(της Αλίκης Κοντζιά)
Πενήντα και πλέον χρόνια μετά την πολιτική που εφάρμοσαν ευρωπαϊκές χώρες για την υποδοχή εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, ο ένας μετά τον άλλο οι ισχυροί Ευρωπαίοι ηγέτες αναφωνούν ότι το πολυπολιτισμικό μοντέλο απέτυχε. Την ώρα που στην Ελλάδα έχει ανάψει η συζήτηση για το «φράχτη», ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον συντάσσονται με τη Γερμανία και αναπτύσσουν κοινή στάση εναντίον της ενσωμάτωσης των μεταναστών στην Ευρώπη.
Η αλλοίωση της εθνικής ταυτότητας
Τόσο ο Γάλλος πρόεδρος, που μίλησε για μεγάλη αποτυχία του μοντέλου που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια, όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός και η καγκελάριος της Γερμανίας, αναφέρονται κυρίως στους μουσουλμάνους: «Οι μουσουλμάνοι συμπατριώτες μας μπορούν να ασκούν τη λατρεία τους αλλά δεν θέλουμε να προσεύχονται σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Νικολά Σαρκοζί, επαναφέροντας το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας στο οποίο επιμένει πολύ και το «Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας» με τη Μαρίν Λεπέν. Ο Σαρκοζί δεν υιοθετεί τις ακρότητες της Μαρίν Λεπέν, συντάσσεται, ωστόσο, με τη θέση που εξέφρασε ο Ντέιβιντ Κάμερον στην πρόσφατη Σύνοδο για την Ασφάλεια, όπου και οι τρεις προαναφερθέντες Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίστηκαν με μια συνισταμένη απόψεων σε πολλά ζητήματα ασφάλειας της Γηραιάς Ηπείρου. «Η πολιτική ανοχής των τελευταίων ετών ενθάρρυνε διαφορετικές κουλτούρες να ζουν χωριστά η μια από την άλλη», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας για απώλεια ταυτότητας και καταδικάζοντας τις οργανώσεις που αποτελούν βιτρίνα της μουσουλμανικής κοινότητας στη Βρετανία. Για τους συντηρητικούς Βρετανούς ήταν μια τολμηρή ομιλία.... που αντίκριζε την πραγματικότητα, για τους πιο προοδευτικούς ήταν ατυχής συγκυρία, καθώς συνέπεσε με μια καλά οργανωμένη διαδήλωση της ακροδεξιάς «Αγγλικής Αμυντικής Λέγκας» στο Λούτον. Οι μουσουλμανικές οργανώσεις στη Βρετανία ξεσηκώθηκαν, ενώ η ιστορία του πολυπολιτισμικού μοντέλου είχε και συνέχεια, καθώς ακολούθησε η συνέντευξη του Γάλλου προέδρου, που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ξενοφοβική, ενώ άλλοι είδαν πως ο πρόεδρος προσπαθεί να συσπειρώσει ψηφοφόρους, καθώς η απειλή του σοσιαλιστή Ντομινίκ Στρος-Καν πλησιάζει ολοένα και πιο πολύ.
Τον περασμένο Οκτώβριο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για αναμόρφωση της πολιτικής ένταξης των μεταναστών στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας. H κυρία Μέρκελ μίλησε για αποτυχία του πολυπολιτισμικού μοντέλου ενσωμάτωσης των μεταναστών στη γερμανική κοινωνική ζωή και υποστήριξε πως η χώρα έχει ανάγκη από μετανάστες με εξειδίκευση.
Η μεγάλη συζήτηση για τη μετανάστευση στη χώρα ξεκίνησε από τη στιγμή που ο τραπεζίτης Τίλο Σαράζιν, υψηλόβαθμο στέλεχος της κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά την έκδοση βιβλίου, στο οποίο υποστήριζε πως οι μουσουλμάνοι μετανάστες μειώνουν το επίπεδο της γερμανικής κοινωνίας. Ο Σαράζιν επικρίθηκε από τη γερμανική πολιτική σκηνή και, βεβαίως, από την κυρία Μέρκελ, όμως το βιβλίο του έγινε μπεστ σέλερ στη Γερμανία. Ο συντηρητικός πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU) –αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία– Χορστ Ζίχοφερ, ο οποίος μελετά το πλαίσιο αρχών για τη μετανάστευση στη Γερμανία, θεωρεί ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η γερμανική ταυτότητα «που στηρίζεται στο χριστιανισμό και το Διαφωτισμό». Ο Ζίχοφερ υποστηρίζει σχέδιο για την επιλογή μεταναστών, ώστε να προσελκύεται μόνο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό.
Στη Σύνοδο για την Ασφάλεια που έγινε στο Μόναχο πρόσφατα, οι τρεις ηγέτες προφανώς συντόνισαν τη στάση τους στο μεταναστευτικό, που ήδη απασχολεί την ΕΕ, ενόψει μάλιστα του ζητήματος που έχει προκύψει με τη μεταναστευτική πολιτική των Αθηνών. Η ΕΕ θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να επανεξετάσει τη μεταναστευτική πολιτική της και να διασφαλίσει την καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων και των ανθρώπων που ζητούν άσυλο.
(Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα: 17/02/2011)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top