Λεφτά υπάρχουν! Και το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να διαθέσει μέρος τους για την εβδομάδα ομοφυλοφίλων στην Αθήνα! Από τις 27 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου η πρωτεύουσα θα ντυθεί σε ροζ αποχρώσεις, καθώς σε κεντρικά σημεία της θα διοργανωθούν πολλές εκδηλώσεις, όπως η –κλασική– ετήσια παρέλαση ομοφυλοφίλων, παραστάσεις, προβολή ταινιών με γκέι θεματολογία, πολλά γκέι πάρτι, κ.ά. Όλα αυτά θα γίνουν στο πλαίσιο της Athens Rainbow Week (Εβδομάδα Ουράνιου Τόξου στην Αθήνα), το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.
Η Athens Rainbow Week εντάσσεται στο πρόγραμμα Athens Every Week (Η Αθήνα κάθε Εβδομάδα), όπου εφτά ημέρες αφιερώνονται σε ένα διαφορετικό θέμα, με σκοπό την ανάπτυξη του τουρισμού. Σε ό,τι αφορά στις εκδηλώσεις της σε κάποιους φαντάζουν πρωτοποριακές, σε ορισμένους προκλητικές, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι τους οποίους αφήνουν αδιάφορους. Η αλήθεια είναι ότι στο σύνολό τους έχουν ξαναδιοργανωθεί στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια. Φέτος, όμως, υπάρχουν δύο διαφορές: Για πρώτη φορά αυτές οι εκδηλώσεις παίρνουν τη μορφή πολυήμερου φεστιβάλ και, κυρίως, για πρώτη φορά διοργανώνονται υπό την αιγίδα –και με χρήματα– του υπουργείου Πολιτισμού.
Σε ποιο βαθμό όμως συνίσταται η οικονομική ενίσχυση από την ελληνική Πολιτεία; Ο κ. Γρηγόρης Βαλλιανάτος μάς εξηγεί ότι το υπουργείο Πολιτισμού....
«θα δώσει μια επικοινωνιακή κάλυψη σε όλο τον κόσμο», ενώ η κυρία Μαρία Σάιμπερ (Cyber), η οποία διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών Γκέι και Λεσβιακών Ταινιών (Athens International Gay and Lesbian Film Festival) και το οποίο εντάσσεται στην Athens Rainbow Week, συμπληρώνει πως «τα αεροπορικά εισιτήρια και η φιλοξενία πολλών προσκεκλημένων θα καλυφθούν από το υπουργείο Πολιτισμού».
Προσκεκλημένοι, μεταξύ άλλων, είναι οι αρχισυντάκτες και οι φωτογράφοι γνωστών περιοδικών του εξωτερικού με γκέι θεματολογία, προκειμένου να δημοσιεύσουν τις εκδηλώσεις μετά το πέρας τους, ευελπιστώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η συμμετοχή τα επόμενα χρόνια. Επίσης, έχει προσκληθεί και η βραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέας Sarah Waters μαζί με τη σύζυγό της.
Οι 52 ταινίες που θα προβληθούν κατά τη διάρ κεια του φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν σε δύο αίθουσες του Ινστιτούτου Θερβάντες. Στους χορηγούς τους συμπεριλαμβάνονται το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, οι πρεσβείες της Σουηδίας και της Νορβηγίας, το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Βρετανικό Συμβούλιο.
Ποτέ μέχρι σήμερα στα πέντε χρόνια που διορ γανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών Γκέι και Λεσβιακών Ταινιών η κυρία Σάιμπερ δεν είχε τη στήριξη του ελληνικού κράτους. Έτσι, απόλυτα ικανοποιημένη από τη φετινή εξέλιξη, λέει πως «η κίνηση αυτή από τον κ. Γερουλάνο σημαίνει ότι η επίσημη Πολιτεία αναγνωρίζει την γκέι κοινότητα και σπάει την ομοφοβία», προσδοκώντας ότι και τις επόμενες χρονιές η συνδρομή του θα γίνει επισταμένα, καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «πλέον το υπουργείο Πολιτισμού κάνει την Αθήνα gay destination (προορισμό για γκέι)».
Ήδη οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το Βερολίνο, το Άμστερνταμ, και το Λονδίνο, αποτελούν προορισμούς για ομοφυλόφιλους και διοργανώνουν ανάλογες εκδηλώσεις, ενώ γκέι παρελάσεις γίνονται και στα πιο συντηρητικά Βαλκάνια παρά τις έντονες αντιδράσεις που συναντούν από την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Σε μια εποχή που η εγχώρια οικονομία βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, και αναμφισβήτητα έχουμε ανάγκη τον τουρισμό περισσότερο από ποτέ, το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο θέλουμε τα «pink dollars», όπως είθισται να λέγεται διεθνώς το χρήμα που προέρχεται από τον τουρισμό ομοφυλοφίλων, και που αναμένεται ότι θα αγγίξουν τα 2 τρις δολάρια το 2012. Θα γίνει η Αθήνα η νέα Μύκονος; Θα εξελιχθεί στο επόμενο εγχώριο gay destination, ακολουθώντας τις πρωτεύουσες που αναφέρθηκαν;
Και ο δήμαρχος Αθηναίων στηρίζει
τους ομοφυλόφιλους
«Είναι καιρός πια να αναγνωρίσουμε μια κοινωνική πραγματικότητα, χωρίς ενοχικά σύνδρομα, χωρίς περιστροφές», δηλώνει στα «Επίκαιρα» ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, ο οποίος έθεσε την ετήσια παρέλαση ομοφυλοφίλων, την Athens Gay Pride 2011, υπό την αιγίδα του δήμου.
