και πλέον είναι κάτι περισσότερο από ορατό το ενδεχόμενο να βάλουν λουκέτο δέκα ημερήσιες εφημερίδες, πολύ περισσότερες επαρχιακές και χιλιάδες εργαζόμενοι να οδηγηθούν στην ανεργία αν καταργηθεί η υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμών.
Σύμφωνα με τον 10σέλιδο... μπούσουλα αιτημάτων που έχει στείλει η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση, η κατάργηση των ισολογισμών αποτελεί... “μνημονιακή υποχρέωση” και πρέπει να εφαρμοστεί. Το ζήτημα είναι ότι, αν εφαρμοστεί, θα μιλάμε μετά για σωστό ξεκλήρισμα στον Τύπο καθώς δεν θα προλαβαίνουμε να μετράμε τα λουκέτα...
Οι εργαζόμενοι στη Ναυτεμπορική , στο Κέρδος και στην Ημερησία σε επιστολή τους προς τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Παντελή Καψή και Γιώργο Κουτρουμάνη επισημαίνουν ότι “η απόπειρα επιχειρηματικών κύκλων, που με τη συνδρομή - ή και παρότρυνση συγκεκριμένων εκδοτών -  επιδιώκουν να ανατρέψουν το καθεστώς της δημοσίευσης των ισολογισμών των επιχειρήσεων στις εφημερίδες, που ισχύει με τον Νόμο 2190/1920 και εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, θα πλήξει τους εργαζόμενους όχι μόνο στον οικονομικό Τύπο, αλλά και σε 25 άλλες πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδες” .
Επιπλέον, τονίζουν ότι “το γεγονός ότι το κόστος για κάθε δημοσίευση είναι μικρό (για παράδειγμα, για τις μικρές επιχειρήσεις είναι 430 ευρώ περίπου ετησίως), γεννά υποψίες ότι δεν είναι μόνο οικονομικοί οι λόγοι, για τους οποίους επιδιώκεται η κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες . Δεν αποτελεί άλλωστε μυστικό ότι από τους ισολογισμούς ζουν και επιβιώνουν μεγάλες, μικρότερες αλλά και ιστορικές εφημερίδες”.
Η θέση του Φώτη Μπόμπολα για την “Ημερησία” είναι γνωστή: αν καταργηθούν οι ισολογισμοί, την επόμενη ημέρα θα βάλει λουκέτο στην οικονομική εφημερίδα του Πήγασου. Η διοίκηση της “Ναυτεμπορικής” έχει κάνει γνωστό ότι...
στην περίπτωση που καταργηθούν οι ισολογισμοί θα απολύσει περισσότερους από τους μισούς εργαζόμενους. Από τον... κίνδυνο του λουκέτου σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορούν να εξαιρεθούν “το Κέρδος” , η “Εξπρές” , ο “Λόγος” και η “Νίκη” , ενώ η “Αυγή” , επίσης με σοβαρά έσοδα από ισολογισμούς, έχει να ελπίζει, όπως και σε πολλές άλλες κρίσεις, στη στήριξη του κόσμου της Αριστεράς...
Η ΕΣΗΕΑ με επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο του ζητά να εξετάσει το ζήτημα με προσοχή, διότι η κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών θα επιφέρει καίριο πλήγμα στη διαφάνεια καθώς και στον θεσμικό έλεγχο των επιχειρήσεων, ενώ οι επενδυτές θα στερηθούν από πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων. Υπογραμμίζει ακόμα ότι είναι ευρύτερα αποδεκτό πως το Διαδίκτυο και οι ιστοσελίδες δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να υποκαταστήσουν την έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση που εγγυώνται οι δημοσιεύσεις στα έντυπα.
(To Ποντίκι)

2 σχόλια :

Ανώνυμος είπε... 10 Φεβρουαρίου 2012 - 9:09 π.μ.

Ας πουν την αλήθεια. Το συνολικό κόστος δημοσίευσης ενός ισολογισμου σε 3 εφημερίδες είναι κοντα στα 2.000,00 euros και όχι 450!!!!!
Τι προσφέρει η δημοσίευση ενός ισολογισμού σε μια εφημερίδα που πουλάει 100 φυλλα σε όλη την Ελλάδα?
Τι προσφέρει η δημοσίευση του ισολογισμου στις χιλιάδες οικογεννειακές επιχειρήσεις?

Και γιατι να ζουνε εφημερίδες σε βάρος των επιχειρήσεων?

atairiastos είπε... 20 Φεβρουαρίου 2012 - 10:45 μ.μ.

Γιατί να υποχρεώνουμε επιχειρήσεις να χρηματοδοτούν άλλες επιχειρήσεις; Εάν μας έλεγαν ότι με την κατάργηση της υποχρέωσης δημοσιεύσης θα είχαν κάποιες μειώσεις ή θα αναγκάζονταν σε κάποιες απολύσεις, θα ήταν κατανοητό. Αλλά όταν λένε "θα κλείσουν δέκα εφημερίδες" καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Ότι αυτές οι εφημερίδες παρασιτούσαν σε βάρος υγιών (ή μη) επιχειρήσεων. Το γεγονός εξάλλου ότι έχουμε περισσότερες καθημερινές εφημερίδες από τη Γαλλία κάτι θα έπρεπε να μας λέει.

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top