Την παρακάτω ερώτηση υπέβαλε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατία κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης για την τύχη των εργαζόμενων στην ΕΝ.ΚΛΩ στα υπουργεία Οικονομικών, στο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και  στο Εργασίας &  Κοινωνικής Ασφάλισης: 
Ο όμιλος ΕΝ.ΚΛΩ., εξαιτίας αστοχιών και λανθασμένων επιλογών της προηγούμενης διοίκησής του, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο και κατά συνέπεια σε απόλυτο μαρασμό, εξωθώντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. Ήταν ένα από τα χαρακτηριστικότερα και τραγικότερα παραδείγματα που άφησε πίσω της η σκανδαλώδης πολιτική του ΠΑΣΟΚ στο θέμα του Χρηματιστηρίου. 
Κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση του ζητήματος με τέτοιο τρόπο ώστε να τηρείται το ευρωπαϊκό δίκαιο περί ανταγωνισμού αλλά και να προστατεύονται και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Την περίοδο εκείνη επροτάθησαν και προς τους εργαζόμενους λύσεις που θα τους κατοχύρωναν, χωρίς να νοθεύεται ο ανταγωνισμός μέσα από προσωρινή απόλυση με οικονομική κάλυψή τους, εκκαθάριση, πώληση και επαναπρόσληψή τους, με τρόπο που θα καθιστούσε τις νέες βιομηχανίες βιώσιμες και τους έμπειρους εργαζόμενους οριστικά τακτοποιημένους. Σημειωτέον, ότι η λύση αυτή ήταν συμβατή με το Κοινοτικό Δίκαιο και λόγω της οικονομικής συγκυρίας.....
υπήρχε και επιχειρηματικό ενδιαφέρον από τους ανταγωνιστές. Ταυτίζονταν δηλαδή το συμφέρον των εργαζομένων της επιχείρησης, του κλάδου και της τοπικής αγοράς.
Θυμίζω ότι, την περίοδο εκείνη, ηγετικά στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ ενθάρρυναν και καθοδηγούσαν τους εργαζόμενους σε άλλες κατευθύνσεις, εγκλωβίζοντάς τους σε μία αδιέξοδη πολιτική, με την υπόσχεση ότι όταν το κόμμα τους έρθει στην εξουσία θα λύσουν αυτομάτως όλα τους τα προβλήματα. Αυτό έπειθε τους εργαζόμενους να διεκδικούν όλα τα λεφτά να δοθούν προς τη νέα διοίκηση.
Η Κυβέρνηση της ΝΔ προσπάθησε, αξιοποιώντας την εγγύηση των 29 δις Ευρώ που έδωσε προς το τραπεζικό σύστημα να διασφαλίσει άμεση χρηματοδότηση 36 εκατ Ευρώ, ώστε να επαναλειτουργήσουν κάποιες βιώσιμες βιομηχανίες του Ομίλου. Η ΝΔ ό,τι της ζητήθηκε το έκανε πράξη, χωρίς να στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και προστατεύοντας τους εργαζόμενους.
Το ΠΑΣΟΚ, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, έσπευσε διά του Πρωθυπουργού και των αρμοδίων Υπουργών στην Κομοτηνή να υποσχεθεί οριστική επίλυση του ζητήματος στις 29/05/2010, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για το ποσό των 62 εκατ. Ευρώ. Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και η αρμόδια Υπουργός δήλωναν ότι «το πρόβλημα της ΕΝ.ΚΛΩ. λύθηκε». Μερικούς μήνες αργότερα, ο νέος Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης που προέκυψε μετά τον ανασχηματισμό δήλωνε άγνοια και ζητούσε χρόνο για να ενημερωθεί για το ζήτημα. 
Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κομοτηνή υπήρξαν έντονες αποδοκιμασίες από τους εργαζόμενους, που έχουν περιέλθει σε απόγνωση, οι οποίες οδήγησαν μέχρι και στη χρήση βίας και χημικών. Η αγανάκτηση των εργαζομένων αλλά και σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας δεν οφείλεται μόνο στην αδιαφορία ή στην αδυναμία της Κυβέρνησης να δώσει λύσεις. Οφείλεται κυρίως στον εμπαιγμό των ανθρώπων αυτών που εδώ και μήνες, αυτοί και οι οικογένειές τους, βιώνουν στιγμές εξαθλίωσης, απόγνωσης και απελπισίας και νιώθουν, παρόλαυτά, ότι η Κυβέρνηση διαρκώς τους κοροϊδεύει και τους υποτιμά.
Ε Ρ Ω Τ Ω Ν  Τ Α Ι
Οι κ.κ. Υπουργοί
1.Πώς προτίθεται η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα και πότε;
2.Τι μέτρα θα λάβει ώστε να ξαναλειτουργήσουν τουλάχιστον οι βιώσιμες βιομηχανίες του Ομίλου;
3.Πώς θα προστατεύσει και θα βοηθήσει τις εκατοντάδες οικογένειες εργαζομένων που δοκιμάζονται;
4.Για ποιο λόγο οι ίδιοι πολιτικοί πρωταγωνιστές του ΠΑΣΟΚ, που πριν τις εκλογές ξεσήκωναν τους εργαζομένους και ισχυρίζονταν ότι «αν ήταν Κυβέρνηση θα έλυναν το θέμα σε μία εβδομάδα» τώρα τους χλευάζουν, τους περιφρονούν και τους κοροϊδεύουν;
5.Δεν αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση ότι η έκρηξη της ανεργίας που προκαλείται στη Θράκη (επί μακρόν ανυπαρξία αναπτυξιακού νόμου, καθυστέρηση στην καταβολή του 12%, ανειλικρινής και μη ρεαλιστική αντιμετώπιση ζητημάτων, όπως αυτό της ΕΝ.ΚΛΩ κ.α.) οδηγεί στην δημογραφική απογύμνωσή της και άρα στον οριστικό μαρασμό της;

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top