Η Athens Pride διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2005 με τη συμμετοχή τετρακοσίων ατόμων. Ο αριθμός αυτός δεκαπενταπλασιάστηκε στα έξι χρόνια που ακολούθησαν, φτάνοντας πέρσι περίπου τα 8.000 άτομα. Το αίτημα για να τεθεί η παρέλαση υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων είχε διατυπωθεί επί τέσσερις συνεχείς χρονιές και στον πρώην δήμαρχο, κ. Νικήτα Κακλαμάνη. «Ο κ. Κακλαμάνης, κατά απαράδεκτο τρόπο, απαξιούσε να απαντήσει στο αίτημά μας», υποστηρίζει ενοχλημένος ο διοργανωτής του Athens Pride κ. Δημήτρης Τσαμπρούνης και συμπληρώνει ότι «η στάση του πρώην δημάρχου ήταν πιο προσβλητική και από το ίδιο το “όχι”, γιατί σήμαινε ότι μας είχε τελείως για πέταμα. Στην ουσία υπήρχε άρνηση η οποία εκδηλωνόταν με τον πιο αγενή τρόπο: την αδιαφορία».
Ο κ. Καμίνης, με τη σειρά του, εξηγεί στα «Επίκαιρα» τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την πρωτοβουλία, για την οποία ο προκάτοχός του είχε επιδείξει παντελή αδιαφορία: «Πρόκειται για την κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις ελευθερία επιλογής ερωτικού προσανατολισμού, στο πλαίσιο του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Κι αν σε κάποιους προκαλεί έκπληξη η στάση του κ. Καμίνη σε αυτό το θέμα, για ορισμένους ήταν αναμενόμενη, καθώς, όπως μας διευκρινίζει ο ίδιος, «η υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων στη γιορτή Athens Pride ήταν προεκλογική δέσμευση του συνδυασμού μας “Δικαίωμα στην Πόλη”, την οποία τηρούμε».
Η παρέλαση των ομοφυλοφίλων θα γίνει φέτος το Σάββατο 4 Ιουνίου και θα «κλείσει» με τον πιο εμβληματικό τρόπο την Athens Rainbow Week. Ο διοργανωτής της δεν μπορεί παρά να είναι χαρούμενος για τη διπλή χορηγία, τόσο από το Δήμο Αθηναίων όσο και από το υπουργείο Πολιτισμού, από το οποίο έχει λάβει και μεταφέρει στα «Επίκαιρα» τη διαβεβαίωση ότι «θα υπάρχουν διαφημιστικά σε αεροπορικές εταιρείες, αφίσες σε όλες τις χώρες όπου υπάρχουν τουριστικά περίπτερα της Ελλάδας, καθώς και άλλες ενέργειες που είναι ακόμη υπό συζήτηση». Ο κ. Τσαμπρούνης αποδίδει τη στήριξη από την ελληνική Πολιτεία στην «έκρηξη που σημειώνει το Athens Pride τα τελευταία έξι χρόνια. Σκεφτήκαν οι αρμόδιοι φορείς “Ωραίο αυτό, ας το πλαισιώσουμε και να το κάνουμε κάτι άλλο με το να το προωθήσουμε και να το διαφημίσουμε”. Και όντως το έκαναν, αφού έμπρακτα αποδεικνύουν ότι θέλουν να προσελκύσουν αυτό το είδος τουρισμού στην Αθήνα και στην Ελλάδα γενικότερα». Άλλωστε και ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, έχει εκφράσει επανειλημμένως την υποστήριξή του για τη διοργάνωση ανάλογων εκδηλώσεων και στη συμπρωτεύουσα.
Είναι ομοφοβικοί οι Έλληνες;
Η χορηγία της Athens Rainbow Week δεν είναι το μοναδικό θέμα που σχετίζεται με την ομοφυλοφιλία και θα απασχολήσει τους πολιτικούς της χώρας μας μέσα στο Μάιο, καθώς στις 31 Μαΐου λήγει η διορία που έχει η Ελλάδα για να απαντήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για τον αποκλεισμό των ζευγαριών ιδίου φύλου από το Σύμφωνο Συμβίωσης που βρίσκεται σε ισχύ.
