Τη δημιουργία προαστιακού σιδηρόδρομου που θα συνδέει την Πάτρα με τον Πύργο ανακοίνωσε σήμερα σαν στόχο του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιώργος Παπαναστασίου, στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού "ΖΟΥΜΕ ΔΥΤΙΚΑ",  που  έγιναν πριν από λίγο στην Πάτρα. Μεταξύ άλλων ο κ Παπαναστασίου ανέφερε:
"Η Δυτική Ελλάδα, κομβικός σταθμός στην ανάπτυξη του δυτικού άξονα της χώρας, μετατράπηκε σε σταθμό που… είδε τα τρένα των ευκαιριών να περνούν και να μη σταματάνε. Η ευθύνη γι’ αυτό, βαρύνει τόσο τις επιλογές των κεντρικών εξουσιών που για διάφορους λόγους προέταξαν την ανάπτυξη του ανατολικού άξονα, (κυρίως μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης), αλλά και τις τοπικές ηγεσίες που αφενός περίμεναν μοιρολατρικά την ανάπτυξη να «πέσει από τον ουρανό» και αφετέρου, δεν ξεπέρασαν ποτέ τη μετριότητα. Παρέμειναν κοντόφθαλμες, δειλές, υποταγμένες στις κεντρικές εξουσίες και κομματικοί υπηρέτες, χωρίς προσωπικό ανάστημα και κύρος.
* Η Αχαΐα, κομμάτι της γενικότερης εικόνας της Περιφέρειας, επί πολλά χρόνια ψάχνει τον βηματισμό της.
Το μεγάλο μητροπολιτικό κέντρο της Πάτρας (οικονομικός και διοικητικός πυρήνας της Περιφέρειας) από την εποχή της αποβιομηχάνισης μέχρι σήμερα μοιάζει με την παλιά αρχόντισσα που δεν μπορεί να προσαρμοστεί στη νέα εποχή και να επανακτήσει το κύρος και τη δύναμή της.
Η ορεινή περιοχή των Καλαβρύτων πασχίζει να βρει τον δρόμο της, στηριζόμενη κυρίως πάνω στον φυσικό πλούτο της και στο χιονοδρομικό κέντρο, χωρίς ωστόσο να μπορεί να φτάσει ψηλά καθώς μια σειρά παράγοντες..... (έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, αδυναμία επικοινωνίας με τις άλλες περιοχές του νομού, μη εσκυγχρονισμός των παρεχομένων υπηρεσιών κλπ) τη κρατούν καθηλωμένη σε «χαμηλή πτήση».
Η φύσει και θέση αγροτική Δυτική Αχαΐα  μαστίζεται από όλες τις παθογένειες του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα και έχει πάψει να αποτελεί το μεγάλο «καλάθι τροφών» του νομού και της νοτιοδυτικής Ελλάδας.
Η Αιγιάλεια, που συν τοις άλλοις επλήγη από μεγάλες φυσικές καταστροφές, έμεινε ακόμα πιο πίσω. Ούτε βασικές υποδομές δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να αποκτήσει, όπως ΧΥΤΑ (με εξαίρεση την περιοχή της Αιγείρας) ή αποχέτευση. Πού καιρός μετά, να βρει τον δικό της δρόμο ανάπτυξης, να επενδύσει στις ποιοτικές καλλιέργειες των αμπελιών και της σταφίδας της, να εκμεταλλευτεί την θέση της ως επίνειο των Καλαβρύτων και την μικρή της απόσταση από την ελληνική πρωτεύουσα;
* Θα είμαι ο τελευταίος που θα υπερασπιστεί όλα όσα έκανε στην κυβερνητική της περίοδο η Ν.Δ. και δεν θα αναγνωρίσω, λάθη,  ελλείψεις και μεγάλες καθυστερήσεις. Κυρίως καθυστερήσεις και ατολμίες… Υπήρξαν άλλωστε επιλογές στις οποίες διαφώνησα ευθέως, όπως η εκτροπή του Αχελώου και το Χωροταξικό Σχέδιο. Και να είστε βέβαιοι πως και στο μέλλον, δεν θα έχω πάλι κανένα πρόβλημα να αντιταχθώ σε επιλογές που θα πηγαίνουν κόντρα στα συμφέροντα του τόπου μου και των πολιτών του. Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε και να βροντοφωνάξουμε δύο πράγματα: Πρώτον, όλα τα μεγάλα έργα υποδομών ξεκίνησαν στην Αχαΐα από τη Νέα Δημοκρατία και δεύτερον, αν η Νέα Δημοκρατία βαρύνεται με 10%, το ΠΑΣΟΚ στην Δυτική Ελλάδα βαρύνεται με το υπόλοιπο 90% της ευθύνης για την κατάντια της περιοχής!
