Το deal αυτό παρ΄ ότι μελετάται εδώ και μήνες, είχαν υπάρξει επαφές μεταξύ Κωστόπουλου και Μαντζούνη από Alpha και Χριστοδούλου, Πεταλά και Νανόπουλου από την Eurobank φαίνεται ότι καταλήγει με πιθανότητες επιβεβαίωσης 95%.
Το deal αυτό όμως είναι ένα deal ανάγκης καθώς όλοι κατανοούν ότι πραγματοποιείται στην χειρότερη φάση της ιστορίας του κλάδου όταν οι τραπεζικές μετοχές έχουν καταρρεύσει και οι κεφαλαιοποιήσεις των δύο τραπεζών βρίσκονται της μεν Eurobank 956 εκατ και της Alpha bank 1,015 δις ευρώ.
Με βάση τις συζητήσεις που έχουν υπάρξει και εφόσον κλείσει το deal καθώς οι πιθανότητες είναι πολύ μεγάλες οι διοικήσεις των δύο τραπεζών θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις εξής 4 μεγάλες προκλήσεις...
1)Η Alpha bank θα χρειαζόταν σε κεφάλαια συνολικά μαζί με την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών πάνω από 2,5 δις ευρώ.
Η Eurobank θα χρειαζόταν σε κεφάλαια συνολικά μαζί με την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών περίπου 2 δις ευρώ.
Άρα το νέο σχήμα θα χρειαστεί 4,5 δις ευρώ κεφάλαια.
2)Σε επίπεδο ρευστότητας οι δύο τράπεζες έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ 33-34 δις ευρώ δηλαδή περίπου το 30% της ρευστότητας που έχουν αντλήσει οι τράπεζες στην Ελλάδα από την ΕΚΤ.
3)Το haircut 21%, η Blackrock αποτελούν τα ορατά προβλήματα δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέο haircut 30% στο χρέος που θα αυξήσει περισσότερο τις κεφαλαιακές υποχρεώσεις.
4)Το deal αυτό δεν πραγματοποιείται με όρους αναπτυξιακούς αλλά με όρους επιμερισμού των προβλημάτων.
Οι βασικοί μέτοχοι σε αυτό το νέο σχήμα θα μειώσουν τα ποσοστά  τους. Ο Γ Κωστόπουλος θα βρεθεί περίπου στο 5% και η οικογένεια Λάτση με ποσοστό 20-21% στο νέο σχήμα.
Η νέα τράπεζα δεν αποκλείεται να προσφύγει και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. To fund από το Κατάρ φαίνεται ότι θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς κατέχει το 4% της Alpha bank και θα συμβάλλει στην ενίσχυση του τραπεζικού σχήματος.
Σε κάθε περίπτωση το deal μεταξύ Alpha και Eurobank δεν έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά ενώ δεν διασφαλίζεται και η επιτυχία του.
Τι σημαίνει για την αγορά
Με όρους χρηματιστηριακούς το deal θα δώσει ώθηση στο ελληνικό χρηματιστήριο και στις τραπεζικές μετοχές. Εφόσον κλείσει το deal επίκειται ένα ράλι στις τράπεζες 20% με 30%.
Ωστόσο μετά από αυτό προσοχή η σκόνη θα καθίσει και τα προβλήματα θα αναδυθούν.
(bankingnews.gr)

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top