Kατηγορηματικές διαψεύσεις από όλες τις πλευρές επέφερε το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel περί επιστροφής της Ελλάδας στην δραχμή.
Κατηγορηματικά διέψευσαν το δημοσίευμα αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, εκπρόσωπος του προέδρου του Ecofin και γερμανική κυβερνητική πηγή.
"Δεν υπάρχουν τέτοιου είδους σχέδια", δήλωσε στο Reuters πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.
O εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε το δημοσίευμα «εντελώς λάθος». «Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοια συνάντηση», δήλωσε στο ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο o Guy Schuller.
Επίσης γερμανική κυβερνητική πηγή αναφέρει πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι ούτε ήταν ποτέ στα σχέδια της κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος του Αυστριακού υπουργού Οικονομίας δηλώνει πως μια διάσπαση του ευρωπαϊκού οικονομικού συνασπισμού «είναι αδιανόητη». Συνεχίζει λέγοντας πως δεν υπάρχει καμία συνάντηση και πως αν υπήρχε η Αυστρία σίγουρα θα το γνώριζε.
Λίγο αργότερα έρχεται και η δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο κάνει λόγο για "προβοκάτσια". Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο τονίζει ότι "πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και από τις Κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ".
Επίσης, προσθέτει ότι τέτοια δημοσιεύματα αποτελούν προβοκάτσια, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του Ευρώ και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Δηλώσεις όμως έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου, Γ.Πεταλωτής, ο οποίος χαρακτήρισε αναληθές το εν λόγω δημοσίευμα. "Όλα αυτά τα δημοσιεύματα και όλες αυτές οι συζήτησεις το τελευταίο διάστημα το μόνο που κάνουν είναι να συσκοτίζουν την όλη προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας, σημείωσε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ".
"Δεν υπάρχει καμία σκέψη σε κανέναν για έξοδό μας από το ευρώ", πρόσθεσε.
Κάνοντας λόγο για άκρως ανυπόστατη παραφιλολογία, την απέδωσε σε κάποιους που βρίσκουν ευκαιρία να δημιουργούν σύγχυση όταν το τοπίο είναι ρευστό.
"Έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι αυτό που απαιτείται το κρίσμο χρονικό διάστημα που διανύουμε είναι νηφαλιότητα και ψυχραιμία".
Την ίδια ώρα η γαλλική κυβέρνηση κάνει λόγο για "φαντασιόπληκτα σενάρια.
Το δημοσίευμα ωστόσο έφερε αναταραχή, αφού υποχώρησε η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου και των υπόλοιπων ξένων νομισμάτων.
Η ισοτιμία με το αμερικανικό δολάριο είχε υποχωρήσει κατά 1,16%, με το κοινό νόμισμα να βρίσκεται στα 1,4371 δολάρια. Το ευρωπαϊκό νόμισμα ωστόσο, ανέκαμψε στα 1,4415 δολάρια, ύστερα από τις διαψεύσεις που ήρθαν από αξιωματούχους από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυρίως εκπροσώπους της γερμανικής Καγκελαρίας και του προέδρου του Eurogroup, οι οποίοι έσπευσαν να διαψεύσουν ως λανθασμένο και ανυπόστατο το περίεργο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού.
Το δημοσίευμα που εμφανίστηκε στο Spiegel on-line, έκανε λόγο για πρόθεση του Έλληνα Πρωθυπουργού να αποχωρήσει.....
από την ευρωζώνη και να γυρίσει τη χώρα στη δραχμή.
Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρεί ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή και ότι μάλλον θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να εισάγει πάλι το εθνικό νόμισμα της Ελλάδας .
Σύμφωνα με το περιοδικό επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μυστική συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών στο Λουξεμβούργο,προκειμένου να συζητηθεί το φλέγον αυτό θέμα.
Ο Σόιμπλε μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το Spiegel, προσπαθεί να πείσει την ελληνική κυβέρνηση να μην εγκαταλείψει το ευρώ, με ένα εσωτερικό έγγραφο που θα παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου θα αναγράφει τους κινδύνους που ελοχεύουν για πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
“Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε μια υποτίμηση του εσωτερικού νομίσματος εναντίον του ευρώ”, γράφει το έγγραφο σύμφωνα με το Der Spiegel.
H Ελλάδα με αυτήν την αποχώρηση θα δει το δημόσιο χρέος της να αυξάνει 200% και τότε η αναδιάρθρωση θα είναι σίγουρη, γράφει το Spiegel-on line.
“Με άλλα λόγια, η Ελλάδα θα πτωχεύσει”.
“Η αποχώρηση μιας χώρας από το κοινό νόμισμα θα βλάψει σοβαρά την εμπιστοσύνη της λειτουργίας της ευρωζώνης”, γράφει το έγγραφο του Σόιμπλε, ενώ “οι διεθνείς επενδυτές θα σκεφτούν το ενδεχόμενο ότι θα υπάρξουν κι άλλες αποχωρήσεις κρατών. Αυτό θα οδηγήσει σε διάλυση της ευρωζώνης”.
(metrogreece.gr)

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top