* Η Δυτική Ελλάδα έχει πληρώσει ακριβά τους πράσινους εντεταλμένους, τους πειθήνιους υπηρέτες που θεωρούν δεδομένη και υποταγμένη την περιοχή και νοιάζονται μόνο να μη χάσουν την καρέκλα της τοπικής εξουσίας. Τους επαγγελματίες πολιτικούς που ανταλλάσσουν θώκους εξουσίας και δέχονται οποιαδήποτε κομματική μετάθεση. Όπως συμβαίνει και τώρα…
Λες και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει στελέχη που να ξεπηδούν από τα σπλάχνα της τοπικής κοινωνίας και που να μπορούν να εισαγάγουν ένα νέο τρόπο σκέψης και δράσης στην τοπική κοινωνία και έπρεπε, να μεταθέσει έναν πρώην υφυπουργό για την διεκδίκηση της Περιφέρειας.
* Σας καλώ να αρνηθείτε τις κομματικές μετατάξεις και την αλαζονεία αυτής της τακτικής. Σας καλώ να σκεφτείτε τι μπορούν να προσφέρουν αυτοί που απέναντί μας, διεκδικούν σήμερα την διοίκησης της αιρετής Περιφέρειας, από την στιγμή που δοκιμασμένα πλέον, δεν προσέφεραν τίποτα μέχρι τώρα στην περιοχή. Για πολλές κακοδαιμονίες μας μπορεί να φταίνε οι κυβερνήσεις, αλλά για πολλές άλλες, φταίνε αυτοί που ζητούν και σήμερα τη ψήφο σας.
Τι έκαναν αυτοί για το ζήτημα των απορριμμάτων στην Πάτρα και στην Αχαΐα; Δημιούργησαν δύο μικρούς ΧΥΤΑ και ζητούν να τους χειροκροτήσουμε επειδή δεν πέτυχαν επί τόσα χρόνια να δημοπρατήσουν και να κατασκευάσουν το εργοστάσιο απορριμμάτων; Έβγαιναν στα κεραμίδια για να καταγγέλλουν τις τιμές των διοδίων και τις καθυστερήσεις στα έργα του διακονιάρη, του φράγματος του Πείρου, του λιμανιού της Πάτρας και του Αιγίου, αλλά επί ένα χρόνο τώρα… κατάπιαν τη γλώσσα τους;  Υπόσχονταν σχέδιο ανασυγκρότησης των σεισμόπληκτων και πυρόπληκτων περιοχών, αλλά από τον Οκτώβριο του 2009 το… ξέχασαν; Τέλος - τέλος, έστησαν το κομματικό μικρομάγαζό τους, καταδικάζοντας την περιοχή σε κυριαρχία των μετρίων; Ο κόσμος τριγύρω μας λέει πως «κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν ασχολείται με την πολιτική». Γιατί, άραγε; Γιατί οι μικροί και οι μέτριοι, συνασπίστηκαν και έβγαλαν εκτός «παιχνιδιού» τους καλούς και τους άξιους. Αυτούς θα ψηφίσουμε πάλι; Αυτούς θα στηρίξουμε; Γιατί; Για να έρθουμε πάλι εδώ μετά από 3,5 χρόνια και να μιλάμε πάλι για τις ευκαιρίες που χάθηκαν και για τον πάτο από τον οποίο δεν ξεφύγαμε; Ας μπει τώρα ένα τέλος!
