Ακόμη μία ευκαιρία θα έχουν οι Ελληνες μεγαλοκαταθέτες για να επαναπατρίσουν τα κεφάλαια που έχουν στο εξωτερικό, χωρίς τον έλεγχο του «πόθεν έσχες». Σύμφωνα με πληροφορίες, με τροπολογία που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή θα παρατείνονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 τα ευνοϊκά κίνητρα για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων, η ισχύς των οποίων έληξε στις 15 Οκτωβρίου.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να δώσει νέα ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να επαναπατρίσουν κεφάλαια μετά τα στοιχεία που έλαβε από τις τράπεζες, από τα οποία προκύπτει ότι στο διάστημα 10-15 Οκτωβρίου υπήρξε αυξημένη ανταπόκριση.
Η ευνοϊκή ρύθμιση του τελευταίου φορολογικού νόμου προβλέπει ότι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που φορολογούνται στην Ελλάδα μπορούν να μεταφέρουν κεφάλαια που βρίσκονται στην αλλοδαπή, σε προθεσμιακό λογαριασμό κατάθεσης στην Ελλάδα, διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον καταβάλλουν φόρο με συντελεστή 5% επί της αξίας των καταθέσεων που μεταφέρουν, κατά τον χρόνο της μεταφοράς.
Αν τα κεφάλαια παραμείνουν κατατεθειμένα στην αλλοδαπή, οφείλεται φόρος 8% πάνω σε αυτά. Με την καταβολή του φόρου επί της αξίας των κεφαλαίων που εισάγονται εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του υπόχρεου φυσικού ή νομικού προσώπου για τα κεφάλαια που εισάγει, ενώ δεν ερευνάται ο τρόπος απόκτησής τους.
(ethnos.gr)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top