Να προχωρήσει άμεσα και αποφασιστικά σε haircut 50% και επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων, συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση η νέα ανάλυση της Barron’s, στην οποία υποδεικνύει τρόπους για το πώς θα λυθεί το ελληνικό πρόβλημα (How to fix Greece).
Συνήθως η Barron’s τάσσεται υπερ της πλήρους εξυπηρέτησης του χρέους, ξεκαθαρίζει η ανάλυση, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, με ένα χρέος που φτάνει τα 327 δις. ευρώ, οι πιστωτές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει μεσαίος δρόμος. Σε περίπτωση που ακολουθηθεί κάποια επιλογή που τελικά αποδειχθεί αποτυχημένη, τότε η κοινωνική και οικονομική καταστροφή θα πρέπει να είναι δεδομένη, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πιθανόν σε ολόκληρη την Ευρώπη, αναφέρει η ανάλυση.
Η Barron’s επικρίνει τους Ευρωπαίους ότι δεν είναι αρκετά «γενναίοι» να αντιμετωπίσουν την αλήθεια της ελληνικής κατάστασης, και νομίζουν ότι το πρόβλημα θα λυθεί με μικρά βήματα. «Κάνουν λάθος», αναφέρει, επικαλούμενη την έκθεση της Citigroup που εκτιμά ότι όσο καθυστερεί η λύση τόσο μεγαλύτερες απώλειες θα αναγκαστούν να δεχτούν οι ιδιώτες πιστωτές. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση της Citi που επικαλείται αναφέρει ότι εάν καθυστερήσει ένα ή δύο χρόνια η λύση, τότε το haircut θα πρέπει να είναι 70% και όχι 50%, ενώ περαιτέρω καθυστέρηση θα οδηγήσει στην πλήρη αποτυχία εξυπηρέτησης των ομολόγων.
Σύμφωνα με τον Vito Racanelli της Barron’s ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα είναι... να γίνει απομείωση χρέους και να δοθεί ώθηση στην οικονομία. Με 50% haircut θα σημάνουν απώλειες για τους πιστωτές περίπου 160 δις. ευρώ, με τις μεγαλύτερες εξ αυτών να τις επωμίζονται οι ελληνικές τράπεζες. Σε μία τέτοια περίπτωση βέβαια θα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση ο κλάδος, ενώ ο ευρωπαϊκός κλάδος θα χρειαστεί μεγάλες «κεφαλαιακές ενέσεις». Σ’ αυτή την περίπτωση δε θα εξαιρεθεί ούτε και η ΕΚΤ, η οποία κατέχει πάνω από 40 δις. ευρώ ελληνικά ομόλογα. Το κόστος όμως αυτό, θα είναι πολύ καλύτερο από τις συνεχείς εγκρίσεις πακέτων βοήθειας στη χώρα.
Τέλος, η ανάλυση της Barron’s δέχεται ως εναλλακτική σε πιθανή αναδιάρθρωση μόνο το ενδεχόμενο δημιουργίας ευρωομολόγου, μέσω των οποίων μπορεί να ανταλλαγούν τα παλιά ομόλογα με νέα υπό τη στήριξη της ευρωζώνης. Πρόκειται για μία παραλλαγή του σχεδίου Brandy που είχε ακολουθηθεί στη Λατινική Αμερική περίπου δύο δεκαετίες νωρίτερα. Ωστόσο, δεδομένων των αντιλήψεων της Γερμανίας, αυτό το σχέδιο δεν έχει προοπτικές.
Έξι σημεία – κλειδιά βλέπει για το ελληνικό πρόβλημα η Nomura – Μήνας εξελίξεων ο Ιούνιος
Σαν ένα παζλ πολλών κομματιών χαρακτηρίζει το ελληνικό πρόβλημα η Nomura στη 34σέλιδη εβδομαδιαία οικονομική ανασκόπηση για τις διεθνείς αγορές, η οποία τιτλοφορείται «Greece’s jigsaw puzzle».
Στην ειδική ενότητα για την Ελλάδα η ιαπωνική επενδυτική βλέπει τον Ιούνιο τις εξελίξεις να επιταχύνονται με την χώρα να βρίσκεται για ακόμη μία φορά στο επίκεντρο της προσοχής. Μάλιστα, ως κρίσιμη ημερομηνία θεωρεί ότι θα είναι η 20η Ιουνίου, όταν δηλαδή θα συζητηθεί η πρόοδος της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα προσαρμογής, μετά και την τελευταία αξιολόγηση της από την Τρόικα.
Η Nomura τάσσεται υπέρ των υπολοίπων αναλυτών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ένα νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι σχεδόν σίγουρο, με τους Ευρωπαίους να βρίσκονται και πάλι στη θέση για νέα στήριξη της Ελλάδας. Επιπλέον, θεωρεί ότι το σχέδιο ανταλλαγής παλαιών ομολόγων στη λήξη τους με νέα (roll over) που προωθεί η ΕΕ πιθανόν να αποφασιστεί, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία ενός νέου προγράμματος σταθερότητας. Μάλιστα, σε αυτήν την περίπτωση, βλέπει σίγουρα τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών, ως πιστωτές της κυβέρνησης, καθώς και μερικών ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά δεν κρύβει και την ανησυχία της ότι σε περίπτωση που οι χειρισμοί των ειδικών δεν είναι ακριβείς, τότε μπορεί να προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός και την αποπληρωμή των CDS.
Αναφορικά με το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, η Nomura δε βλέπει την αντιπολίτευση να συναινεί στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, ενώ οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για μείωση της φορολογίας δεν είναι πιθανό να ληφθούν υπόψιν από τους επικεφαλής της Τρόικας.
Παράλληλα, αυξημένους πολιτικούς κινδύνους βλεπει η Nomura και στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δις. ευρώ που προωθεί η κυβέρνηση. Μάλιστα, θεωρεί ότι μετά την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων πολλών δημόσιων επιχειρήσεων, είναι πολύ πιθανό να «κλονιστεί» η ηγεσία του Γ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ. Παραμένει στην άποψη ότι ο στόχος είναι πολύ φιλόδοξος, αλλά θεωρεί ότι η επιτυχία του θα διαμορφώσει και την εξάρτηση του δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης από το ΔΝΤ και την ΕΕ.
Η Nomura συνοψίζει στους επενδυτές ορισμένους παράγοντες – κλειδιά για το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα:
-Προσοχή στο Eurogroup της 20ης Ιουνίου
-Το νέο πακέτο για την Ελλάδα είναι σχεδόν σίγουρο
-Δε θα υπάρξει πολιτική συναίνεση
-Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων παραμένει φιλόδοξο
-Η μη πιστή εφαρμογή του προγράμματος θα οδηγήσει σε νέα προβλήματα
-Οι Ευρωπαίοι θα παραμείνουν διχασμένοι για το νέο πακέτο της Ελλάδας
(www.bankingnews.gr)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top