* Οι ευθύνες του τοπικού συστήματος εξουσίας όμως, δεν σταματούν εδώ μόνο. Οι ίδιοι άνθρωποι ευθύνονται και για το γεγονός πως η Δυτική Ελλάδα δεν απέκτησε ποτέ ενότητα και περιφερειακή αντίληψη. Δεν έγινε ποτέ η «μεγάλη μας γειτονιά». Ενδοπεριφερειακές και ενδονομαρχιακές κόντρες και ανταγωνισμοί επικράτησαν και τελικά, κράτησαν όλους τους νομούς και όλες τις περιοχές πίσω. Η λογική του «διαίρει και βασίλευε» εφαρμόζεται σε κάθε μετριοκρατία. Το ίδιο συνέβη και στην Δυτική Ελλάδα. Αυτοί που την οδηγούσαν μέχρι χθες δεν είχαν κανένα συμφέρον να διαμορφώσουν ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που να συνθέτει τις διαφορετικότητες και να εκμεταλλεύεται προς όφελος όλων, τα επιμέρους πλεονεκτήματα. Αντίθετα, επεδίωκαν να είναι αρεστοί στις μικρές κοινωνίες τους, να συντηρούν διχόνοιες και να διατηρούν τις θεσούλες τους.
* Άραγε, κ. Αλεξόπουλε, αν αύριο η Πάτρα βρωμίσει από τα σκουπίδια, ποιος θα έχει την ευθύνη; Μόνο οι δημοτικές αρχές της Πάτρας που δεν δημιούργησαν νέο ΧΥΤΑ ή και εσείς, που ως πρόεδρος των δημάρχων της Αχαίας, για πάνω από δύο χρόνια, δεν πετύχατε ούτε να δημοπρατήσετε το εργοστάσιο απορριμμάτων; Κι εν πάση περιπτώσει, την άποψή σας για το πρόβλημα των απορριμμάτων της Πάτρας δεν την ακούσαμε. Μήπως προσπαθείτε ακόμα να ισορροπήσετε μεταξύ του ρόλου σας ως δημάρχου Ωλενίας και ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης, κρυπτόμενος;
Άραγε, κ. Καφύρα, θα μας πείτε αν τα Σαμαραίϊκά, ανήκουν στην Αχαΐα ή στην Ηλεία και γιατί, τόσα χρόνια δεν κατασκευάσατε ούτε ένα ΧΥΤΑ στην Ηλεία; Θα μας πείτε γιατί επιτρέψατε την άναρχη τουριστική ανάπτυξη, της παράγκας και της καντίνας;
Άραγε, κ. Αντωνόπουλε, πρέπει και πού, στο Αγρίνιο ή στο Μεσολόγγι, να δημιουργηθεί εφετείο; Τι θα πείτε εσείς για την εκτροπή του Αχελώου στους συμπολίτες μας;
Άραγε, κ. Κατσιφάρα, θα μάθουμε ποτέ τι προσφέρατε τόσα χρόνια ως νομαρχιακός σύμβουλος, αντινομάρχης, βουλευτής και υφυπουργός, στην Αχαΐα; Δεν είστε χθεσινός. Πείτε μας ποιο είναι το έργο σας και πάνω σε ποια εχέγγυα βασίζεται η φιλοδοξία σας να γίνετε περιφερειάρχης. Φοβάμαι πως δεν θα το πείτε ποτέ κ. Κατσιφάρα! Γιατί όλη σας η πορεία - όπως και των συνεργατών σας - στηρίζεται μόνο στον κομματικό μηχανισμό και στην κομματική υποταγή. Τίποτα παραπάνω…
