(του Γιώργου Διονυσόπουλου)
Στάση πληρωμών έχει κηρύξει το τελευταίο χρονικό διάστημα το υπουργείο Εξωτερικών, φέρνοντας στα όρια της απόγνωσης πολλές από τις ελληνικές διπλωματικές αποστολές, οι οποίες αδυνατούν πλέον να καλύψουν ακόμη και τις βασικές λειτουργικές ανάγκες των πρεσβειών και των προξενείων. Σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά όμως, σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε τις τελευταίες ημέρες στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας και η είδηση ότι οι κωδικοί οι οποίοι χρησιμοποιούνται για να πληρώνονται οι διπλωματικοί και διοικητικοί υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό είναι σχεδόν άδειοι, με αποτέλεσμα η καταβολή της μισθοδοσίας τους να μετατίθεται για μετά τις 20 Μαρτίου. Πρόκειται για μια πρωτοφανή στα χρονικά καθυστέρηση, που αναμένεται να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε ό,τι αφορά τόσο στην εκπροσώπηση της χώρας μας όσο και στον ίδιο το βιοπορισμό των στελεχών του υπουργείου, αρκετά από τα οποία έχουν δυσκολίες ακόμη και για την καταβολή του ενοικίου ή των διδάκτρων για τα παιδιά τους.
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει ως αποτέλεσμα να διασύρεται ακόμη περισσότερο η χώρα μας στα μάτια των ξένων, καθώς, όπως σημειώνουν κύκλοι του ΥΠΕΞ, «τι διπλωματία μπορεί να ασκήσει κανείς, όταν κάθε συζήτηση που γίνεται με ξένο αξιωματούχο, πολιτικό ή επιχειρηματία καταλήγει αναπόφευκτα σε πλειά δα ερωτήσεων για την πραγματική οικονομία στη χώρα μας, τα όριά της, την καθημερινότητα και την αδυναμία πληρωμών καθημερινών υποχρεώσεων στη χώρα διαπίστευσής μας;». Χαρακτηριστική προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η παρέμβαση..... της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων, η οποία κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της προκειμένου να σταματήσει ο κατήφορος στον οποίο οδηγείται το ΥΠΕΞ.
«Η εκπροσώπηση της χώρας, πρωταρχική αποστολή του ΥΠΕΞ, δεν είναι εφικτή με όρους μίζερης γραφειοκρατικής διαχείρισης. Η προβολή της Ελλάδας εξελίσσεται σε προσβολή. Το γραφειοκρατικό αδιέξοδο και η δυσλειτουργία στην οποία έχει περιέλθει το υπουργείο Εξωτερικών προφανώς δεν υπαγορεύονται από τις επιταγές του Μνημονίου», σημειώνει η ΕΔΥ, προσθέτοντας πως τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών δεν μπορούν να ανεχτούν άλλο «να εξευτελίζεται το υπουργείο και η χώρα με τον τρόπο αυτό, όταν, ακόμη και υπό τις παρούσες δυσχερείς δημοσιονομικές συνθήκες, υπάρχει η δυνατότητα, εάν βεβαίως υπάρχει και η πολιτική βούληση, να λυθούν τα περισσότερα προβλήματα».
Συνάντηση Δόλλη - Σαχινίδη
Σε μια προσπάθειά του να πείσει το υπουργείο Οικονομικών να χαλαρώσει έστω και λίγο τις «στρόφιγγες», δεδομένου ότι κινδυνεύει να καταρρεύσει η εξωτερική πολιτική της χώρας, ο αρμόδιος υπουργός κ. Δημήτρης Δρούτσας ανάθεσε στον υφυπουργό του κ. Δημήτρη Δόλλη να ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Να σημειώσουμε ότι ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει περικόψει το ποσοστό του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ στο 0,29%, στοιχείο που εξηγεί σε σημαντικό βαθμό την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε πολλές ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό, οι οποίες, λόγω απλήρωτων λογαριασμών, αντιμετωπίζουν προβλήματα θέρμανσης, ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, καυσίμων, μετακίνησης υπηρεσιακών οχημάτων, ασφαλίστρων κ.ο.κ. Γνωστός για τις διαπραγματευτικές του ικανότητες, ο κ. Δόλλης, στο πλαίσιο σχετικής συνάντησης που είχαν την περασμένη Δευτέρα, ανέλαβε να πείσει τον κ. Σαχινίδη και για το θέμα που αφορά τις περικοπές στο επίδομα αλλοδαπής, που λαμβάνουν όλοι όσοι υπηρετούν σε πόστο του εξωτερικού, αλλά και τις περαιτέρω περικοπές που αναμένεται να επιφέρει στους μισθούς των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ, και ιδιαίτερα των διπλωματών, η ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου. Η επιλογή του συγκεκριμένου υφυπουργού, άλλωστε, δεν έγινε τυχαία. Ο κ. Δρούτσας τον επέλεξε σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το «ειδικό βάρος» που διαθέτει ο κ. Δόλλης στο ΥΠΕΞ, καθώς απολαμβάνει της εμπιστοσύνης τόσο του Διπλωματικού Σώματος, απ’ όπου, άλλωστε, και προέρχεται, όσο και του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο και τον έχει χρησιμοποιήσει κατά καιρούς σε διάφορες «ειδικές αποστολές» στο εξωτερικό της χώρας.  
(Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα: 17/02/2011)

2 σχόλια :

Ανώνυμος είπε... 26 Φεβρουαρίου 2011 - 12:52 μ.μ.

Και δεν είναι μόνο το ΥΠΕΞ . Ειναι και οι άλλες αποστολές της Ελλάδος στο εξωτερικό. Δηλ. Τα Γραφεία Τύπου του Υπουργείου Τύπου και τα Γραφεία ΕΟΤ εξωτερικού (δηλ.η βαριά βιομηχανία της χώρας ή ό,τι έχει απομείνει). Οι υπάλληλοι ζουν με δανεικά από τις οικογένειές τους που τους τα στέλνουν με πολύ κόπο και με τσουχτερό αντίτιμο για τις υπερπόντιες περιοχές.
Ως πότε όμως;
Δηλ. θα πληρώνουν οι υπάλληλοι για να εργάζονται στο εξωτερικό.
Παρακαλώ διευρύνετε την έρευνά σας και θα δείτε πράγματα και θάματα.
Αισχος. Ντροπή και όνειδος σ΄αυτούς που αποφασίζουν.

Γονείς υπαλλήλων Εξωτερικού

Ανώνυμος είπε... 26 Φεβρουαρίου 2011 - 5:52 μ.μ.

Όταν πρόκειται να πάνε όμως βόλτες, τα βρίσκουν τα χρήματα για να ταξιδεύουν με τα προεδρικά αεροπλάνα.
30.000 ευρώ κόστισαν οι ώρες πτήσεως για τις βολτούλες του Παπακωνστανίνου στην Αγγλία.
Ενώ πέρισυ στις 20/2/10, ο Παμπούκης, η Κατσέλη και ο Νικ Παπανδρέου καβάλησαν το προεδρικό αεροσκάφος και πέταξαν vipάτοι στο Abu Daby, με 7.000ευρώ ανά ώρα πτήσεως, ενώ για καιτερινγκ ξοδέφθηκαν 28.000 δολλάρια!!!!! τα οποία χρέωσαν στην Πολέμική Αεροπορεία!!!!

"Λεφτά υπάρχουν" και τα διασπαθίζουν. Κι αν δεν υπάρχουν δανείζονται στο όνομά μας και πάλι τα διασπαθίζουν.

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top