(Της Δήμητρας Καδδά)
Από το «παράθυρο» εντάχθηκε χθες στο περιβόητο πακέτο μέτρων 3,2 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) η νέα περικοπή των βασικών συντάξεων. Στόχος της παρέμβασης είναι, σύμφωνα με όσα έλεγαν χθες κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, να κλείσει την τρύπα 500 με 600 εκατ. ευρώ στα μέτρα, στο σενάριο μικρής μείωσης των επικουρικών συντάξεων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν στελέχη της τρόικας αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες έθεσαν θέμα άμεσων παρεμβάσεων στα ειδικά μισθολόγια για να καλυφθεί η «τρύπα». Ζήτησαν επίσης περικοπές στις συντάξεις  ειδικών κατηγοριών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα υψηλές αναλογικά με τις εισφορές.
Ωστόσο,  μετά οι συσχετισμοί άλλαξαν και οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σήμερα σε πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με χθεσινή  δήλωση  του εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτη σε εκπομπή του ΣΚΑΙ οι παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια μεταφέρονται χρονικά για τον Ιούνιο. Παράλληλα χθες κυβερνητικά στελέχη αναφέρθηκαν σε σενάριο «οριζόντιας» περικοπής των συντάξεων.
Οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται...
να προσυπογράψουν σήμερα, πέρα από τις αλλαγές στις συντάξεις, τις κρίσιμες παρεμβάσεις στο εργασιακό και μία σειρά από άλλα μέτρα: περικοπή δημοσίων επενδύσεων, δαπανών των ΟΤΑ, των κονδυλίων για περίθαλψη, για φάρμακα, για επιδόματα και για την άμυνα.
Τα μέτρα περιέχονται  στο πακέτο μέτρων των 16 σελίδων που έφτασε στα κόμματα  σήμερα το πρωί. Αποτελεί ένα μέρος της συμφωνίας που ζητά η τρόικα για να προχωρήσει με το PSI και το νέο δάνειο. Επιπλέον  οι δανειστές ζητούν:
* Υπογραφή από τις πολιτικές δυνάμεις του προμνημονίου (PSI MOU) στο οποίο θα αναφέρεται η δέσμευση υλοποίησης όλων όσων υπάρχουν ήδη στο μνημόνιο και όσων θα αναφέρονται στο νέο μνημόνιο το οποίο έχει ήδη γραφτεί από τους δανειστές.
* Αποδοχή της συμφωνίας για τα μέτρα προς τους δανειστές. Σε αυτή ενδεχομένως να αναγράφονται γενικά οι τομείς παρέμβασης χωρίς αναλυτική κοστολόγηση.
* Νομοθετική παρέμβαση για τις ρήτρες συλλογικής δράσεις. Στο ίδιο κείμενο εξετάζεται αν θα περιληφθούν και οι παρεμβάσεις που φέρεται να έχουν συμφωνηθεί για  την άρση της μονιμότητας σε ΔΕΚΟ, για το εργασιακό και τα υπόλοιπα μέτρα τα οποία θα ζητήσει η τρόικα ως προαπαιτούμενες δράσεις για να ξεκινήσει στις 13 Φεβρουαρίου η επίσημη διαδικασία του PSI.

(capital.gr)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top