* Πριν δύο μήνες περίπου, η Νέα Δημοκρατία μου έκανε τη τιμή να με προτείνει ως υποψήφιο Περιφερειάρχη. Αποδέχτηκα, πιστεύοντας πως σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή πολιτικής της παράταξης, προς την ανάδειξη ανθρώπων που προέρχονται από τις τοπικές κοινωνίες, που δεν έχουν ανάγκη τα κομματικά ένσημα για να βρουν και επαγγελματικά ένσημα, που εκφράζουν ένα νέο ύφος και ήθος. Αποδέχτηκα, γνωρίζοντας πως οι ώμοι μου θα βάρυναν πολύ από την μεγάλη ευθύνη και πως, όταν με τη δική σας θέληση, από το επόμενο έτος θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια αναγέννησης της Δυτικής Ελλάδας, υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Και μέσα σε μια πολύ δύσκολη εποχή για όλους…
* Επειδή εγώ δεν ανήκω στην κάστα των επαγγελματιών πολιτικών, ούτε είμαι από εκείνους που απλά τάζουν, δεν θα τάξω λαγούς με πετραχήλια. Δεν θα μιλήσω για μεγάλα οράματα και ούτε θα σας πω ότι η περιφέρεια μπορεί μόνη της να αναπληρώσει όλα τα κενά και τις αδυναμίες που επί χρόνια τροφοδότησαν οι κυβερνήσεις που πέρασαν. Μπορώ να σας υποσχεθώ όμως, ότι θα δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ για να πνεύσει νέος άνεμος! Ότι πρώτος μου στόχος είναι, οι τρεις νομοί, να αισθανθούν για πρώτη φορά ως ένα σώμα και μία ψυχή. Ο καθένας με τις ιδιαιτερότητες και τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά όλοι μαζί, να αρχίσουν να λειτουργούν ως μια καλοκουρδισμένη ορχήστρα. Μπορώ να δεσμευτώ στους συμπολίτες μας ότι θα λειτουργήσουμε χωρίς αποκλεισμούς και θα επιδιώξουμε συνεργασία με όλους, χωρίς όμως να σημαίνει πως και δεν θα συγκρουστούμε όποτε απαιτηθεί. Τα ψέματα τελείωσαν! Το δικό μας ταξίδι, είναι ταξίδι αλήθειας, ταξίδι ψυχής και νέας ζωής!
*Το πρόγραμμά μας είναι στοχευμένο, συγκεκριμένο και άμεσα εφαρμόσιμο. Περιλαμβάνει δράσεις δύο ταχυτήτων. Εκείνες που έχουν περισσότερο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά και δράσεις άμεσης ανακούφισης και ανάταξης. Δράσεις που από την πρώτη στιγμή κιόλας θα δείξουν ότι η Δυτική Ελλάδα μπαίνει σε νέα τροχιά και θα προκαλέσουν αισιοδοξία στους πολίτες. Και χρειαζόμαστε την αισιοδοξία. Είναι ό,τι μας έλλειψε περισσότερο τους τελευταίους μήνες και ό,τι πρέπει να κατακτήσουμε πρώτο, για να προχωρήσουμε.
* Δεν θα σας κουράσω με την απαρίθμηση έργων και αριθμών. Ότι είμαστε φτωχοί το ξέρετε. Ότι ακόμα και το ΕΣΠΑ έχει διατεθεί κατά 80%, μάλλον το γνωρίζετε κι αυτό. Θα σας πω όμως πως πατάμε πάνω σε τρεις βασικούς άξονες. Αυτοί είναι:
α) Η αξιοποίηση του ντόπιου δυναμικού. Έχουμε ανθρώπους, έχουμε μυαλά, έχουμε προσωπικότητες. Όλοι στην πρώτη γραμμή!
