Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέρριψε σήμερα η τιμή spot του χρυσού, σκαρφαλώνοντας έως τα 1.318,40 δολάρια η ουγγιά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ευρώπη.
Λίγο αργότερα, διαμορφωνόταν στα 1.315,90 δολάρια η ουγγιά, αυξημένη κατά 6,40 δολάρια σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο στη Νέα Υόρκη.
Σε επίπεδα ρεκόρ είχε ανέλθει και χθες στη Νέα Υόρκη, για να κλείσει τελικά στα 1.309,50 δολάρια η ουγγιά.

Για να θυμόμαστε: (Άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ - 27/08/2003 με τίτλο "Πούλησαν 20 τόν. χρυσού")

Τις «ήσυχες ημέρες του Αυγούστου» επέλεξε η Τράπεζα της Ελλάδος για να πωλήσει στη διεθνή αγορά 20 τόνους χρυσού από τα αποθέματα της χώρας.
Μυστικότητα τηρήθηκε και για το όνομα της χώρας που αγόρασε το ελληνικό χρυσάφι
Η «επιχείρηση Χρυσοδάκτυλος» ολοκληρώθηκε με πλήρη μυστικότητα στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, αποφέροντας στα κρατικά ταμεία περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ.
Το όλο εγχείρημα εντείνει την ανησυχία που επικρατεί για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, τη στιγμή μάλιστα που ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να εξαγγείλει πακέτο κοινωνικών παροχών από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος διευκρίνισαν ότι η χώρα «δεν πωλεί -στην κυριολεξία πλέον- τα τιμαλφή της» για να πληρώσει τα χρέη της, αλλά προκειμένου να επιτύχει υψηλότερες αποδόσεις.
Διαθέσιμα 5 δισ. ευρώ
Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ελλάδας φτάνουν τα 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ένα μέρος αυτών είναι σε χρυσό, ο οποίος βρίσκεται στα θησαυροφυλάκιά της. Ανώτατο στέλεχος της ΤτΕ διευκρίνισε μάλιστα ότι ο χρυσός που ρευστοποιήθηκε αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος από τα συνολικά αποθέματα και διαβεβαίωσε ότι η χώρα δεν προτίθεται στο μέλλον να προχωρήσει εκ νέου σε πωλήσεις χρυσού.
Υποστήριξε, μάλιστα, ότι τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την πώληση δεν θα «διοχετευτούν» άμεσα στο Δημόσιο Ταμείο, το οποίο θα επωφεληθεί μόνο εμμέσως από την υψηλότερη απόδοση που θα επιτύχει η ΤτΕ, ως βασικός μέτοχος της Τράπεζας.
Ωστόσο, δεν μπορεί να παραγνωριστεί η προσπάθεια που εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη από ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες προσπαθούν να επωφεληθούν από το χρυσό που διαθέτουν οι κεντρικές τους τράπεζες, προκειμένου να κλείσουν «τρύπες» του προϋπολογισμού ή να μειώσουν το ύψος του δημόσιου χρέους τους. Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φιλοδοξούσε οι σχετικές ρυθμίσεις να θεσπιστούν στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, χωρίς όμως αυτό να γίνει εφικτό.
Η πώληση του χρυσού από τη χώρα μας έγινε με διακριτικότητα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ολο το προηγούμενο διάστημα η Κεντρική Τράπεζα συνέλεγε κυρίως χρυσές λίρες από τις συναλλαγές του κοινού, τις οποίες στη συνέχεια μετέτρεψε σε ράβδους χρυσού. Ομως η ρευστοποίηση έγινε αντιληπτή στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, όταν διαπιστώθηκε ότι η αξία των αποθεμάτων του χρυσού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας -τα οποία συναθροίζονται στα αποθέματα χρυσού των επιμέρους κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ- ήταν σημαντικά μειωμένη.

Σχόλιο online-press(peter): Ποσα εκατομμύρια ευρώ έχασε η Ελλάδα από την πούληση των 20 τόνων χρυσού από το ΠΑΣΟΚ το 2003; και ποιος τελικά ήταν ο μυστηριώδης αγοραστής;;
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top