Την ανάγκη ευρείας και εποικοδομητικής πολιτικής στήριξης στις προσπάθειες της Ελλάδας να ανάκαμψη, υπογραμμίζει σε γραπτή δήλωσή του που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ζητώντας παράλληλα από τον από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ,  «να φανεί συνεργάσιμος».
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Χ. Ρομπάι έχει ως εξής: «Είναι ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες προσαρμογής προκειμένου να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της και την ανταγωνιστικότητα και προκειμένου να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Τον τελευταίο χρόνο επετεύχθη σημαντική πρόοδος, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάκαμψη. Απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες τόσο σε ότι αφορά τα έσοδα, όσο και τις δαπάνες. Η ετοιμότητα της ευρωζώνης να συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην Ελλάδα εξαρτάται από ένα ισχυρό και φιλόδοξο πρόγραμμα προσαρμογής όπως πρότεινε η αποστολή της τρόικας.
Οι προσπάθειες για να επιστρέψει η Ελλάδα σε βιώσιμη δημοσιονομική οδό, καθώς και σε οικονομική ανάκαμψη, απαιτεί από όλες τις πλευρές ευρεία και εποικοδομητική και πολιτική στήριξη. Ζήτησα επειγόντως από τον κ. Σαμαρά να φανεί συνεργάσιμος προς αυτή την κατεύθυνση».
Πιέσεις και από τον Μπαρόζο
Tη δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά να συμβάλλει στην επίτευξη «ευρείας εθνικής συναίνεσης», ώστε να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά οι σημερινές ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ζήτησε «επειγόντως» και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε την Τετάρτη, μετά τη συνάντησή του με τον αρχηγό της Ν.Δ. στις Βρυξέλλες.
Ανάμεσα σε άλλα ο κ Ζ. Μπαρόζο, υποστήριξε ότι... «κάλεσε επειγόντως τον κ. Σαμαρά να δεσμευτεί στην επίτευξη ευρείας εθνικής συναίνεσης, ούτως ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να αντιμετωπίσει με τον πιο αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο τις σημερινές ιστορικές προκλήσεις για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της».
Σαμαράς: Στηρίζω ο,τι είναι σωστό για την πατρίδα
Τη θέση του ότι η ΝΔ «στήριξε και στηρίζει ο,τι είναι σωστό για την πατρίδα, ενώ δεν μπορούμε να στηρίξουμε οτιδήποτε έχει ήδη αποδειχθεί λάθος», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε δήλωση που έκανε μετά τις συναντήσεις που είχε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Βίλφρεντ Μαρτένς, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι έθεσε υπόψη των συνομιλητών του όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, που, όπως είπε, δείχνουν, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι η σημερινή οικονομική πολιτική στην Ελλάδα δεν αποδίδει και πρέπει να αλλάξει και πρόσθεσε ότι παρουσίασε τα βασικά σημεία της πρότασης της ΝΔ που «μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση».
Τονίσαμε ότι συμφωνούμε με τους βασικούς στόχους, δηλαδή τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, αλλά ότι πρέπει να αλλάξει η εφαρμοζόμενη πολιτική μέσα από επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, επισημαίνει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ. εξηγώντας ότι το σχέδιο της ΝΔ προβλέπει εκτενείς περικοπές από τη σπατάλη του Δημοσίου, αλλά ταυτόχρονα περιλαμβάνει απαραίτητα μέτρα, που τονώνουν την οικονομία, ώστε να καταπολεμηθεί μαζί με το έλλειμμα και η βαθιά ύφεση και να στηριχθεί η κοινωνική συνοχή, χωρίς την οποία κανένα σχέδιο εξυγίανσης δεν μπορεί να αποδώσει ως το τέλος.
Επίσης τόνισε ότι επιβεβαίωσε την απόλυτη στήριξη της ΝΔ στην ανάγκη αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Άλλωστε, όπως είπε , και τα δύο αποτελούν προτάσεις στις οποίες εμείς επιμένουμε εξ αρχής.
Κάνοντας έναν απολογισμό των διήμερων επαφών του σε Παρίσι και Βρυξέλλες, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «το διήμερο αυτό είχε ένα διπλό αποτέλεσμα: Και συνεισφέραμε στην εθνική προσπάθεια για ταχύτερη έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και οι απόψεις μας ακούστηκαν με προσοχή από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

(newpost.gr)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top