β) Η δυναμική και εξωστρεφής προβολή της Δυτικής Ελλάδος και η ανάπτυξη πάνω στο μοναδικό πολιτισμικό, ιστορικό και τουριστικό μας υπόβαθρο.
γ) Η εκμετάλλευση κοινοτικών πόρων που κανένας καρεκλοκένταυρος δεν κάθισε ποτέ να ανακαλύψει γιατί δεν τον ενδιέφερε, οι οποίοι όμως μπορούν να αξιοποιηθούν για την δημιουργία πολλών υποδομών και κυρίως, υποδομών που θα βελτιώσουν τη ποιότητα ζωής και θα δημιουργήσουν επιχειρηματικές συνεργασίες με την Ευρώπη.
Στόχος μας, η δημιουργία νέου Αναπτυξιακού Άξονα στην Δυτική Ακτή της Χώρας!
* Και για να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος ως προς την Αχαΐα, είμαστε πολύ φιλόδοξοι. Με την Πάτρα ως διοικητικό και οικονομικό κέντρο της Περιφέρειας και την ολοκλήρωση των νέων οδικών αξόνων, το μεγάλο βάρος μας θα πέσει στην ανάπτυξη του λιμανιού αλλά και στον σιδηρόδρομο, για τον οποίο απαιτούμε σύνδεση με το λιμάνι αλλά και την βιομηχανική Περιοχή!   
Παράλληλα, οφείλουμε να βελτιώσουμε το ενδονομαρχιακό οδικό δίκτυο. Οι άξονες Πατρών – Καλαβρύτων, Ακράτας – Λίμνης Τσιβλού, Πούντας – Καλαβρύτων είναι ζωτικής σημασίας για την επικοινωνία των Αχαιών αλλά και την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών.
Σκοπεύουμε, να «βγάλουμε» την Αχαΐα δυναμικά στο εξωτερικό. Να εκμεταλλευτούμε το πλούσιο επιστημονικό δυναμικό του, του ΤΕΙ και του Ανοικτού Πανεπιστημίου για να δημιουργήσουμε καινοτόμα τεχνολογικά προϊόντα. Και παράλληλα, να διεθνοποιήσουμε τα ακαδημαϊκά μας ιδρύματα, με την δημιουργία ξενόγλωσσων τμημάτων.
Ακόμα, θα φέρουμε την αφρόκρεμα των επιστημόνων του πλανήτη στην περιοχή. Από τους πρώτους μας στόχους, η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και όποιον άλλο φορέα θέλει, για την κατασκευή ενός μεγάλου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου και η θεσμοθέτηση τουλάχιστον μίας μεγάλης και διεθνούς έκθεσης, κάθε χρόνο
Επίσης, στοχεύουμε στην πλήρη αξιοποίηση των παλαιών βιομηχανιών της περιοχής, με την ενεργοποίηση των ιδιοκτητών-φορεών του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, με προσέλκυση επενδυτών και την  αξιοποίηση των ΣΔΙΤ.
Θα ενισχύσουμε, ακόμα και οικονομικά, την εξωστρέφεια του καρναβαλιού της Πάτρας, το οποίο το οραματιζόμαστε ως καρναβάλι της Δυτικής Ελλάδας με επίκεντρο την Πάτρα και γιατί όχι, ως το μεγάλο χειμερινό πολιτιστικό δρώμενο της Ευρώπης, με κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα και δράσεις, με αντανάκλαση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα ενισχύσουμε το όραμα του δήμου Πατρέων για την δημιουργία καρναβαλικού πάρκου και θα συνεργαστούμε με την επόμενη δημοτική αρχή για την εξακτίνωση δράσεων και εκδηλώσεων στην ευρύτερη περιοχή.