Δεδομένου ότι σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη αναγνωρίζεται η ένωση ατόμων του ιδίου φύλου και ήδη από το 2006 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν δράση για την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω ομοερωτικού προσανατολισμού, θα συγκρουστεί η χώρα μας στο ΕΔΔΑ με το ευρωπαϊκό κεκτημένο;
Αν αναλογιστούμε τώρα ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο ομοφοβικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με επίσημα στοιχεία και έρευνες –με βάση ποια κριτήρια διεξάγονται αυτές οι έρευνες και πώς συγκρίνονται χώρες με διαφορετικές κουλτούρες είναι ένα άλλο ζήτημα–, τότε δεν θα ήταν παράτολμο να περιμένουμε αντιδράσεις, τουλάχιστον από την Εκκλησία, σε περίπτωση που προσαρμοστούμε στα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Είναι τελικά ομοφοβικοί οι Έλληνες; Και αν ναι, σε ποιο βαθμό; «Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία που θα μπορούσαν να ισχυροποιήσουν τη θέση ότι είμαστε από τους πιο ομοφοβικούς λαούς στην Ευρώπη», διευκρινίζει ο κ. Θάνος Ασκητής, διευθυντής του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας. Δεν παραλείπει, ωστόσο, να συμπληρώσει και την ακόλουθη παράμετρο: «Αυτό που φαίνεται είναι ότι υπάρχει μια τάση ομοφοβική στους άνδρες όταν γίνονται γονείς και αποκτήσουν αγόρια. Τότε υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία ως προς την ομοφυλοφιλία με ένα ομοφοβικό σύνδρομο προς το παιδί τους. Βέβαια, και οι δύο γονείς έχουν συνήθως το σύνδρομο μήπως είναι ομοφυλόφιλα τα παιδιά τους. Όσον αφορά, τώρα, στη συντηρητική αντίληψη περί ομοφυλοφιλίας, σαν λαός εξακολουθούμε να είμαστε καθηλωμένοι».
Πιο ξεκάθαρη απάντηση δίνει η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Χριστίνα Αντωνοπούλου. «Πράγματι οι Έλληνες είναι πιο ομοφοβικοί από άλλους λαούς». Ταυτόχρονα, όμως, θέτει ερωτήματα προς σκέψη για τους αναγνώστες: «Προς τα πού πάει αυτός ο φόβος; Αφορά τους εαυτούς τους; Αφορά κάποιον άλλο; Αφορά το κοινωνικό στίγμα; Προσβάλλει το ανδρικό φύλο; Φοβούνται μην γίνει ομοφυλόφιλο το παιδί τους; Φοβούνται γενικά μια δαιμονισμένη κατάσταση; Μια παρέκκλιση; Μια παραβατικότητα; Μια ανωμαλία; Μια αρρώστια; Ενώ ο καθένας έχει ένα φόβο για τους ομοφυλόφιλους, αυτός ο φόβος ανταποκρίνεται περισσότερο στις δικές του ανασφάλειες, αντιλήψεις και προκαταλήψεις. Προέρχεται απ’ το μακρινό παρελθόν και μέχρι σήμερα έχουν μείνει τα κατάλοιπα προκατάληψης που είναι επηρεασμένη από διάφορες θρησκευτικές αντιλήψεις και κοινωνικές υποκριτικές καταστάσεις».
Σε όλο τον κόσμο η ομοφοβία τιμωρείται
Πάντως, σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν τρία πρόσφατα ισχυρά παραδείγματα όπου η ομοφοβία τιμωρήθηκε. Ο αστέρας του NBA Κόμπι Μπράιαντ έχει στρέψει επάνω του τα βλέμματα θαυμασμού παγκοσμίως. Πριν από λίγες ημέρες όμως κατάφερε να τα στρέψει εναντίον του, όταν αποκάλεσε «αδελφή» το διαιτητή του αγώνα επειδή εξοργίστηκε για την τεχνική ποινή που του επέβαλε. Παρά τις μετέπειτα δηλώσεις του, όπου φάνηκε μετανιωμένος, αναμένεται να του επιβληθεί βαριά ποινή.
Εκτός τερέν όμως, και στους ακαδημαϊκούς κύκλους της Ιταλίας, προκλήθηκε σάλος όταν ο Ρομπέρτο ντε Ματέι, αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών της γειτονικής μας χώρας, σε ραδιοφωνική εκπομπή της Καθολικής Εκκλησίας καταλόγισε την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στους ομοφυλόφιλους. Το αποτέλεσμα; Έχει ζητηθεί η απομάκρυνσή του από το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών, καθώς και να παραπεμφθεί το ζήτημα στο ιταλικό Κοινοβούλιο.
Τέλος, η γαλλική τράπεζα Crédit Agricole καταδικάστηκε από το διοικητικό δικαστήριο να αποζημιώσει με 650.000 ευρώ υπάλληλό της για ομοφοβική διάκριση στο πρόσωπό του. Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς η τράπεζα έχει κάνει έφεση ακύρωσης της απόφασης. 
(Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα: 28/04/2011)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top