Παραίτηση που χαρακτηρίζει «αυτονόητη πράξη αξιοπρέπειας» υπέβαλε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Χάρης Παμπούκης, μετά τις εξελίξεις σχετικά με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Την παραίτηση έκανε δεκτή ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του Χάρη Παμπούκη και τον ευχαρίστησε για την προσφορά του στο έργο της κυβέρνησης, σύμφωνα με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλ. Μόσιαλου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις αρμοδιότητες του Χ. Παμπούκη θα ασκεί, "επί του παρόντος", ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ακολουθεί η επιστολή παραίτησης του:...

    ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
    Αθήνα, 25 Αυγούστου 2011
    Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο οφείλουμε να μην υπακούμε σε δογματισμούς και προσωπικές στρατηγικές, που δεν εξυπηρετούν τους εθνικούς στόχους. Σήμερα, κύριο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και η ναυτιλία μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη αυτού του στόχου.
    Επί δύο μήνες κατέβαλλα προσπάθειες να ανασυγκροτήσω ένα εθνικά ωφέλιμο τομέα. Εντούτοις, δεν μπορούσαν να έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα χωρίς την αναγκαία πολιτική συγκρότηση μέσω της επανασύστασης του Υπουργείου Ναυτιλίας. Ενός, δηλαδή, θεσμικού εργαλείου του κράτους.
    Πρόσφατα διατύπωσα δημοσίως με καθαρότητα και παρρησία την πρόταση για την επανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας, η οποία υπηρετεί το προφανές. Τη θέση αυτή, άλλωστε, έχουν υιοθετήσει όλοι οι κοινωνικοί φορείς και πέραν του χώρου της ναυτιλίας.
    Θεωρώ αυτονόητη πολιτική υποχρέωση να υπερασπίζεται κανείς και να διατυπώνει θέσεις προς όφελος του εθνικού συμφέροντος. Και προφανώς η πολιτική αδικείται, όταν προσλαμβάνει προσωπικά χαρακτηριστικά.
    Η συμμετοχή μου στα πολιτικά δρώμενα της χώρας σ’ αυτήν τη χρονικά ιστορική περίοδο είχε ως αποκλειστικό γνώμονα τη συμβολή μου στην υπέρβαση της εθνικής κρίσης, το οποίο θεωρώ πατριωτικό καθήκον όλων μας. Ακόμα και όταν δεν συμφωνούσα με όλες τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν.
    Η αμετάκλητη απόφαση μου να παραιτηθώ επιβεβαιώνει πλήρως τον χαρακτήρα και την ουσία της εμπλοκής μου στην πολιτική. Αποτελεί πράξη ευθύνης, πράξη ενός ανθρώπου που δεν είχε ποτέ σχέση εξάρτησης με θέσεις ή καρέκλες. Είναι αυτονόητη πράξη αξιοπρέπειας.
    Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για την τιμή συμμετοχής στην ευθύνη καθώς επίσης τους συνεργάτες μου, οι οποίοι στήριξαν αυτήν την προσπάθεια σε όλο το διάστημα της κυβερνητικής μου θητείας. Εύχομαι στην Κυβέρνηση να συνεχίσει απρόσκοπτα και με επιτυχία το εθνικό της έργο.
    Χ. Π. Παμπούκης
Αντιδράσεις των κομμάτων για την παραίτηση του υπουργού
Εκ μέρους της Ν.Δ. ο Γ. Μιχελάκης δήλωσε: «Ο κ. Παμπούκης το κατάλαβε έστω και αργά. Υπέβαλε την παραίτησή του. Την οποία χαρακτήρισε μάλιστα, ως “αυτονόητη πράξη αξιοπρέπειας”. Ο κ. Παπανδρέου, όμως, επιμένει στο λάθος. Αρνείται πεισματικά, κόντρα στο συμφέρον της χώρας, να δεχθεί αυτό που προτείνει εδώ και μήνες η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς: Να επανασυστήσει το υπουργείο Ναυτιλίας! Επιτέλους, ο Πρωθυπουργός της καταρρέουσας κυβέρνησης, ας το κάνει πράξη έστω και την ύστατη ώρα…».
Η Δημοκρατική Συμμαχία σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Δύο μήνες χρειάσθηκαν για να αρχίσει η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου να φυλλοροεί. Ο πρωθυπουργός έχει εκχωρήσει τη διεύθυνσή της, ο ένας υπουργός μόλις προχθές δήλωνε ότι θυσιάζεται και ο άλλος σήμερα συνειδητοποιεί σε ποιο υπουργείο πήγε. Και οι περισσότεροι ακολουθώντας προσωπικές στρατηγικές ψάχνουν προσχήματα για να μην προχωρήσουν τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα. Επειδή όλοι πλέον, συνειδητοποιούν ότι κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί, χρειάζεται εθνική συνεννόηση τώρα».
Το ΛΑΟΣ σχολιάζει: «Έφυγε από την κυβέρνηση ένας ευφυής και συνεπής Υπουργός. Προτίμησε την αξιοπρέπειά του από την απόπειρα γελοιοποιήσεως που επιχείρησε το βαθύ ΠΑΣΟΚ. Παρέδωσε μαθήματα που ελπίζουμε να ακολουθηθούν και από άλλους».

(enet.gr)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top