Θέλουμε το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων να γίνει το κορυφαίο στην Ελλάδα από τα Γιάννενα και κάτω. Θα ενισχύσουμε την εταιρεία, θα εκσυγχρονίσουμε τον εξοπλισμό του και στους στόχους, η αγορά μονάδας παραγωγής τεχνητού χιονιού για να μην περιμένουμε, αν και πότε θα χιονίσει. Στο πλαίσιο αυτό, θα διεκδικήσουμε να αναλάβουμε τις τύχες του Οδοντωτού, δημιουργώντας παράλληλα, ελκυστικά τουριστικά πακέτα διαμονής όλο τον χρόνο στις περιοχές της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων.
Υιοθετείται πλήρως ο ώριμος σχεδιασμός της Νομαρχίας Αχαΐας για τη δημιουργία  Διοικητηρίου, που θα αποτελεί την «καρδιά» της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και θα εξοικονομήσει πολλά χρήματα που καταβάλλει η σημερινή Περιφέρεια και η σημερινή Νομαρχία σε ενοίκια. Αν δεν γίνει κατορθωτή η άμεση ένταξη και εκκίνηση του έργου μέσω ΣΔΙΤ, η Περιφέρεια θα αναλάβει την δημοπράτησή του σε συνεργασία με επενδυτή που θα επιλεγεί μέσα από διαγωνισμό.
Η πολύ καλή ιδέα της δημιουργίας ενός Aquarium (ενυδρείου), που έθεσε σε εφαρμογή η Νομαρχία Αχαΐας σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και τον «Θαλασσόκοσμο», συνεχίζεται προς την κατεύθυνση πραγματοποίησης του μεγάλου αυτού έργου με αδιαμφισβήτητη οικονομική και τουριστική αξία. Η επένδυση μπορεί να καλυφθεί είτε μέσω επενδυτικού ενδιαφέροντος, είτε από κοινοτικά προγράμματα για την ανάπτυξη χώρων προστασίας της πανίδας, της χλωρίδας και της άγριας ζωής.
Δημιουργία προαστιακού σιδηροδρόμου που θα συνδέει την Πάτρα με τον Πύργο. Οι τουρίστες που κατά πολλές χιλιάδες φτάνουν κάθε χρόνο στο λιμάνι της Πάτρας, θα μπορούν, εύκολα και γρήγορα, να φτάνουν στην πρωτεύουσα της Ηλείας και από εκεί στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Αντίθετα, οι επισκέπτες που φτάνουν στην Ηλεία κάθε καλοκαίρι ή αυτοί που με κρουαζιερόπλοια  φτάνουν στο Κατάκολο, θα μπορούν να επισκέπτονται εύκολα την αχαϊκή πρωτεύουσα, η οποία μπορεί να αναδειχθεί εύκολα σε προορισμό τουρισμού city break.  Το συγκεκριμένο έργο έχει ιδιαίτερη σημασία και για την καθημερινή μετακίνηση πολλών πολιτών από τις ενδιάμεσες περιοχές προς τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα.
* Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και μαγικά ραβδιά. Πως όλα αυτά δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Αλλά και δεν θα κουραστώ να δουλεύω μέχρι να γίνουν!
* Από εδώ, από το μεγάλο μητροπολιτικό κέντρο της Πάτρας εμείς απόψε φωνάζουμε: ΖΟΥΜΕ ΔΥΤΙΚΑ! Και αυτό είναι επιλογή μας. Είναι ο τόπος μας, η ζωή μας και η ζωή των παιδιών μας. Και αυτό τον τόπο, αυτή τη ζωή, δεν την χαρίζουμε σε κανέναν! Δεν την παραχωρούμε πάλι σε εκείνους που μόνο μιζέρια και διχόνοια ξέρουν να μοιράζουν!
Στις 7 του Νοέμβρη μετατρέπουμε την οργή μας, την αγανάκτηση, αλλά και την ελπίδα μας, σε ψήφο. Σε ψήφο αλλαγής! Σε ψήφο νέας μέρας! Σε δυτική ψήφο! Φωνάξτε το δυνατά: ΖΟΥΜΕ ΔΥΤΙΚΑ! "
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top