Η FIFPro (παγκόσμια ένωση ποδοσφαιριστών) πραγματοποίησε έρευνα σε παίκτες στην ανατολική και νότια Ευρώπη και διαπίστωσε πως το ένα τέταρτο των παικτών (23,6%) φέρονται να είναι ενήμεροι για τα στημένα παιχνίδια στο πρωτάθλημα τους.
Ωστόσο από τα μέχρι τώρα στατιστικά, την μεγαλύτερη αίσθηση αναμένεται να προκαλέσουν τα στοιχεία που έρχονται από την Ρωσία. Την χώρα δηλαδή που θα φιλοξενήσει το Μουντιάλ του 2018, η οποία συγκεντρώνει τα υψηλότερα ποσοστά (43,5%) διαπίστωσης από τους ποδοσφαιριστές για κρούσματα στημένων αγώνων.

Η σχετική έρευνα δείχνει ότι το 11,9% των ποδοσφαιριστών, έχουν προσεγγιστεί για να καθορίσουν το αποτέλεσμα ενός αγώνα, με το μεγαλύτερο ποσοστό (30,3%) αυτών να προέρχεται από την Ελλάδα. Η έρευνα διαπίστωσε σχέση μεταξύ της μη έγκαιρης πληρωμής των παιχτών, με τα στημένα παιχνίδια. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως...
...τουλάχιστον στους μισούς από το 41,1% των ποδοσφαιριστών που είχαν καθυστερήσεις στις πληρωμές τους,  ζητήθηκε να “στήσουν” αγώνες για να πάρουν τα χρήματά τους.

''Αυτά είναι πολύ ανησυχητικά αποτελέσματα τα οποία θα πρέπει να αφυπνίσουν τη Δυτική Ευρώπη. Στα ανατολικά οι παίκτες που δεν πληρώνονται από τους συλλόγους τους, υποκύπτουν στη διαφθορά καθώς είναι ευάλωτοι'', ήταν τα λόγια του διευθυντή της FIFPro, Άντονι Χίγκινς.
Σήμερα η Τουρκία είναι στο επίκεντρο των στημένων αγώνων με μεγάλες ομάδες να βρίσκονται στο "μάτι του κυκλώνα". Παρόλα αυτά η FIFA έχει δημιουργήσει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τον εντοπισμό των στημένων αγώνων και η UEFA σε συνεργασία με την Interpol καλούνται να πατάξουν τα στημένα παιχνίδια.
Στη συνέχεια η έρευνα αναφέρει και παραδείγματα ρατσισμού ή άλλες μορφές βίας που προκαλούνται κυρίως από τους φιλάθλους (65,3%).
Ένας στους εννιά παίκτες φέρεται αν έχει πέσει θύμα βίαιης πράξης (11,7%), από οπαδούς (55,8%), μέσα από την ομάδα(13,3%) ή ακόμα και από τον προπονητή της ομάδας (8,3%).
Στο τέλος η έρευνα της FIFPro αποδεικνύει ότι το σύστημα αδειοδότησης των ομάδων έχει αποτύχει.

contra.gr
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top