Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς περαιτέρω διερεύνηση αποφάσισε να παραπέμψει με τον χαρακτήρα του εξαιρετικά επείγοντος καταγγελία για «στημένους» διαγωνισμούς που αφορούν κρατικές προμήθειες κλωστοϋφαντουργικών ειδών, κυρίως για τις ανάγκες των Σωμάτων Ασφαλείας, ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντίνος Ρόβλιας. Η υπόθεση της νόθευσης διαγωνισμών, στην οποία φέρεται να εμπλέκονται τέσσερις εταιρείες, θα διερευνηθεί και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ωστόσο, επειδή ενδεχομένως προκύπτουν ευθύνες για τους υπαλλήλους που μετείχαν στις διαγωνιστικές διαδικασίες, η καταγγελία παραπέμφθηκε από τον υφυπουργό στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στον πρόεδρο της Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης Τρομοκρατίας.
Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα εταιρεία, οι τέσσερις αυτές εταιρείες έχουν μεταξύ τους στενές σχέσεις, είτε στη μετοχική τους σύνθεση είτε στις εμπορικές τους συναλλαγές, λαμβάνουν από κοινού μέρος στους διαγωνισμούς ανά ομάδα, έχοντας προσυμφωνήσει τους όρους διαγωνισμού, τους όρους συμμετοχής της κάθε εταιρείας, ποια από αυτές θα λάβει μέρος και ποια όχι, σε ποια θα κατακυρωθεί η προμήθεια και ακόμη και τις προσφερόμενες τιμές. Αποτέλεσμα, σύμφωνα με την καταγγέλλουσα εταιρεία, είναι το 80%-90% των προμηθειών κλωστοϋφαντουργικών ειδών τα τελευταία 15 χρόνια να κατακυρώνεται στις τέσσερις αυτές εταιρείες. Βάσει, άλλωστε, των εγγράφων που απέστειλε το υπουργείο στις αρμόδιες αρχές προκύπτει ότι οι τέσσερις εμπλεκόμενες εταιρείες το διάστημα 2004-2010 έχουν «κερδίσει» προμήθειες συνολικού ύψους περίπου 74 εκατ. ευρώ.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την καταγγέλλουσα εταιρεία ήταν όταν πληροφορήθηκε -πριν οποιαδήποτε απόφαση επισημοποιηθεί- ότι έχει αποκλεισθεί από διαγωνισμό, ήδη από το στάδιο των τεχνικών προσφορών, για προμήθεια καλτσών στο Γενικό Επιτελείο Στρατού. Σύμφωνα με την καταγγελία της εταιρείας, οι λόγοι ήταν καθαρά προσχηματικοί.
Η καταγγέλλουσα εταιρεία με έδρα τον Αλιμο έχει παρουσία στον κλάδο από το 1957 και δραστηριοποιείται κυρίως στη λιανική αγορά ένδυσης. Οι τέσσερις καταγγελλόμενες επιχειρήσεις έχουν έδρα η μία την Αγία Παρασκευή, η άλλη το Σχηματάρι, η τρίτη την Παλλήνη και η τέταρτη την Πάτρα (σ.σ. τα πλήρη στοιχεία όλων των εμπλεκόμενων εταιρειών βρίσκονται στη διάθεση της «Κ»).
Πέρα από τα πολλά εκατομμύρια που έχουν αποκομίσει οι εν λόγω εταιρείες, έχουν αποκτήσει και μόνιμη συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες στους διαγωνισμούς κρατικών προμηθειών υπηρεσίες και επιτροπές.
(Καθημερινή)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top