Η αλλαγή φρουράς σε ορισμένα υπουργεία, με τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό, δημιουργεί από την προσεχή εβδομάδα ντόμινο αλλαγών και στη διοικητική ιεραρχία των υπουργείων αυτών, με πρώτουςστη λίστα εκείνων που θα αντικατασταθούν ή θα μετακινηθούν, κάποιους γενικούς γραμματείς.
Ορισμένοι εξ αυτών θα ακολουθήσουν τους υπουργούς τους στα νέα υπουργεία που ανέλαβαν. Αλλοι απλώς θα μετακινηθούν επειδή οι νέοι υπουργοί απαιτούν πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης τους σε τέτοιες θέσεις ευθύνης. Το πολιτικό πρόβλημα όμως που προκαλείται από τις αλλαγές αυτές είναι ότι οι διορισμοί νέων γενικών γραμματέων θα πραγματοποιηθούν αυτή τη φορά με αποφάσεις υπουργών και χωρίς να ακολουθηθεί η διαδικασία της «ανοιχτής διακυβέρνησης» (opengov) που θεσπίστηκε πριν από δώδεκα μήνες και προκάλεσε όλα αυτά τα γνωστά προβλήματα στα υπουργεία επί έξι μήνες. Στην πραγματικότητα, ο διορισμός νέων γενικών γραμματέων θα σηματοδοτήσει την «ταφόπλακα» και την πλήρη απαξίωση μιας ανοιχτής διαδικασίας, την οποία διαχειρίστηκε με λάθος τρόπο η κυβέρνηση και αναγκάζεται τώρα να την παροπλίσει.
Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη εγκρίνει την αντικατάσταση τριών γενικών γραμματέων σε υπουργεία, ενώ είναι πιθανό την ερχόμενη εβδομάδα ο αριθμός αυτός να αυξηθεί, καθώς αλλαγές ζητούν πολλοί περισσότεροι από τους νέους υπουργούς. Ωστόσο θέση γενικού γραμματέα έχει προκηρυχθεί μέσω του opengov μόνο για το νεοσύστατο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, με προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος την 22α Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου, εφόσον τηρηθούν οι διαδικασίες και δεν εγκαταλειφθούν στην πορεία όπως έχει συμβεί σε ορισμένες περιπτώσεις στο παρελθόν, δεν θα εγκατασταθεί στο υπουργείο πριν από τα μέσα Νοεμβρίου!
Αντιθέτως δεν έχει ακόμη προκηρυχθεί- και φαίνεται ότι δεν θα προκηρυχθεί- θέση γενικού γραμματέα στο υπουργείο Επικρατείας με αρμοδιότητα τις επενδύσεις, παρ΄ ότι ο υπουργός κ. Χ.Παμπούκης έχει ήδη τονίσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι χρειάζεται επειγόντως γενικό γραμματέα για τη διεκπεραίωση των φακέλων που συγκροτούνται.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη αποφασιστεί να καταλάβει τη θέση ο κ. Γρ. Τασούλας, μέχρι σήμερα γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο έμπιστος συνεργάτης του κ. Μ.Χρυσοχοΐδη εγκαταλείπει το υπουργείο του, όπως είχαν προβλέψει αρκετοί στο ΠαΣοΚ μετά την υπουργοποίηση του κ. Χρ. Παπουτσή . Αλλά αντί να ακολουθήσει τον κ. Χρυσοχοΐδη, ακολουθεί τον κ. Παμπούκη, ο οποίος σε ορισμένους τομείς έχει συναρμοδιότητα με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης στις επενδύσεις.
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι τη θέση του κ. Τασούλα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα καταλάβει ο κ. Αρ. Μπουρδάρας , μέχρι σήμερα ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στο υπουργείο Εσωτερικών και σύζυγος της κυρίας Νότας Παπαδοπούλου, γνωστού στελέχους του ΠαΣοΚ.
Υπό προθεσμία θεωρείται και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Ν. Πολύζος, καθώς είναι γνωστό ότι από τις πρώτες ημέρες η συνεργασία του με τον νέο υπουργό κ. Ανδρ. Λοβέρδο αποδείχθηκε προβληματική. Επειδή όμως δεν έχει ακόμη αναρτηθεί προκήρυξη θέσης στο site της ανοιχτής διακυβέρνησης, πιθανολογείται ότι αυτή τη φορά η αντικατάσταση θα πραγματοποιηθεί με απλή απόφαση του υπουργού, καθώς ο κ. Λοβέρδος ταλαιπωρήθηκε αρκετά από τις διαδικασίες opengov στο υπουργείο Εργασίας.
Αλλαγές σε γενικούς γραμματείς θα υπάρξουν τις προσεχείς ημέρες και στα υπουργεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εργασίας, καθώς ο κ. Χρυσοχοΐδης και η κυρία Λούκα Κατσέλη απαιτούν την άμεση πρόσληψη συνεργατών τους. Με διαδικασίες εξπρές εξάλλου θα πληρωθούν οι θέσεις και στη νέα Επιτροπή Ανταγωνισμού που προετοιμάζει ο κ. Χρυσοχοΐδης, αλλά και στις ΔΕΚΟ που εξακολουθεί να ελέγχει το Δημόσιο. Εφόσον όμως εγκαταλειφθεί τελικώς η διαδικασία της ανοιχτής διακυβέρνησης, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από στελέχη του ΠαΣοΚ τα οποία μετά τα όσα συνέβησαν με την τοποθέτηση αντιπεριφερειαρχών, υποστηρίζουν ότι στο κόμμα τους έχει πλέον καταλυθεί κάθε έννοια αξιοκρατίας.
(tovima.gr)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top