Την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για ένα ιστορικό συμβιβασμό και για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στην εορταστική εκδήλωση για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Λευκωσία.
«Ο συμβιβασμός αυτός είναι απαραίτητος για να αποσείσουμε από τις πλάτες του λαού την καταστροφική διχοτόμηση», υπογράμμισε.
Διευκρίνισε πως η ελληνική κυπριακή πλευρά υπερασπίζεται αρχές, χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Όπως ανέφερε, εάν το τρίπτυχο των προτάσεών του γίνει αποδεκτό, τότε, όχι μόνο θα δοθεί νέα ώθηση στη διαδικασία, αλλά θα δημιουργηθεί και νέα δυναμική για την επίλυση του προβλήματος.
Επιπλέον, κάλεσε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να συνειδητοποιήσουν ότι η ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία «είναι κοινή μας κατάκτηση και κοινό μας σπίτι», όπως χαρακτηριστικά είπε.
«Από το πόσο συνειδητοποιούμε αυτή την πραγματικότητα θα εξαρτηθεί η επιβίωσή μας στην κοινή μας πατρίδα, η αποτίναξη της κατοχής, ο τερματισμός του συνεχιζόμενου εποικισμού και της διχοτόμησης και η διατήρηση της ξεχωριστής μας ταυτότητας», σημείωσε.
Αναφερόμενος στα πενήντα χρόνια πορείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε ότι από τον καιρό της ίδρυσής της αντιμετώπισε κινδύνους και επιβουλές. Βρέθηκε, όπως επεσήμανε, στο στόχαστρο ξένων επεμβάσεων και μεθοδεύσεων και των επεκτατικών σχεδίων της Τουρκίας, με αποκορύφωμα το δίδυμο έγκλημα του προδοτικού πραξικοπήματος της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β ’ και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή.
Εξέφρασε παράλληλα την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού προς την κυβέρνηση, τον πολιτικό κόσμο και το λαό της Ελλάδας, για την αμέριστη συμπαράστασή τους.
(naftemporiki.gr)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top