Στην επιφάνεια φαίνεται πως επανέρχεται το ζήτημα της ελληνικής χρεοκοπίας μετά και το θέμα των εγγυήσεων που έχει θέσει ανοιχτά η Φιλανδία.
Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, γίνεται εμφανές το ενδεχόμενο πυροδότησης απαιτήσεων από τους πιστωτές της Ελλάδας για την άμεση ρευστοποίηση ομολόγων συνολικής αξίας περίπου 18 δισ. Ευρώ.
Το ρεπορτάζ αναφέρεται σε σειρές ομολόγων που έχει εκδώσει η ελληνική κυβέρνηση με βάση όχι τον ελληνικό αλλά το βρετανικό νόμο, ο οποίος απαιτεί την ίση μεταχείριση όλων των επενδυτών.
«Δίνοντας εγγυήσεις στη Φινλανδία παραβιάζεται ο κανόνας της ίσης μεταχείρισης και οι κάτοχοι των ομολόγων που διέπονται από το βρετανικό Δίκαιο ίσως απαιτήσουν κατά προτεραιότητα να εξοφληθούν», σημειώνει το πρακτορείο.
Οι τίτλοι που εκδόθηκαν βάσει των βρετανικών νόμων αντιστοιχούν στο 7% της αξίας των ομολόγων που έχει εκδώσει συνολικά το ελληνικό κράτος (286 δισ. ευρώ). Ωστόσο, αν οι ομολογιούχοι τους απαιτήσουν κατά προτεραιότητα, όπως δικαιούνται, η ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα δεν θα μπορέσει...
να εξυπηρετήσει την υποχρέωση αυτή και να κηρύξει στάση πληρωμών, αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

«Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ιδέα γι' αυτό. Πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός όταν δίνει κανείς εγγυήσεις για να δανειστεί, όπως έκανε η Ελλάδα στους Φινλανδούς», δήλωσε στο Bloomberg ο Ανδρέας Κούτρας, αναλυτής στον κλάδο σταθερού εισοδήματος της λονδρέζικης InTouch Capital Markets.
«Η ελληνική κυβέρνηση, οι ευρωπαϊκές αρχές και οι σύμβουλοί τους είναι πλήρως ενημερωμένοι για το ζήτημα», δήλωσε απο τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γεράσιμος Θωμάς. Το Bloomberg αναφέρει ότι προσπάθησε δύο φορές εις μάτην να έλθει σε επαφή με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Πέτρο Χριστοδούλου.
(dealnews.gr)


Οnline-press: Χρεωκοπία δια χειρός  .....Βενιζέλου! 
(Καλά ο Γιωργάκης είχε δουλειά  ...έκανε κανό!)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top