Στον εμπορικό κλάδο οι αριθμοί σε καμία περίπτωση δεν «ευημερούν», ενώ οι άνθρωποι σίγουρα υποφέρουν. Κάθε μήνα 4 χιλ μαγαζιά κλείνουν, ενώ τα λουκέτα για φέτος αναμένεται να φτάσουν τις 45 χιλ. Η ύφεση υπάρχει παντού. Οι εισαγωγές κατρακυλούν. Ο τζίρος των καταστημάτων έχει κάνει βουτιά με διψήφια αρνητικά νούμερα. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, στα αυτοκίνητα η μείωση του τζίρου φέτος αγγίζει το 41% σε σχέση με πέρσι, στα προϊόντα ένδυσης - υπόδησης το 15,6%, στα φαρμακευτικά προϊόντα - καλλυντικά 17,6%. Ο κόσμος κάνει οικονομίες ακόμα και στα τρόφιμα, όπου εμφανίζεται μείωση 6,9%!
Αποτέλεσμα όλων αυτών,  οι τρομακτικοί αριθμοί ανέργων. Στους  72.500 ανέρχονται οι άνεργοι στον εμπορικό κλάδο, με τους 50 χιλιάδες από αυτούς να έχουν χάσει τις δουλειές τους φέτος. Και σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε ακόμα και τους 45 χιλιάδες ιδιοκτήτες, που έβαλαν λουκέτο στα μαγαζιά τους.
Η αγορά υπολειτουργεί και οι καταστηματάρχες δεν έχουν πια έσοδα, για να καλύψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες. Μεγάλο μέρος από αυτούς δεν μπορεί να αποδώσει το Φ.Π.Α. ενώ συνολικά οι έμποροι χρωστούν στις τράπεζες 129 δις ευρώ. Κάποια μαγαζιά κάνουν ό,τι μπορούν, για να δώσουν κίνητρα στον καταναλωτή να ψωνίσει, με δεκαήμερα εκπτώσεων, που φτάνουν μέχρι και το 80%! Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλη Κορκίδη, πρόκειται για «κινήσεις απελπισίας, που δε θα φέρουν αποτέλεσμα»
Το πραγματικό, άλλωστε, πρόβλημα είναι πως στις τσέπες των καταναλωτών βασιλεύει η ανέχεια και στις καρδιές τους ο φόβος. Πέρα από τις μειώσεις των εισοδημάτων εξαιτίας της σκληρής λιτότητας, η θλιβερή οικονομική κατάσταση της χώρας προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια.  Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, οι πολιτικοί γενικά, όχι μόνο δεν προσπαθούν να περιορίσουν το φόβο του κόσμου, αλλά αντίθετα, κάνουν ό,τι μπορούν, για να τον μεγαλώσουν. Με τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτουν..... η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, τις απειλές για πρόωρες εκλογές και τα αιτήματα στο λαό για ψήφο υπέρ ή εναντίον του μνημονίου, αντίστοιχα, το μόνο αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει καμία αίσθηση σταθερότητας. «Το πολιτικό προσωπικό συνολικά δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων»  τονίζει ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ. «Πρωταρχικός σκοπός τους έπρεπε να είναι να σωθεί η χώρα από την πτώχευση».
Ο κλάδος των εμπόρων περιμένει από την κυβέρνηση λύσεις, που θα δώσουν ανάσες στην αγορά. Η ΕΣΕΕ μάλιστα κατέθεσε αυτές τις μέρες πρόταση στην κυβέρνηση για ενιαίο συντελεστή Φ.Π.Α. στο 15%, με  εξαίρεση μόνο τα είδη ευρείας κατανάλωσης. Η μείωση του συντελεστή σε πολλά προϊόντα από το 23% στο 15%, θα υπερκαλύψει την αύξηση άλλων προϊόντων από το 11% στο 15% . Ο καταναλωτής θα έχει μεγάλο όφελος και τα χρήματα, που θα γλιτώνει, θα πάνε όλα στην κατανάλωση. Παράλληλα, όπως υποστηρίζει η ΕΣΕΕ, δεν θα υπάρξει μείωση εσόδων για το κράτος, αλλά, αντίθετα,  θα βρει το 1 δις επιπλέον που αναζητά. Ο Οργανισμός θεωρεί, ότι τα νούμερα που παραθέτει είναι απολύτως ρεαλιστικά, επικαλούμενος και το γενικό λογιστήριο του κράτους.
(Γιώργος Σμυρνής - www.reporter.gr)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top